Kutya bajusz

Kutya bajusz

Mire szolgál a kutya bajusz? Szabad e levágni?

A kutya bajusz egy nagyon fontos érzékelő „szerv”, amit óriási hiba levágni. A kutyák, főleg a hosszú orrúak nem biztos, hogy látják, ami „az orruk előtt van” ahogy mondani szokás, ugyanis az arcorri rész kitakarja azt. Biztosan te is láttál már kutyát leesett jutifalatot keresni, úgyhogy az éppen az orra előtt volt, de szemmel nem vette észre csak szag alapján, nos ez ezért van.

A kutya bajusz arra szolgál, hogy az állat érzékelje az arcához közel kerülő tárgyakat, amiket esetleg nem venne észre. Ezzel lehetővé téve a precíz tájékozódást félhomályban, sötétben, illetve az arc és a szemek védelmét. Azok a kutyák, akiknek levágják ezeket az érzékelő szőreit bizonytalanabbul mozognak. Olyan ez nekik, mint nekünk mikor koromsötétben tapogatódzva keressük a biztonságos utat. Ilyen érzékelő szőrök amúgy az óriási „szempillák” és a „szakáll szőrök”, azaz a szem körüli és az áll alatti szőrök is.

labi keverék
A szempillák és a szakáll is érzékelő szervek

Tudni kell, hogy ezek a szőrök kapcsolatban vannak az idegrendszerrel és ugyan a levágásuk nem fájdalmas, a hiányuk dezorientációs problémákat és akár viselkedési zavarokat is okozhatnak.

breton spániel
Óriási hiba levágni ezen érzékelő szőröket

Ezeket soha nem szabad levágni esztétikai okokból, azzal ugyanis elvesszük ezt az igen fontos érzékszervet kedvencünktől.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek