Miért esik mindig a talpára a macska?

Miért esik mindig a talpára a macska?

A macskák az állatvilág szőrös kis akrobatái. Gyorsak, kecsesek, és bármilyen magasról is ugorjanak le, szinte kivétel nélkül, mindig a talpukra érkeznek. De vajon mi a titkuk, hogyan csinálják? A véletlen műve, varázslat, vagy rendkívül hasznos, természeti adottság a pontos landolás eme lenyűgöző képessége? A tudománynak hála ma már semmiféle boszorkányságot nem látunk abban, hogy ezek a szőrös, négylábú teremtmények szinte minden esetben képesek tökéletesen, tappancsaikra érkezve landolni. A titok nyitja ugyanis nem másban, mint a macskák testfelépítésében és rendkívül finoman hangolt egyensúlyérzékükben rejlik.

Finomhangolt érzékszervek, aprólékos testfelépítés

A macskák gerince 7 nyaki, 13 mellkasi, 7 ágyéki, 3 kereszt és 20-23 farokcsigolyát tartalmaz. Ez komoly flexibilitást kölcsönöz testüknek, ami a kiváló egyensúlyérzékkel párosulva teszi lehetővé, hogy addig forgassák testüket a levegőben, amíg az ideális pozícióba nem kerülnek a landoláshoz.

A korrekciós képességhez nagyban hozzájárul továbbá a rendkívül jó látás, és a belső fülében található egyensúlyi rendszer. A macskák ezekkel a finomhangolt érzékszervekkel képesek bemérni pontosan azt, milyen távolságra vannak a földtől. És milyen irányba kell elvégezniük a fentebb említett, zuhanás közbeni korrekciót.

Hogyan zajlik a folyamat?

Lassított filmfelvételeken pontról pontra nyomon követhető, hogy a szőrös kiskedvencek hogyan is hozzák egyensúlyba testüket zuhanás közben.

Ha a macska háttal a föld felé zuhan, először mindig a fejét és a mellső lábát fordítja az esés irányába, majd a hátsó lábát behúzva, a farka segítségével mozdítja hátsó részét is a megfelelő irányba.

Miután mind a négy végtagját sikerült a föld felé kormányoznia, lábait kinyújtva, hátát begörbítve tompítja a zuhanás végén bekövetkezőföldet érés erejét.

Tényleg mindig működik?

Habár a macskák reflexei rendkívül élesek és jól működnek, sajnos előfordulhat az, hogy valamilyen oknál fogva zuhanás közben nem tudják megfelelően korrigálni testtartásukat. Ez komoly sérülésekhez, csonttöréshez, vagy akár halálos balesethez is vezethet. Éppen ezért óvakodjunk attól, hogy cicánk túlzottan magasra mászva kockáztassa a lezuhanás lehetőségét. Abban az esetben pedig, ha emeletes házban lakunk, ablakainkat és erkélyünket mindig biztosítsuk megfelelő eszközök, például rács, vagy macskaháló használatával, ezáltal is csökkentve a váratlan baleset bekövetkezésének lehetőségeit.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek