Miért fontos a kutyaiskola?

Miért fontos a kutyaiskola?

kutyaiskolákról sok tévhit kering a köztudatban. Sokak szerint igazából a speciális kiképzést igénylő kutyáknak van, sokan pedig azt hiszik, az iskola egyfajta büntetés, ha rosszul viselkedett a kutyus. Az igazságtól azonban mi sem állhat távolabb: a kutyaiskola már egészen pici kortól remek ötlet, bármilyen kutyád is van.

Jó a kutyusnak, jó a gazdinak

Talán meglepően tűnhet, de a kutyaiskola legalább annyira szól a gazdáknak, mint a kedvenceknek.  Nem csak a kutyus tanulja meg a gyakorlatokat, a parancsszavakat, és, hogy mit szeretnél – te ugyanis legalább ennyit megtudhatsz róla. A közös munka remek lehetőséget ad arra, hogy alaposan kiismerjétek egymást.

Pontosan tudni fogod, hogy milyen igényei vannak a kutyádnak, mit szeret, mit nem szeret és azt is, hogy hogyan kommunikálja ezeket. Olvasni fogod majd a viselkedését, azt, hogy mit is szeretne igazán. Az iskola végére pedig valóban erős kötelék és bizalom alakul majd ki köztetek.

A jól nevelt és engedelmes kutya…

Az engedelmesség tulajdonképpen az első pontból következik. Ha jól ismered a kutyust és ő is jól ismer téged, egyszerűbb lesz felállítani azokat a határokat, amelyeket nem szabad átlépnie. Sokan átérezzük, milyen nehéz egy akaratos kutyának megtanítani, hogy a fehér kanapé tilos, vagy, hogy nem szabad felugrálni – az iskolában ezt kiabálás és idegeskedés nélkül, könnyedén megtanulja majd (persze néhány jutalomfalat azért nem árt).

Az iskolában ráadásul folyamatosan olyan ingerek érik az ebet, amelyek izgalomban tartják és lekötik a figyelmét. Sokszor egyszerű figyelemhiány áll a neveletlen viselkedés mögött, az iskolában azonban nem is tehet mást, mint teljes figyelmét a gyakorlatokra fordítani.

…aki barátkozik is

A határok és szabályok kijelölése után a kutyának egyszerűbb lesz kiigazodnia az emberek és más állatok világában is. Egy jól nevelt eb társaságában ellazulnak még azok az ismerőseid is, akik amúgy idegenkednek a kutyától. Így pedig kedvencednek is több pozitív élménye lesz.

A kutyasulis gyakorlatok alatt a négylábú végigjárja a szocializáció lépéseit – hozzászokik, hogy más kutyákkal és emberekkel van körülvéve. Vagyis, hogy nem ő a világ közepe, de van valaki (te, a gazdája), aki mindig figyel rá.  Minél több jó interakciót él át más állatokkal és idegenekkel, annál barátságosabb és nyitottabb lesz a jövőben.

A saját biztonságáért

Minden gazdi rémálma, hogy a végre szabadon engedett kutyája a hívás ellenére sem tér vissza, kiszalad az útra és elüti valami. Ez teljesen természetes, hiszen semmilyen házikedvencnek nem lehet átadni azt az aggodalmat, amit az ilyen veszélyekkel kapcsolatban érzünk.

Egy jól végigcsinált kutyasuli program után azonban sokkal jobban bízhatsz kutyád fegyelmezettségében és így nagyobb szabadságot adhatsz neki. A gyakorlatok elvégzése után sokkal biztosabb lehetsz benne, hogy kutyád visszatér hozzád, ha hívod, ez pedig nagyon jó hír – a saját biztonsága miatt is.

Szabadság és trükkök

Ahogy fentebb említettük, a jól nevelt és jól kiismert kutyus szabadságot hoz kettőtök kapcsolatába. Egyrészt nem kell tartanod tőle, hogy az ismeretlen helyzetekben, például egy utazáson, vagy túrán neveletlenül viselkedik majd. Bátran és bizalommal viheted idegen helyekre és emberek közé – ismered majd kutyád jelzéseit és mindig meg tudod majd nyugtatni, ha valami nem kedvére való.

Mindezeken felül pedig természetesen ott van a kutyasuli legizgalmasabb oldala is. Igazi mókamester és teljes értékű játszótárs, sőt, sport-partner lehet a kedvencedből. Trükkök, közös kis performanszok és hosszú órákig tartó közös edzések várnak rátok a kutyasuli elvégzése után.

Röviden összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy a kutyaiskola valóban életre szóló barátságot formál majd köztetek.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek