Mennyire tanítható a macska?

Mennyire tanítható a macska?

A macskákat sokan öntörvényű, a saját szabályaik szerint élő házi kedvencként tartják számon, akiket egész egyszerűen nem lehet idomítani. Pedig ez az elgondolás nem állja meg a helyét.

Kellő megértéssel, türelemmel és odafigyeléssel ugyanis nagyon is fogékonnyá tehetők a tanulásra. Ehhez csak azt kell megérteni, hogy másként működne, mint a sokkal egyszerűbben idomítható kutyák.

A tanítás sikerének a kulcsa a megértésben rejlik

Ahhoz, hogy sikerrel tudjuk okítani a macskát bizonyos dolgokra, fontos, hogy először megértsük lelki világát. Ismernünk kell a figyelmének a határait, illetve az őt motiváló tényezőket is.

Fontos tisztában lennünk vele, hogy egy cica nem lesz nyitotta nevelésünkre hosszú órákon át. Őt egész egyszerűen nem fogjuk tudni ennyi ideig lekötni. Sokkal valószínűbb, hogy mindössze tíz percen át lesz majd vevő ránk.

Ezt fogadjuk el és viseltessünk iránta türelemmel. Ne egyik napról a másikra várjuk tehát az ugrásszerű eredmények elérését, építsünk inkább a fokozatosság elvére. Ha minden egyes nap foglalkozunk vele, akkor idővel nagyon is látványos lesz a fejlődés.

Így motiválhatjuk kedvencünket a tanulásra

Ami pedig a motiválást illeti, leginkább a dicséretet lesz célszerű alkalmaznunk. Amikor a cica megteszi, amit kérünk tőle, akkor jutalmazzuk meg az ügyességéért kedves szavakkal, simogatással. Ha kísérletező kedvünkben vagyunk, akkor szerencsét próbálhatunk akár jutalomfalatokkal is.

A nassolni való azonban nem mindegyik macskánál jár pozitív hozadékkal. A dicséret formájában adott jutalommal azonban egyszerűen nem tudunk mellélőni. A macskában így kialakul a pozitív visszacsatolás. Ha megteszi, amit kérünk tőle, akkor azért bizony jutalmat kap.

Hogyan érdemes a macskát a szobatisztaságra tanítani?

Kicsi korban ez viszonylag egyszerű feladat, de kellő odafigyeléssel és tudatossággal egy idősebb kedvencnél sem számít lehetetlen küldetésnek.

Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy a macskák ösztönszerűen igyekeznek elrejteni az ürüléküket. Egy a lakásban tartózkodó négylábú esetében talán mondanunk sem kell, hogy ez milyen kellemetlenségeket vonhat maga után.

Ennek a kiküszöbölése érdekében hozzá lehet szoktatni a cicát a vécé használatához, de ennél is praktikusabb, ha vásárolunk egy alomtálcát. Így még inkább egyszerű feladatot jelent majd annak az elérése, hogy a kedvenc a megfelelő alkalmatosságot használva végezze el a kisebb és nagyobb dolgait.

Érdemes mindig résen lennünk, és amikor a négylábú elkezd furcsán szaglászni vagy már épp guggolásra készül fel, akkor gyorsan tegyük őt mindig rá az alomtálcára. Hogyha sikerül ezt az első időszakban rendszeresítenünk, akkor egy kis idő elteltével az egész folyamat nem is igényli majd a beavatkozásunkat.

Tanítható-e a macska egyéb dolgokra?

A válasz határozott igen, minden csak tudatosság, odafigyelés, na és persze türelem kérdése. Persze célszerű olyan tevékenységekre összpontosítani, amiből nekünk, valamint a kedvencünknek is haszna származhat.

Ilyen lehet például az, amikor a macska megtanul pórázon, vagy éppen hám segítségével járni. Ezzel ugyanis könnyebben meg tudjuk őt védeni egy-egy közös séta alkalmával az épp arra járó kutyák, vagy egyéb kóbor állatok ellen.

Nagyon fontos, hogy a közös sétára való betanítás során is türelmesek maradjunk. Terheljük őt inkább csak fokozatosan, és amikor a fáradtság jeleit vesszük észre rajta, akkor vegyük fel és biztosítsunk egy kis pihenőt.

Természetesen a dicsérő szavak motiváló erejéről se feledkezzünk meg. Jutalmazzunk meg minden ügyes mozdulatot, mert ezzel plusz motivációt adhatunk a kedvenc számára.

Termékajánlónk:

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek