Maradék a kutyának

Maradék a kutyának

A nagyanyáink kutyái még vígan elvoltak a házi koszton!

De vajon jó a maradék a kutyának?

Ma már legtöbben kutyaeledellel etetünk, esetleg BARF etetést alkalmazunk vagy éppen külön főzünk kutyusunknak.

De a nagyanyáink kutyái még vígan elvoltak a házi koszton!

Jó a maradék a kutyának?

Sokan sokféle módon etetik kedvencüket, nyersen, házikoszttal, táppal, de melyik a legjobb?

A közel múltban még az általunk megkérdezett hazai állatorvosok legtöbbje a jó minőségű száraztápot javasolta, esetleg, hogy külön kedvenceinknek összeállított ételt főzzünk nekik. Külön hangsúlyozva, hogy a kutyáknak nincs szüksége csontra.

Ezzel szemben a Scietific Reports-ban 2009.-ben megjelent tanulmány szerint kutyád kimondottan egészségesebb lesz, az asztali maradéktól és némi csonttól.

A tudomány állandóan keresi a válaszokat arra vonatkozóan, mit tehetnek a gazdik kedvenceikért, hogy minél egészségesebbek, boldogabbak, hosszú életűbbek legyenek.

A University of Helsinki munkatársai, tanulmányukban arra keresték a választ, hogy a kölyök- és fiatalkori mérsékelt csont- és asztali maradék etetés milyen hatással van a kutyák felnőttkori egészségére. Különös tekintettel a kutyák krónikus enteropathiajára.

husky brokkolit kap
Forrás: freepik

A tanulmány egyik szerzője  Anna Hielm Björkman szerint a kölyökkori és fiatalkori maradék és csont etetés jelentősen csökkenti ennek a krónikus betegségnek a megjelenését felnőttkorban. A felmérésükben 4681 kölyökkutya gazdi és 3926 növendék kutya gazdi vett részt és adtak választ a a kutyáik étkezési szokásaira illetve egészségi állapotára vonatkozó kérdésekre. A kölykök 21,7%-ának mintegy 1016 egyednek és 3926 növendék kutyának volt krónikus enteropathiája vagy egyéb krónikus emésztőrendszeri problémája, mint hányás, hasmenés, fogyás.

A krónikus enteropathia a kutyáknál nagyon hasonló tünetekkel jár, mint a humán IBD bélrendszeri probléma. Ezek a súlyos, és huzamosabb ideig fennálló tünetek hatással vannak a kutya és a gazdája életminőségére is. A krónikus enteropathia és az IBD kialakulásának okai még nem egyértelműek, de úgy tűnik több tényező is szerepet játszik benne, genetikai hajlam, a bélflóra és az étkezési szokások. A humán IBD okai között említik a feldolgozott ételeket és a magas cukorbevitelt.

A tanulmány eredményei megerősítették a kutatók előfeltételezését miszerint a kölyök- és fiatalkori etetéskor adott porcok, csontok, és feldolgozatlan ételmaradékok jótékony hatással bírnak az enteropathia és egyéb krónikus emésztőrendszeri problémák kialakulásának megelőzésében.

nnő pizzázik kutyáival
Forrás: freepik

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek