Megtámad a cicám - vagy mégsem?

Megtámad a cicám - vagy mégsem?

Megtámad a cicám! Ez az egyik leggyakoribb probléma amivel felkeresik Pintér Attila, macskaterapeutát.

De valóban agresszióról van szó?

Megtámad a cicám vagy csak durván játszik?

Nagyon sokszor fordulnak hozzám gazdik a fenti kérdéssel, de annak is csak az első részével, miszerint megtámadja őket a cicájuk. Aki egyébként kedves, bújós, semmi baj nincs vele, csak néha elkapja a lábukat vagy kezüket, és nem ereszti egyhamar. 

Ez agresszió vajon? 

A legtöbb esetben szerencsére nem erről van szó. De akkor mitől lehet ez, és hogyan lehet leszoktatni erről a cicát?

játszó kölyökcica
Forrás: canva.com

Túl korai elválasztás

Ami még általában közös ezekben a cicákban, hogy korán lettek elválasztva az anyjuktól, jellemzően 8-10 hetes korban, vagy még előtte. A cicák ebben a korban pedig nagyon sokat tanulnak az anyjuktól, a többi felnőtt macskától, és a testvéreiktől is játék közben. Többek között azt, meddig mehetnek el a játékban. Egy 10 hetes cicának már erős karmai vannak, amikor azt "játékosan" az anyjába mélyeszti, a mama nem örül, és a kölyke értésére adja, hogy ezt nem szereti: ráfúj, és ha kell, kicsit el is löki. Pár ilyen után a kiscica megtanulja, hogyha nem akar egy pofont anyától, akkor ezt nem csinálja. Ha viszont ezt elmarad, mert ebben a korban már nincs mellette az anyja, akkor ezt nem is tanulja meg.

anyacica kölykével
Forrás: canva.com

Játssz a kezemmel!

Emellett néha azt is bevallja egy-egy gazdi, hogy ameddig kicsi volt, engedte, hogy játsszon a cica a kezével, mert az olyan cuki volt. Most már 4-5 kilósan, éles karmokkal, érthető módon nem annyira örült „cuki” ez a viselkedés.

 

Értsd meg a cicád!

Az első és legfontosabb lépés, hogy értsd meg a cicád, miért is viselkedik így? Ne gondold azt, hogy gonosz, és azért bánt téged, vagy hogy ez valamiféle bosszú. Egyszerűen csak nem tanította meg neki senki, meddig mehet el a játékban. De ezt szerencsére te, a gazdi, utólag is meg tudod neki tanítani!

macska azember lábán
Forrás:canva.com

Mi a teendőm, ha állandóan megtámad a cicám?

1. lépés: Kézzel nem, csak eszközzel játsszunk!

Felejtsd el azt, hogy a kezeddel incselkedsz a cica előtt, helyette mindig eszközzel, egy labdával, madzaggal, stb. játssz vele!

 

2. lépés: Tiltsd le a rossz viselkedést!

Ha a cicád ráugrik a lábadra például a kanapé alól, akkor csinálj úgy, ahogy az anyja tenné: fújj rá, és ha kell, lökd le magadról. Nem fájdalmat kell okoznod, hanem kellemetlenséget, tehát óvatosan! Akkor csináltad jól, ha a cica kizökken, meglepődik. 

Ha pedig van olyan hely, ahonnan rendszeresen rád ugrik, akkor jól teszed, ha egy időre azt a részt elzárod előle, így nem tud "lesben várni". Például a kanapé alá beteszel egy bőröndöt vagy dobozt.

 

3. lépés: Tereld át a viselkedését egy játékra!

A tiltás önmagában nem elég. Ha elveszel valamit, adnod kell valamit cserébe. Ezért legyen kéznél egy játék, amire áttereled a cicát: labda, madzag, bot, bármi, csak eszköz legyen! Játssz vele egy kicsit, ezzel megmutatod neki, hogy ha így játszik, annak te is örülsz! A cicád rájön, hogyha a lábadra ugrik, annak nem örülsz, és neki is rossz érzése lesz, ha viszont együtt játszotok egy játákkal, annak mindketten örültök.

 

Ezt alkalmazd egy ideig, és meg fogod látni, hogy hamar elmúlnak a "támadások". Ha pedig beiktatsz egy fix játékidőt a cica napirendjébe, lehetőleg az egyik etetés elé, az még jobb, mert így épül a napi rutin, valamint lemozgatod, és a kapcsolatotok is erősebb lesz a közös tevékenység által.

kölyökcicák játszanak
Forrás: canva.com

Macskaszakértőnk Pintér Attila

Image Description
Image Description
„Neked könnyű, te értesz a macskákhoz!” - szokták nekem mondani. Pedig senki sem ért a macskákhoz, én csak figyelek rájuk. Figyelj te is a cicádra!
Image Description
Attila Pintér — Szeretem a cicámat - macska-viselkedési tanácsadás

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek