Mennyire intelligensek a macskák?

Mennyire intelligensek a macskák?

Míg kutyákkal rengeteg etológiai kísérletet végeznek a kutatók, a cicák eddig valahogy háttérbe szorultak. Az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai most arra keresték a választ mennyire intelligensek a macskák?

Borítókép: petinsurance.com

Az ELTE etológusai arra keresték a választ mennyire intelligensek a macskák és mennyire kommunikatívak gazdáikkal szemben

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói - Pongrácz Péter egyetemi docens és Szapu Julianna Szulamit MSc hallgató a macska ember kapcsolatról írt tanulmányt. A macska és gazdája kapcsolatról a mai napig kevesebbet tudunk, mint például a kutya-gazdi kapcsolatról. Ennek oka, hogy az etológusok régebb óta kutatják a kutyák viselkedését, mint a házikedvencként tartott cicákét. Az eddig kutatások sem annyira a gazdival való kapcsolatukat vizsgálta ezeknek az állatoknak, mint inkább a ragadozó viselkedésüket és a viselkedési problémákat.

Forrás: choice.npr.org_macska pihen a kanapén
Forrás: choice.npr.org

Pongrácz Péter és Szapul Julianna Szulamit azonban arra voltak kíváncsiak, hogy miként kommunikálnak a bársonytalpú házikedvencek gazdájukkal. A tanulmány szerint minél intelligensebb a gazda annál intelligensebbnek és kommunikatívabbnak tartja kedvencét. És annál több két irányú kommunikáció játszódik le a cica-gazdi páros között. Emellett a nők többet feltételeznek cicájukról, mint a férfiak. A női gazdik szerint kedvencünk empatikusabb, mint a férfiak szerint. Az idősebb gazdik arról számoltak be, hogy cicájuk igen érzékenyen reagál az ő hangulatukra, érzelmeikre. Nem meglepő módon minél erősebb az érzelmi kötődés a két fél között annál sokrétűbb a kommunikációjuk.

Macska élvezi a simogatást__forrás: fatherly.com
A nők többet feltételeznek cicájukról, mint a férfiak_forrás: fatherly.com

A macskák értik a mutatást

Pongrácz Péter és Szapul Julianna Szulamit és Faragó Tamás posztdoktori kutató közös tanulmányában mely a Intelligence-ben jelent meg arról is beszámolnak, hogy a cicák ugyanúgy értik a mutatást, mint a kutyák. A kísérlet során a cicáknak ismeretlen ember fejfordítással történő jelzésére adott reakcióit vizsgálták. Azt is vizsgálták, hogy ha a cica nevét kimondva próbálja felhívni magára a személy az állat figyelmét az mennyiben befolyásolja a reakcióját. A kísérlet azért volt nagyon fontos, mert eddig kizárólag a kutyákról volt bizonyított, hogy a fejfordításos mutatást is értik, nem csupán a karral jelzést (amit amúgy több faj is ért). A fejjel jelzés megértése még a főemlősöknek is kihívást jelenthet. A kísérletet 41 cicával végezték el azok otthonában. 24 feladatot kellett teljesíteniük a macskáknak. A 24 feladat teljesítésből 12-nél használták az állat nevét, 12-nél csak ciccegtek nekik. A kísérlet vezető letett két lefedett tálat a cicával szemben majd a gazdi elengedte. Az esetek egy részében a kísérlet vezető, aki a cica számára ismeretlen személy volt folyamatosan bámulta azt a tálat amelyikben a finomság volt, míg más esetben a fejét oda-visszaforgatva jelzett az állatnak melyik a jó választás. Körülbelül 70%-os siker rátával találták meg a jutalmat a cicák, ami a kutyák eredményeihez hasonlítható, fantasztikus eredmény. Érdekes, a jelzés módja és a nevük használata vagy nem használata nem befolyásolta az eredményességüket. A nevüket hallva viszont hamarabb vették fel a szemkontaktust és ezáltal talán gyorsabban találták meg a jutalmat.

figyelő macska_forrás:businessinsider.com
A látszattal ellentétben a cicák ugyanúgy figyelnek a gazdira, mint a kutyák_forrás:businessinsider.com

Ezzel bebizonyosodott, amit a cica tartók mindig is állítottak, a macskák ugyanolyan kommunikatívak és intelligensek, mint a kutyák. És ugyanolyan szoros kapcsolatban állnak gazdájukkal.

Forrás:qubit.hu, nepszava.hu

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek