Kölyökkutya szobatisztaságra nevelése

Kölyökkutya szobatisztaságra nevelése

Nagyon fontos, hogy a kölyökkutya szobatisztaságra nevelése pozitív módszerekkel történjen és így kapcsolatunkat építse, ne nehezítse ez az első közös "feladat". Tartsuk szem előtt, hogy egy nagyon új dolgot kérünk a kutyától amit meg kell értenie és fiziológiailag is meg kell érnie hozzá, hogy visszatartsa a pisilést, kakilást. 

Meddig bírja a kis kutya pisilés nélkül?

Kölyökkutya szobatisztaságra nevelése

Egy 8 hetes kölyök átlag 2 órán át bírja pisilés nélkül. És mivel ebben a korban még naponta többször esznek keveset ezért kakilnia is többször kell. Nyilván van az az ideális eset, hogy otthon vagyunk új kedvencünkkel és 2 óránként levisszük/kiengedjük, hogy elvégezhesse a dolgát. De ezt sokan nem tehetik meg, mert a legtöbben dolgozunk vagy iskolába járunk. Így kezdetben jó eséllyel lesznek balesetek. 3-4 hónapos koruktól átlag 3-4 órát bírnak ki a kölyökkutyák, de ez nagyon változó. Vannak kutyusok akik lassabban válnak szobatisztává. A tanításnak ebben az esetben csupán annyi a  lényege ebben az esetben, hogy mire fizikailag képes lesz 8 órát kibírni addigra kialakuljon egy szokás.

Corgi kölyök a fűben
Corgi kölyök a fűben

Első napok a kölyökkutyával

Mikor haza hozzuk pár napot lehetőleg maradjunk otthon vele. Ez segíti a beilleszkedését a családba és a biztonság- és komfortérzet kialakulását. És megalapozhatjuk a szobatisztaságra nevelést is.

Kölyök Bolognese
Kölyök Bolognese

Jelek, hogy ki kell mennie kedvencünknek

Hamar megtanuljuk felismerni annak előjeleit, hogy kutyusunk a dolgát készül elvégezni. 

Ennek jelei: ficánkolás, forgás, a föld szimatolása, nyöszörgés, a megfelelő hely keresése.

Ha otthon vagyunk ilyenkor mindig fogjuk meg a kis kutyát és vigyük ki vagy tegyük őt a kutyapelenkára. Ha sikerül a pelenkára végeznie a dolgát akkor dicsérjük meg. Ha nem oda sikerül akkor se kell megszidni a kölyköt, az csak fölösleges frusztrációt keltene benne és rontaná a gazdival való kapcsolata kialakulását. Az első napokban nem biztos, hogy érteni fogja a kiskutya, hogy mi a szobatisztaság kialakításán dolgozunk ezért megzavarhatja, ha azt érzi a gazdi feszült vagy nyugtalan mikor ő a dolgát végzi. Ugyanígy a túlzott örömujjongás is túl sok lehet egy érzékeny kis kutyának, így mindig maradjunk nyugodtak akkor is, ha épp jó helyen pisil a kutyus akkor is, ha baleset történt. 

Kutya megdicsérése
Kutya megdicsérése

Ha (Mikor) baleset történt

Amennyiben kis kutyánk bepisilt, bekakilt sose idegesítsük ezen fel magunkat. Hiszen nem tehet róla. Ám a kutya megérzi gazdáján, hogy ideges, frusztrált és ez benne is fölösleges stresszt vált ki. Mielőbb takarítsuk fel. A mielőbbi feltakarítás segíti megértetni a kutyusunkkal, hogy nem itt kell elvégezze a dolgát. Soha ne nyomjuk a fejét a pisibe, kakiba! Ez a nevelési elv már megdőlt. Ne bántsuk őt, mert baleset történt. Mert az ilyen cselekedetekkel alapjaiban ronthatjuk meg kapcsolatunkat kutyánkkal. Ugyanis gátolják a bizalom kialakulását a kiskutyában.

Ahogy elkezdi majd megérteni mi is a szobatisztaság neki lesz a legkellemetlenebb mikor nem bírja ki. A kutyák alapvetően nem szeretnek a helyükre piszkítani. Csak azt kell megvárjuk, hogy fiziológiailag se legyenek korlátai a szobatisztaságnak.De jó, ha szem előtt tartjuk kis kutya, kis hólyag. Emellett a kölyöknek gyorsabb az anyagcseréje is. Ha úgy érezzük nem haladunk elég gyorsan a folyamattal akkor konzultáljunk állatorvosunkkal, nem e áll egészségügyi ok a dolog hátterében. 

Napirend

A megfelelő napirend kialakítása segítheti a szobatisztaság projekt felgyorsítását. 

Lehetőleg evés előtt és után tegyük pelenkára vagy vigyük le az utcára, kertbe a kölyök kutyusunkat egy egészségügyi 5 percre. Ugyanígy alvás előtt és alvás után és játék előtt és után legyen lehetősége „kimenni”. Lehetőleg legyen az utcán vagy a kertben egy kijelölt mosdó amit a kis kutya választott, ugyanis, ha valahol már elvégezte a dolgát akkor máskor is szívesen fogja ugyanott megtenni ezt.

Ha elég sokszor kap lehetőséget, hogy jó helyen végezze el a dolgát a kutyus akkor motivált lesz, hogy kibírja azt az időt. És ez nagyon felgyorsíthatja a folyamatot. Míg, ha nincs időnk elég gyakran kivinni őt, akkor megszokja, hogy úgyis esélytelen, hogy ennyi időt ő kibírjon és könnyebben intézi el oda bent a dolgát. Mindig nagyon dicsérjük meg, ha sikerül jó helyre végeznie a dolgát.

Kölyökkutya a konyhában
A konyha egy könnyen takarítható helyiség így ideális hely lehet a kis kutya magára hagyásához

A kis kutya egyedül hagyása

Amikor egyedül van a kölyök akkor tehetjük őt szobakennelbe vagy ketrecbe vagy egy könnyen feltakarítható helységbe, mint a konyha, fürdőszoba. Tegyünk le neki elegendő kutya pelenkát és ha arra végzi a dolgát mire haza jövünk akkor dicsérjük meg. Ahogy haza érünk vigyük ki, hátha már nagyon ki kell mennie és tartogatja. Amennyiben valóban így van nagyon dicsérjük őt meg, hogy kint végezte el a dolgát. Minimum akkora helységben, ketrecben hagyjuk őt ahol van helye egy puha fekhelynek, a pelenkának és a vízének.

Alom

A kutyapelenkára nyújthat jó alternatívát a macskaalom használata. Ebben az is nagyon jó, hogy ha az alomtálcába egy kevés földet is teszünk az alom mellé (ne csak földet, mert az alommal ellentétben az nem köti meg a kellemetlen szagokat) akkor kedvencünk össze tudja kötni az alomtálca használatát a parkban/kertben pisiléssel. Ugyanis a föld ismerős szagával és textúrájával a kertben is találkozni fog és könnyebb lesz alomból utcára szoktatni, mint pelenkáról.

Eme tanulási folyamat során a legfontosabb a türelem és a humorérzék.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek