Kutyának szőlő

Kutyának szőlő

Kutyának szőlő? Van aki azt mondja semmi baja nem lesz tőle, valaki szerint tilos. De mi az igazság?

Mind a szőlő, mind a mazsola mérgező kutyusunkra, sőt cicánkra nézve is. Hogy miért azt egyelőre nem tudni. Nem a magja, nem penészgomba, nem növényvédőszer. 

De azon ebek számára, akik érzékenyek rá, azokra már kis mennyiség is veszélyt jelent. Vannak kutyák, akik egyáltalán nem érzékenyek rá és évekig eszegetik vidáman a családi szőlő termést úgy, hogy kutyabajuk nincs. De jó, ha a gazdi tisztában van vele, hogy ez nincs borítékolva és bizony halálos is lehet.

golden retriever szőlővel  a szájában_Forrás: womansday.com
Forrás: womansday.com

Mennyi szőlő a veszélyes kedvenceinkre?

A szőlő mérgezés veseelégtelenséget okoz kedvenceinknél. Egyelőre a toxikus mennyiségről is viták folynak, de kutatók szerint a szőlőből 20g/ testtömeg kg, mazsolából 3g/ testtömeg kg már mérgezést okozhat. Ez alapján akkor egy 20kg-s kutyának 60g mazsola már életveszélyes mennyiség. Egy kis zacskó mazsola olyan 200-250g. Ezek szerint akkor néhány szemről beszélünk. Tehát egy arra érzékeny macskánál vagy kistestű kutyusnál akár egy szem is halálos veseelégtelenséget okozhat.

Tünetek

A tünetek az elfogyasztás után órákkal szoktak csak jelentkezni, lehet hányás, hasmenés, szédülés, sok vízivás, sok pisilés, dehidráltság, hasfájás, izomremegés, tántorgás, nyálzás, bágyadtság.

Forrás: outwardhound.com_ kutya orr szőlőben
Forrás: outwardhound.com

Mi a teendő, ha kedvenced szőlőt evett?

Amennyiben láttuk, hogy kedvencünk kiszolgálta magát a szőlőben vagy a gyümölcsöskosárban úgy mielőbb vigyük orvoshoz hánytatásra. Amennyiben ezt már lekéstük, úgy intenzív vesetámogató infúziós kezelésre lesz szüksége az állatnak. Attól függően mennyit evett, mekkora kár érte a vesét, hosszabb kórházi kezelésre lehet szükség.

száját nyaló kutya
Forrás: canva.com

A vese egy érzékeny szerv, ami nem örül az ilyes fajta megterheléseknek így még hónapokig kontrollra és vesediétára szorulhat a gyógyult kutya, cica.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek