Kutyák allergiája - Kutyadietetikus szemmel

Kutyák allergiája - Kutyadietetikus szemmel

A kutyák allergiája manapság igencsak központi téma. Nem véletlen ugyanis egyre több kutyust érint és a egyre több gazdi keresi kétségbeesetten a segítséget. Szakértő dietetikusunk eheti cikkében többet is megtudhatsz a témáról.

Borítókép forrása: bil-jac.com

A kutyák allergiája összetettebb dolog, mint hinnéd

Keresztallergiákról kutyáknál – állati eredetű allergének

 

Keresztallergiáról akkor beszélünk, ha a szervezet egyes allergéneket azonosként ismer fel, és túlzott reakciót indít.

 Ez a részéről végül is egy védekező mechanizmus, azért, hogy a szervezet elkerülje a következő alkalommal ezt az anyagot. Sajnos, azonban ez a védekezés rettentő sok kellemetlenséggel jár. És ami a legrosszabb, hogy keresztallergiánál nem is biztos, hogy rájövünk mi is a probléma, hiszen a ténylegesen már igazolt allergénnel még csak távolról sem érintkezett a kutya.

Kutyák allergiájakor előfordulható tünetek

Az allergén agresszivitásától függően számos tünetet észlelhetünk kutyánkon: viszketés, fülviszketés miatti fejrázás, nyáladzás, verejtékes, taknyos orr, szörcsögő légzés, nyugtalanság, ingerültség. Hosszútávon puffadás, kellemetlen bélgázok, hasmenés, szőrproblémák (fénytelenség, kihullás), gyakori fertőzések, sötét, véres vizelet. 

A táplálékallergián belül leggyakrabban az azonos állat- vagy növényfajok fehérjéi között figyelhetünk meg keresztallergiás reakciót  (pl. csirkehús-tojás), de előfordul, hogy teljesen különböző fajok között alakul ki a reakció (dinnye-feketeüröm). A keresztreakció létrejöttének feltétele a minél nagyobb hasonlóság: mind a molekulaméret, mind az azonos biológiai funkció, mind az azonos aminosav-összetétel és aminosavsorrend tekintetében.

ételek
Forrás: canva.com

Tejfehérje allergia esetén ehet marhabendőt a kutya?

Tehéntejfehérje: A kutyák esetében nem elsősorban a tej váltja ki a reakciót, hiszen gyakorlatilag a kutyának nem adunk tejet, hiszen nincs tejcukrot bontó enzime, és így az hasmenést okozna.  A kutya a tejfehérjét túróként és sajtként kapja meg, ami végül is nem más, mint tömény tejfehérje. A leggyakrabban allergiás reakciót kiváltó része a kazein, amely kizárólag a kérődző állatok tejében található meg. Tehát a kutya-anyatejben nincs, csak akkor, ha a szuka táplálkozásába beiktatjuk a tejet és/vagy tejtermékeket. Ilyenkor a pár hetes kölykökön is jelentkezhetnek már allergia tünetei: súlyállás, vakarózás, hasmenés, véres, nyákos széklet. Ugyanez az allergénkomponens található meg a marha izomzatában, élelmiszerként végső soron a marhahúsban is. Ez viszonylag logikus, hiszen a marha nőstényétől, a tehéntől származó tejet értjük általában tejen. A kazein tejfehérje hőstabil, vagyis hiába főzzük, sütjük, allergizáló hatásából nem veszít. Az állás, például a sajtok érlelése sem változtat az allergizálló erején. Tudni kell, hogy ez a fehérje komponens nem csak a tehén tejében van jelen, hanem a kecske és juhtejben – hiszen ők is kérődzők - és a belőlük készülő egyéb termékekben is. Így a már kialakult tehéntejfehérje esetén sem javasolt más kérődzők tejét, tejtermékét adni. Még embernél sem. A gyakorlat nyelvére lefordítva, ha a kutyánál vagy embernél diagnoztizálták a (tehén)tejfehérje allergiát, akkor keresztallergia miatt kerülendők a kecsjetej, juhteh, kecskesajt, juhtúró (bár ezek egyébként is túl sósak lennének). 

Ugyanígy keresztallergia miatt ne adjunk borjú húst és belsőséget, marhahúst és belsőséget, valamint ezekből készült termékeket, például májrkémet. Vigyázni kell a minőségi jutalomfalatokkal is, hiszen ilyenkor nem szabad szárított birkafejbőr, szárított pacalt (marhabendőt) adni jutiként.

kutyák bocival
Forrás: dailypaws.com

Tojásfehérje: A tojás fehérje igen agresszív allergénnek számít. Sokan nem tudják, de a tápanyag-fehérje, nem csak a tojásfehérje részben, hanem a tojás sárgájában is megtalálható. Ha létrejött a tojásfehérje allergia akkor ugyanolyan bajt okoz a csak sárgája adása, mint az egész tojás etetése. A tojás egy erős keresztreakciót adó alapanyag. A szárnyasok tojásfehérjéi között, nagy a hasonlóság így tyúktojás-allergia esetén semmilyen más madár tojása nem alkalmazható a kutyatáplálásra. Így a keresztreakció miatt sem a kacsa, sem a liba, sem a különlegesebb fürj, vagy éppen a strucc tojás nem fér bele a diétázó étrendjébe. Ugyanilyen keresztreakció jöhet létre a szárnyasok húsára, csontjára és tollára is. A biztosan diagnosztizált tojásallergia esetén a korábban felsoroltak adása nagyon kockázatos. Ugyan van, aki azt mondja, hogy amíg például a pulykahúsra nincs semmilyen reakció, addig adható a pulykahús, vagy egyéb szárnyasok tojása és húsa, belsősége, hiszen ezzel változatosabb étrendet lehet kialakítani. Igazából ennek a mérlegelése az orvos-dietetikus-gazdi hármasának a döntése kell, hogy legyen.

kutya szaglássza a rákot
Forrás: istockphoto

Tenger gyümölcsei”: A különböző eredetű halak, kagylók, rákok, tintahal, polip erős keresztreakciót mutatnak egymással. Különlegesség lehet, hogy a rákfélékre érzékeny egyedek keresztérzékenységet mutathatnak az ízeltlábúakkal szemben is (csótány, házi poratka, lisztatka). Ennek elsősorban mostanában kezd megnőni a jelentősége, amikor a fenntartható táplálkozás miatt előkerültek a rovarfélékből készülő alapanyagok. Ezek lehetnek rovar lisztek, egész rovarok, lárvák, sőt rovar zsiradékok is. Már kaphatók rovar felhasználásával készült kutyatápok.

Külön említést érdemel az egyes tápokba adalékként, fehérje növelésként alkalmazott hallisztek, amelyek a halak tisztítása utáni maradékból szárítás és porítás után keletkeznek. Ezeket szokták a takarmányokhoz keverni, és noha a tápra az van írva, hogy pl. kengurúhús batátával, mégis ha látjuk az összetevők között hogy kis mennyiségben, de fel van tüntetve a halliszt, akkor ez a táp nem adható a halra, tenger gyümölcseire érzékeny állatoknak. 

Felhívnám a figyelmet a száraz és nedves tápok esetében, nagyon fontos a címkeolvasás. Ahol csak az szerepel az összetevők leírásánál, hogy állati fehérje, azt ne vásároljuk meg. Igazából azt használjuk, ahol garantáltan egy komponensű fehérjeforrást tartalmaz a táp. Akkor lehetünk egészen biztosak az eliminációban. Aki megteheti az otthon készített eleséggel is táplálhatja kedvencét, azonban itt érdemes szakember (orvos, dietetikus) véleményét kikérdezni, mivel a házi koszt gyakran hiányos kalciumban, bizonyos vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban, omega-3 zsírsavakban.

Szakértő kutyadietetikusunk Dr. Mák Erzsébet PhD.

Image Description
Image Description
A kutyadiéta.hu megálmodója és vezetője, a Kutya jó étrend című könyv társszerzője.
Image Description
Dr. Mák Erzsébet PhD. — Kutyadietetikus

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek