Kutya karomvágás

Kutya karomvágás

Kutya karomvágás. Mikor? Miért? Hogyan? És egyáltalán mivel? Kutyakozmetikus vágja vagy a gazdi esetleg az állatorvos?

Kivágja le a kutya karmát?

Alapvetően mi gazdik is vághatjuk kutyusunk karmait. De, ha idegenkedünk tőle netán nekünk vagy kutyusunknak rossz élménye van ezzel, akkor az állatorvos vagy a kutyakozmetikus is szívesen megcsinálják bármikor.

Miért kell vágni a kutya karmát?

  1. Mert, ha túl hosszúra nő akkor akadályozza a normál ujjtartást, mancs tartást, ezáltal a normális mozgást ezzel ízületi, mozgásszervi problémákat okozva.
  2. Mert a hosszú karmával könnyen végig karmolhatja a gazdit mikor örömében ráugrik, vagy épp ad egy pacsit. Ez kis gyerekes családoknál fokozottan igaz.
  3. Mert belenő az ér és akkor már csak az orvos tudja levágni.
  4. Mert túl nőve belenőhet az állat mancsába, ujjába, borzasztó fájdalmakat okozva neki.
  5. Mert, ha túl hosszúra nő akkor bele akadhat valamibe és letörhet, leszakadhat, ami számukra ugyanolyan fájdalmas, mint a számunkra és hosszú gyógyulás követi.

Mikor kell vágni a kutya karmát?

Vannak szerencsés kutyusok, akiknek soha és vannak, akiknek néhány hetente. Főként attól függ mennyit sétál a kutya aszfalton, betonon. Ezek a felületek ugyanis általában kellően koptatják a körmöket. A mindig természet járó kutyusoknak, akik erdőn, mezőn sétálnak vagy épp nem sétálnak nekik alkati kérdés milyen gyakran kell levágnunk a karmait. De alapvetően olyankor kell előkerüljön a karomvágó olló mikor túl nőtt a kutyus karma. Az első jel, hogy járás közben/ álló helyzetben leér a karom a földre. Ekkor még időben vagyunk, hogy levágjuk. Ennek a következő fokozata, ha már még hosszabbra nő és emiatt a kutya begörbítve tartja a lábujját, akadályozza a normális járásban, mozgásban. Ekkor már egyértelműen megkéstünk a karomvágással, mielőbb le kell vágni.

Kutya karom
Ha nem koptatja megfelelően akkor vágni kell a kutya karmát

Farkaskarom a hátsó lábakon

A farkaskarom általában nem tud kopni így mindig nézegessük nem e kell már levágni ugyanis ez könnyen megnő olyan hosszúra, hogy visszagörbülve beleáll/belenő a kutya lábába.

5. lábujj karma az első mancsokon

A farkaskaromhoz hasonlóan előszeretettel nő bele az ujjba így időnként ellenőrizzük a hosszát.

Forrás: poochywoochy.co.uk túl hosszú kutya karom
A túl nőt karom akadályozza a kutyát a járásban Forrás: poochywoochy.co.uk

Karomvágós fajták

Emellett vannak fajták, akiknek gyakran kell vágni ugyanis, gyorsan belenő az ér a karomba és ilyenkor már otthon nem fogjuk tudni levágni, mert vérezni fog. Ilyen fajta például a vizsla. Nekik inkább vágjuk gyakrabban és legyen egy hajszálnyival rövidebb a karmuk, mint a többi kutyusnak.

Kölyökkutya karomvágás

Nagyon fiatal kölyökkutyáknak vágni kell a karmocskáit ugyanis ők még nem sétálnak utcán, ahol tudna kopni. Viszont nekik is ugyanúgy nőnek a karmaik, mint idősebb társaiknak. És nekik is beakadhat valamibe vagy megkarmolhatják véletlenül alom társaikat. Amellett ők még nem csinálnak akkor hisztit a manikűrözésből, mint picit idősebb társaik és a karmuk is gyengébb még, így nagyon egyszerű lecsípni a végeiket. Nekik a létező legkisebb, leggyengédebb karomvágót vegyük meg.

Kölyök kutya gazdája kezében
A kölyökkutyáknak vágni kell a karmát a nekik készült legkisebb kutya karomvágóval

Mivel vágjam a karmát?

Csakis direkt számukra készült karomvágóval szabad vágni a kutyusunk karmait. Sose akarjuk emberi körömollóval vagy egyéb alternatív szerszámmal levágni ugyanis komoly sérülést okozhatunk kedvencünknek. Amennyiben, bizonytalanok vagyunk karomvágó méretének kiválasztásában kérjük kozmetikus vagy állatorvos tanácsát. Közepes és nagytestű kutyusoknak erősebb a karom szerkezete, mint kis testű társaiké ezért erősebb olló kell a vágásukhoz. A túl gyenge olló roncsolhatja a karmok szerkezetét miközben vágjuk és ez kissé fájdalmas lehet a kutyának. Ezért sem érdemes a legolcsóbb terméket megvenni. Az új fajta termékeknél van egy kis fémlemez, ami arra szolgál, hogy megakadályozza a túl vágást. Ezzel segítve, hogy nehogy belevágjon a gazdi az érbe.

Helyes karomvágás, kép forrása: petnail.hu
Mindig csak nagyon aprókat vágjunk a karomból, kép forrása: petnail.hu

Hogyan vágjam kutyusom karmát

Első alkalommal legjobb, ha megkérjük állatorvosunkat, hogy mutassa meg a helyes technikát. Ugyanis nem mindegy a vágás szöge. 45 fokban kell vágni a karmot, hogy kisebb eséllyel érjünk eret. (Jó, ha megfigyeljünk az orvos milyen szögben tartja a mancsot.) Mindig csak egy-egy millimétert vágjunk és minden vágás után ellenőrizzük látszik e az ér a karomban. Ez fekete karomnál kicsit nehezebben kivehető ugyanis az ér is feketének látszik a karom felületén. Fontos, hogy kölyökkortól szoktassuk kutyusunkat a karomvágáshoz. Így elkerülhetőek a nagy hisztik a felnőtt kori rutin szerű manikűr közben. Világos karmú ebeknél könnyű dolgunk van ugyanis rózsaszín vagy sötét csíkként látszik benne az ér, így könnyebben fel tudjuk mérni, hogy meddig vághatunk, sötét színű és fekete karmoknál nem látszik így ott legyünk óvatosabbak.

Forrás: kutyabaráthelyek.hu helyes karomvágás
Forrás: kutyabaráthelyek.hu

Mi történik, ha eret vágok és vérezni kezd a kutya karma

Nos ez előfordul. Kicsit még fáj is a kutyának, de azért általában nem vészes. Viszont tudni kell, hogy a karom nagyon tud vérezni. Nagyon. Elvérezni nem fog kutyusunk, de minden tiszta vér lesz otthon. Az állatorvosnál is megesik, hogy belevág az érbe, de neki van vérzés csillapítója ilyen esetre. Ugyanez igaz a kutyakozmetikusra. Ha ők belevágnak véletlenül akkor csak raknak egy kis vérzéscsillapító port vagy waxot a karom végre és perceken belül eláll a vérzés. Érdemes lehet kutyakozmetikai felszereléseket árusító boltból beszerezni ilyen vérzéscsillapítót otthonra, máskülönben a vérző karmú kutyával mehetünk a legközelebbi orvosig vagy kozmetikusig.

Ez az ábra jól szemlélteti a karom szerkezeti felépítését, forrás: tankonyvtar.hu

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek