Kutya ürüléken élő rókák

Kutya ürüléken élő rókák

Kutya ürüléken élő rókák a Skót-felföldön.

A kutyaürülék összeszedése nem csupán azért fontos, hogy az arra járók ne lépjenek bele, bár ez sem egy utolsó szempont. De azért is, mert mára annyi kedvtelésből tartott kutya van világszerte, hogy tudósok vizsgálják a kutyák ökológiai lábnyomának nagyságát. 

Kedvenceink anyagcsere végterméke például már sok helyen károsítja a talajt és az egyik legújabb kutatás szerint más módon is hatással van az erdő lakók életére derült ki egy a bbc.com-on megjelent cikkből, amely az Ecology and Evolution folyóiratban megjelent tanulmányban leírtakat foglalja össze. A tanulmány célja amúgy a nyestek és a vörös rókák táplálkozásának összevetése volt, hogy megértsék, hogyan tudnak ilyen szoros közelségben élni, mikor hasonló zsákmányokkal táplálkoznak.

Forrás: canva.com_vörös róka
Forrás: canva.com

A Skót-felföld erdőiben élő vörös rókák elsődleges táplálék forrás mára a kutyaürülék. A kutatók szerint példátlan, hogy egy állat ilyen mértékben fogyassza egy másik állat ürülékét. De olyan mennyiségben áll a rókák rendelkezésére ez a „kész kaja” amiért dolgozniuk sem kell és olyan magas a kalória tartalma, hogy átálltak rá, hogy főként ezt egyék.

Egyesek szerint lehetséges azonban, hogy nem teljesen pontos a felvetés ugyanis a kutatók a rókák ürülékét vizsgálva jutottak a következtetéseikre, mivel abban kiemelkedő mértékben, 40%-ban volt megtalálható a kutya DNS, de a két faj DNS-es igen hasonló, tekintve, hogy rokon fajták, így felmerül a tévedés lehetősége is. E szerint eszik ugyan a kutyaürüléket, de azért nem fő tápanyagforrásuk.

Alvó róka_Forrás: canva.com
Forrás: canva.com

Ha nem is a főtáplálék forrásuk biztos, hogy jelentős részét teszi ki az étrendjüknek. A tanulmányból ki derül, hogy az ismert tény volt, hogy egyes állatok például a nyulak eszik a saját fajuk ürülékét, de az, hogy egy állat egy másik faj ürülékével táplálkozzon az eddig nem volt vizsgálva, pedig fontos kölcsönhatást jelenthet a fajok között.

Azonban az, hogy ekkora mértékben teszik ezt hosszútávú hatással lehet a populációra. Először is megváltozik a rókák viselkedése és nem kerülik annyira a kutyával kirándulókat és azok útvonalát. Másodszor pedig a kutyáktól új vírusokat, betegségeket, élősködőket kaphatnak el a kutyák. Ezért nagyon fontos lenne, hogy a gazdák a rókák lakta erdőkben, mezőkön is felszedjék a kutyapiszkot. A tanulmány rámutatott, hogy az ember még egy módon befolyásolja a vadállatok életét.

Forrás: bbc.com

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek