Macskatartás - Minden amit tudnod kell

Macskatartás - Minden amit tudnod kell

A macskatartás, ahogy minden féle állattartása nagy felelősség és rengeteg öröm.
Ezért mi összegyűjtöttünk mindent amit tudnod kell, ha úgy döntesz egy cicával bővül a család.

Kölyök macska befogadása, megvétele

Első és legfontosabb kérdés honnan szerezzünk kis macskát.

Amennyiben sima házi macskát szeretnénk az az Európai Rövidszőrű-t akkor ezt ingyen megtehetjük ugyanis rengeteg gazdi kereső szőrgombócot találunk az interneten. Amit tudni kell, ha ilyen módon fogadunk örökbe, az az, hogy a ház körül ellenőrizetlenül szaporodó macskáknál fenn áll az esélye, hogy valamilyen öröklött betegséggel születnek. Ez nem kell, hogy elriasszon minket, de szükséges lesz egy gyors szűrővizsgálatot kérni állatorvosunknál, hogy tudjuk milyen egészségi állapotban van újdonsült kedvencünk. Ha inkább tenyésztőtől vennénk fajtatiszta macskát annak az az előnye, hogy egy profi tenyésztőnél ezek a macska vírusok nem fordulhatnak elő így nagyobb eséllyel kapunk egészséges állatot.

Kölyök macska befogadása, megvétele

Kölyök macska oltási programja

A macskáknak ugyan nincs törvényileg kötelező oltása, mint mondjuk a kutyáknak, de akár kijárós cica lesz, akár kizárólag benti minden macskát ajánlott oltani. A benti cicákat elég azon vírusok ellen beoltani amiket mi is haza tudunk nekik vinni, akár a cipőtalpunkon. A kinti cicáknak több betegség ellen is kelleni fog oltás.A kis macskák anyjuktól kapott immunitása 6-8 hetes korukig tart ki így ekkor kell elkezdeni az oltási programjukat.

Benti cicáknak kis kombinált oltás az ajánlott 8 illetve 10 hetes korukba, majd ezután évente ismételve. A kis kombinált oltásban olyan vírusok vannak benne, mint a Macskanátha, Macska Parvo, Macskák Herpesz vírusa.

Kijárós cicáknak oltási programja a Macska Leukózissal (FeLV) egészül ki illetve a veszettség elleni oltással így az ő oltási programjuk valamivel hosszabb.

Oltási program kijárós cicák esetében:

  • 8 hetesen kis kombinált,
  • 10 hetesen Leukózis elleni,
  • 12 hetesen kis kombinált,
  • 14 hetesen Leukózis elleni,
  • 16 hetesen veszettség elleni oltás.

A korrektül végig csinált kölyökkori oltási program után már csak évente egyszer kell ráoltani a kombinált oltást illetve a veszettséget.
Nagyon fontos a kölyökkori féreghajtás is. Oltáskor mindig kérdezzünk rá állatorvosunknál szükséges e ismételni a féreghajtást.

Kölyök cicák táplálása

A kölyök macskák 6-7 hetes korukig anyatejjel táplálkoznak. Amennyiben valamiért nem jut anyatejhez az ilyenkorú kölyök, úgy macska tejpótlóval kell etetni. Fontos, hogy ne tehén- vagy kecsketejet kapjon ugyanis abban nincs elég tápanyag a kis cica fejlődéséhez. Állatpatikában lehet kapni tápszert amivel fel lehet nevelni az anyátlan kis cicákat. 4-5 hetes kortól fokozatosan elkezdhetjük a hozzá táplálást. Ilyenkorban szigorúan jó minőségű, kölyök tápra van szükségük a kölyköknek ugyanis az olcsó, kevésbé jó minőségű tápokban nincs elég tápanyag és ami még nagyobb probléma hasmenést okozhatnak. Ilyen korban a hasmenés életet veszélyeztető kiszáradáshoz vezethet. Kezdetben a tápot keverjük a tápszerrel vagy vízzel ezzel segítve az átállást.

Felnőtt macska etetése

Nagyon fontos, hogy kölyök korától több fajta táppal etessük kedvencünket ugyanis a cicák hajlamosak hozzászokni egy adott ízhez és onnantól elutasítani minden más ételt. Mindig minőségű tápot vegyünk macskánknak ugyanis az olcsó tápokban kevesebb a tápanyag és az érzékeny emésztésű cicáknál felnőtt korban is emésztési gondokat okozhatnak. A tévhitekkel ellentétben a macskának nincs szüksége rá, hogy tejet adjunk neki. Ha szereti alkalomadtán kis mennyiségben kaphat, de nem ajánlott ugyanis a felnőtt macskáknál hasmenést okozhat. Lehetőleg ne kizárólag nedves tápot adjunk cicánknak ugyanis az elősegíti a fogkő kialakulását és fogproblémákhoz vezethet, emellett kevesebb benne a hasznos tápanyag, mint a száraz tápban ugyanis nagyon magas a víztartalma. Amennyiben házi kosztot is kap a cicánk úgy kerüljük a zsíros, fűszeres ételek valamint a máj etetését, előbbiek gyomor- és hasnyálmirigy gyulladást okozhatnak utóbbi függőséget alakít ki náluk.

Macska ivartalanítás

Főleg kijárós cicáknál nagyon fontos a mihamarabbi ivartalanítás, de benti cicáknál is javasolt.

Benti macska ivartalanítása

A kandúr macskák ivartalanításának előnyei, hogy kedvencünk ne akarjon kiszökni ahányszor nyílik az ajtó. Megszűnik a bűzös jelölgetés. Cicánk nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz.

 A lány cicáknál csökken az emlődaganat kialakulásának esélye, kedvesebbek, bújósabbak lesznek. Arról nem is beszélve, hogy nem kell hallgassuk a kandúrok éjszakai szerenádját az ablakunk alatt.

Kijárós macska ivartalanítása 

Kijárós macskánk ivartalanítása még fontosabb. A kinti cicáknál a nem kívánt szaporulat elkerülése mellett az egészségük megőrzése miatt is rendkívül fontos a mielőbbi ivartalanítás. A nem ivartalanított macskák nagyobb eséllyel lesznek FIV-esek ( macska AIDS-sek), FELV-esek ( macska leukózisosak). Ezek a betegségek párzással, marással, harapással, közös alom használattal, egy tálból evéssel, egymás mosdatásával terjednek így nem meglepő, hogy ivaros macskák között terjed. Amellett a kandúrok nem csavarognak olyan messze a háztól, ha ivartalanítva vannak.

Mikor ivartalanítsam macskámat?

A macskákat mielőbb érdemes ivartalanítani ugyanis igen gyorsan ivarérettek lesznek. Leghamarabb 6-7 hetes koruk körül lehet és minimum az 1 kg-os testsúly érje el kedvencünk.

Mit kell tudni a macska ivartalanításról

A kandúr herélés annyira egyszerű és gyors beavatkozás, hogy a gazdik el se hinnék. Maga a műtét 5 percet vesz igénybe. A cicánk jó eséllyel egy óra múlva haza mehet, nem kap gallért, nincsen varrat, nincsen otthoni gyógyszerezés. Kedvencünk szó szerint elfelejti másnapra és másnap már mehet is ki játszani.

A lány cica ivartalanítást manapság egy 2 centiméteres seben keresztül meg lehet csinálni. És a lányok is csak 1-2 napra kapnak otthonra gyógyszert. Gallér helyett kaphat műtét utáni ruhát. A ruhát varratszedésig hordania kell, nehogy megnyalogassa a varratokat így addig nem mehet ki csavarogni (nehogy fenn akadjon egy fán vagy kerítésen). De az a másfél hét ruhában csekély ár a hosszú egészséges életért.

Macska ivartalanítás

Gyakori macskavírusok

A két legveszélyesebb és igen gyakori vírus a cicáknál a FIV illetve a FeLV vírusok. Amennyiben utcáról fogadunk be kis cicát úgy érdemes leszűretni ezen vírusokra. Ezt a tesztet a helyi állatorvos 5 perc alatt elvégzi egy csepp vérből egy gyorsteszttel. De mit is kell tudni ezekről a betegségekről?

FIV, azaz Macska AIDS (Feline immunodeficiency virus)

A FIV vírus akárcsak a humán HIV vírus az immunrendszert támadja meg. Hasonló a lefolyása is a két vírusnak. Sajnos igen gyakori a kijárós macskák körében és halálos kimenetelű. Nincs ellene védőoltás. Azonban nem kell nagyon megijedni, ha pozitív lesz kedvencünk tesztje ettől még évekig velünk lehet csak kicsit több oda figyelést igényel. Ugyanis sebezhetőbb lesz, mint egészséges társai. Mivel ez a vírus az immunrendszert támadja meg így, amennyiben cicánk megfázik, vagy levert akkor ajánlatos vele azonnal orvoshoz menni ugyanis szüksége lehet az immunrendszerét támogató kezelésre. Adott esetben néhány nap infúzióra vagy plusz vitaminokra. A FIV marással, harapással, párzással terjed. Kedvencünk évekig tünetmentesen élhet ezzel a betegséggel.

A FeLV vírus vagy Macska Leukózis

Szintén kijárós macskáknál gyakori, szintén halálos kimenetelű, de ez ellen létezik védőoltás. A megtámadott szervtől függően igen változatos tünetei és lefolyásai lehetnek. A legyengült immunrendszerű állatok könnyebben elkapják. Lappangási ideje több hónap, de akár több év is lehet, így a FIV-hez hasonlóan általában középkorú és idős állatoknál okoz tünetet így pozitív teszt esetén itt is még évekig velünk lehet kedvencünk. Maga a vírus nem túl ellenálló, hamar elpusztul a környezetben.

FIP /  Fertőző Hashártya gyulladás

Van ellene védő oltás. A FeLV-hez hasonlóan párzással, marással, harapással, egy tálból evéssel, közös alom használattal, egymás mosdatásával terjed. Lappangási ideje 2 hét-4 hónap. Igen ellenálló vírus, hetekig életben marad a környezetbe kerülve és nagyon ragályos. Lefolyását tekintve igen agresszív, a tünetek megjelenésétől számítva hetek alatt elhulláshoz vezet. A FIP a Coronavírusok családjába tartozik, valószínűsíthetően a Coronavírusos bélgyulladás mutációjaként alakul ki az azzal fertőzött állatokban. Hasüri folyadékminta vizsgálattal mutatható ki.

Macskák stressz betegségei

Sok macska hajlamos a stresszre amivel nekünk gazdiknak mindenképpen foglalkoznunk kell ugyanis ez hatással lehet az egészségükre.

Stressz jelei macskáknál

A stresszes macska lehetséges, hogy bujkál, gubbaszt, megváltoznak az evési, vizelési szokásai.

Sok cica a stressz hatására nem tud enni

Macska gazdiként jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy ha macskánk a stressz miatt nem eszik az azért nagy baj, mert amennyiben néhány napig nem jut táplálék kedvencünk gyomrába az eredményezheti, hogy 3-4 nap múlva már fizikailag sem fog tudni magától enni. A macskák gyomra pár nap alatt össze tud szűkülni úgy, hogy ez valóban gondot okozhat. Amellett egy kis testű macska hamar le is gyengül. Ha cicánk 1-2 napi nem eszik rendesen akkor ne várjunk, forduljunk orvoshoz vele.

Sok cica a stressz hatására nem tud pisilni

A másik nagyon is létező veszélye annak, ha macskánk folyamatos stressznek van kitéve, hogy nem fog tudni vizeletet üríteni. Nem tudjuk miért, de a stressz okozhat náluk idiopatikus húgyhólyag gyulladást, az idiopatikus annyit jelent az állatorvoslásban, hogy nem tudják mi okozza. Ebben az esetben sürgős állatorvosi beavatkozásra van szükség. Vagy katétert helyeznek be a cicának amíg újra fog tudni magától vizelni vagy leszívják a hólyagját (hasfalon keresztül egy tűvel megszúrják a hólyagját és fecskendővel leszívják ez általában nem kellemetlenebb nekik mint egy oltás) ezzel csökkentve benne a nyomást.

Gyakori stressz tényezők

A macskák nagyon érzékeny állatok, rengeteg minden okozhat számukra stresszt. Ilyen lehet új állat vagy kis baba érkezése a családba, felújítás, költözés, de sokszor a gazdi nem is jön rá mi okozta a problémát. Amennyiben több macskánk van úgy zavarhatja őket a közös alomtálca használat. Amennyiben ez okozza kedvencünknél, hogy nem tud pisilni azt megoldhatjuk úgy, ha több alomtálcát biztosítunk a számukra. Az ideális az, ha annyi alomtálcánk van ahány macska van otthon plusz egy. Tehát, ha 3 macskánk van otthon és stresszelnek a közös toalett használattól akkor lehetséges, hogy 4 alomtálcára lesz szükségünk. Ezt igazából majd kedvenceink döntik el.

Hogyan szoktassuk össze macskánkat új állattal

Amennyiben macskás otthonunk új négylábú család taggal bővül legyen az kutya vagy macska fokozatosan szoktassuk őket össze így csökkentve állataink számára a stresszt.

  • Első napokban ajánlatos őket külön szobában tartani és időnként beengedni őket abba a szobába ahol a másik állat járt hogy megismerhessék egymás szagát.
  • Ezután ajtón keresztül ismerkedhessenek, az ajtó alatt megszagolva egymást.
  • A következő lépés miután így már érdeklődnek egymás iránt, és esetleg már csökkent a stressz és izgatottság szint.. Az új kutyát vagy macskát ketrecben tegyük be a szobába és ezután engedjük oda hozzá a régi cicát. Így lehetősége lesz biztonságosan megismerni az új családtagot saját területén belül.
  • Ezekkel a lépésekkel csökkenthetjük a sokkhatást. Néhány nap ilyesfajta összeszoktatás után, ha már mindkét állat nyugodt érdeklődő akkor össze lehet engedni őket, de oly módon, hogy bármelyik állat kiléphessen az adott szituációból. A sarokba szorítottság érzése nélkül. Érdemes a kutyát lefárasztani a találkozás előtt.
  • Nem javasolt egy kimondottan magas energia szintű kutyát oda vezetni egy macskához ilyesfajta bevezető ismerkedő lépések nélkül. Főként, ha a macska eddig nem élt együtt kutyával.
  • Kutya és macska összeszoktatásakor tartsuk szem előtt, hogy nem egy nyelvet beszélnek. Időbe telik, hogy megtanulják egymás testbeszédét. Addig esetleg néha közbe kell avatkoznunk békitőleg mikor félre értik egymást.

Figyeljünk cicánk, kutyánk stressz jeleire az összeszoktatás alatt.

Hogyan szoktassuk össze macskánkat új állattal

Macskatartás terhesen

Régi tévhit, hogy amennyiben a gazdi terhes lesz úgy meg kell válni a szeretett cicától, mert a kismama Toxoplazmózist kap tőle. A Toxoplasmózis egy egysejtű parazita által okozott betegség ami valóban igen veszélyes a terhes nőkre és a magzatra azonban nagyon ritka és még könnyebben megelőzhető betegségről beszélünk. Kedvencünk kisállatok elfogyasztásával veszi fel a parazitát ami egyedül a macska bélrendszerében szaporodik és az ürülékkel ürül így kijut a természetbe ahol a kis emlősök, madarak felveszik, majd a macska megeszi a kis állatokat és a kör bezárul. Egészséges immunrendszerű emberben nem okoz tüneteket és, ha már egyszer fertőződött onnantól immunis lesz rá. Vegyük azt a ritka esetet, hogy egy nő és egy macska együtt élnek évek óta és eddig még nem kapta el a gazdi ebben az esetben csak arra kell figyelni, hogy ne a terhesség alatt kapja el. Amennyiben új cica érkezik a családba akkor fokozottan figyeljünk a kölyök macska megfelelő féreghajtására.

A megelőzésre egy szabály van a terhes gazdi ne cseréljen macskaalmot, ne pucoljon alomtálcát.

Macskatartás terhesen

Macska a lakásban

Mit kell tudni a lakásban cica tartásról és mire lesz szükségünk.

  • A macskák naponta sokszor esznek keveset. Egy tálban egész nap legyen száraztáp kirakva, hogy bármikor ehessen cicánk. Egy másik tálban legyen mindig friss vize.
  • Amennyiben kedvencünk kizárólag benti cica úgy biztosítsunk számára kaparófát, hogy ne a bútorokat rongálja karmai élesítésével.
  • Szerezzünk be jó minőségű almot és akkora alomtálcát amiben kényelmesen el tudja végezni a dolgát. Amennyiben több macska él egy háztartásban és a hely engedi úgy legalább annyi alom tálcát rendszeresítsünk ahány cica él egy fedél alatt.
  • A benti macskákkal többet kell játszani, hogy ne unatkozzanak, mint kijárós társaikkal. Vegyünk nekik több fajta játékot otthonra.
  • Legyen saját kosara, ágya ahol pihenhet.
  • Ahogyan a kutyák úgy ők is szeretik legelni a füvet ezért javasoljuk egy cserépben fű nevelését a számukra.
  • Figyeljünk, hogy a bútorokra ugrálva ne tudjon leverni semmit a bohóckodó cicánk.
  • A macskák hajlamosak megrágni a szoba növényeket így bizonyosodjunk meg róla, hogy nincs számukra mérgező növényünk otthon.
  • Főként hosszú szőrű macskáknál lehet probléma a hulló macskaszőr, ennek mérséklésére jó, a heti egyszeri fésülés ehhez azonban már kölyökkortól kezdjük hozzá szoktatni cicánkat.

Udvari macska

Kijárós cicatartás

  • Amennyiben cicánk kijárhat az udvarra, utcára úgy biztosítsunk számára egy időjárástól védett búvó helyet, hogy amíg mi dolgozunk addig is meg tudjon pihenni biztonságban. Nyáron legyen lehetősége árnyékban feküdni és legyen elegendő friss vize.
  • Ha a lakásban esetleg nem is jöhet be cicánk, szélsőséges időjáráskor, télen és viharban, ha más nem a pincébe vagy a garázsba engedjük be őt.
  • Kijárós cicánkat minél hamarabb ivartalanítsuk, évente oltassuk és néhány havonta féreghajtózzuk.
  • Egész évben védjük őket jó minőségű bolha és kullancsirtóval. Amennyiben bolhanyakörvet veszünk úgy figyeljünk rá, hogy olyan legyen ami leszakad, ha cicánk fenn akad vele egy fán vagy kerítésen.
  • Ma már a cicáknak is lehet kérni chippet amivel haza találnak, mint a kutyák.
Udvari macska

Amennyiben érdekel, hogyan kommunikálnak egymással és az emberekkel a cicák és, hogy tudsz tisztelettudóan viselkedni velük, olvasd el ide vonatkozó cikkünket.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek