Macskanátha

Macskanátha

A macskanátha a macskák egyik leggyakoribb, legfertőzőbb életet veszélyeztető vírusos megbetegedése. Míg nálunk embereknél a nátha nem egy veszélyes betegség addig a cicáknál súlyos szövődményekkel járhat és kezelés nélkül halálos kimenetelű betegség. A jó hír, hogy van ellene oltás.

Mit kell tudni a macskanátháról?

A betegség okozói leggyakrabban a calici- vagy herpeszvírusok. Rendkívül ragályos. Mind cseppfertőzéssel, mind ragályfogókon keresztül fertőz. A cica tehát tüsszentéssel is megfertőzheti társait, de ha hozzá dörgöli a fejét a bútorokhoz, a gazdi ruhájához azon keresztül is elkaphatják vele élő/ érintkező fajtársai. Sem kutyák, sem emberek nem kaphatják el, de a cicák között nagyon könnyen és gyorsan terjed. A legnagyobb veszélyt a kölyökmacskákra nézve jelenti. Időbeli kezelés nélkül súlyos szövődményei (például tüdőgyulladás) és maradvány tünetei alakulhatnak ki. Bár ez utóbbira sajnos időbeni kezelés mellett is van esély. Mivel nagyon ragályos és a fertőzött állat még gyógyulás után is ürítheti a vírusokat így menhelyeken, tenyészetben óriási probléma, ha felüti a fejét. Macskakiállításokon ezért is kötelező az oltottság igazolása.

A macskanátha tünetei

Tünetei: szem -csipásodás, -váladékozás, a szem összeragadása a váladéktól, taknyosság, orrdugulás, tüsszögés, levertség, étvágytalanság, láz. A cicák orrdugulása azért is probléma, mert étvágytalanságot okoz náluk.  Ami gyorsítja a beteg szervezet legyengülését. Az orr- és szemváladékban elszaporodhatnak a baktériumok, ami felülfertőződést alakít ki, még tovább súlyosbítva a cica általános állapotát.

Alvó kölyökmacska
A macskanáthás cicáknak rengeteg pihenésre van szüksége
Gyors lefolyású betegség

A betegség maga rendkívül gyors lefolyású, hirtelen állapotromlást okoz. Az orr nyálkahártyát és a kötőhártyát támadja meg. 

Szövődményei

Szövődményei: előfordulhat tüdőgyulladás, idült nem múló hörghurut (amivel egész életében együtt kell élnie a cicának), szaruhártya fekélyesedés (ami kezeletlenül vakságot okoz). Időnként kialakul szájfekély.

Macska az orvosnál
Kedvencünknek intenzív kórházi ellátásra lehet szüksége

Kezelése

A betegség agresszív mivoltából adódóan szükség lehet intenzív kórházi kezelésre. Magára az okozó vírusra (vírusokra) nincs kezelés így a beteg állat támogató kezelésére van mód. A felülfertőző baktériumok ellen antibiotikum adása, folyadékterápia a kiszáradás ellen, kényszeretetés, rengeteg pihenés, láz- és gyulladáscsökkkentők, illetve étvágygerjesztő vitaminok adása.

Megelőzés

Létezik ellene védőoltás, ami elég nagy biztonsággal véd. Kölyökként 2 oltásra van szükség, majd évente egy ismétlőre.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek