Miért harap a macska?

Miért harap a macska?

Sokan azért nem szeretik a cicákat, mert nem értik őket. Nem értik miért harap a macska? Miért karmol? És egyáltalán miért nem kutya? Őket legalább értjük.

Sok kutyás azért nem szereti a macskákat, mert kiszámíthatatlanok és vadak. Kivéve, hogy se nem vadak, se nem kiszámíthatatlanok, legalábbis a többségük. Csak éppen nagyon másként kommunikálnak, mint a kutyák. Ha azt várjuk, hogy olyan jeleket fog adni nekünk, mint a kutyánk akkor tévúton járunk. Sokat hallott mondat cica tulajdonosoktól és cicátlanoktól is, hogy az egyik percben még simogattam a cicát, nem volt semmi baja, aztán a semmiből egyszer csak megharapott! Na most, ahogyan egy kutya sem, úgy egy cica sem harap meg csak úgy, figyelmeztetés és ok nélkül. Más kérdés, hogy a cica szerint mi az alapos indok és mi az egyértelmű figyelmeztetés.

macska lemászik gazdájáról
A cicák egyértelműen jelzik, ha elég a szeretgetés

Miért is harap a macska mikor éppen szeretgetve van?

Leggyakrabban azért, mert elég neki a simogatás és szeretné, ha abbahagynád.

Esetleg játékból. Főként a fiatal cicák.

De az is elég indok lehet neki, hogy olyan helyen simogatod ahol nem esik jól neki. Ez sok cicánál a hastájék.

De miért nem szól kedvesebben, hogy elég a simogatás?

A helyzet az, hogy a legtöbb cica szól… Többször is… Csak az ember nem érti mit „mond”.

nyávogó macska
Figyeljük kedvencünk kommunikációs jelzéseit

Az ütemes farokcsapkodás azt jelzi, hogy kedvencednek nem tetszik valami, például a simogatás és kezd feszültté válni. Ezzel próbálja a tudtodra adni, hogy köszöni, neki elég a szeretgetés. Amennyiben ebből nem értesz bizony lehet, hogy meg fog harapni.

Ugyanilyen finom figyelmeztetés a fül hátra csapása.

Ennél már valamivel dühösebb véleménynyilvánítás a dühös nyávogás.

Végül, amennyiben a cica megmerevedik és meredten nézi a kezedet úgy valószínűleg készül elkapni azt. Akár játékból, akár dühből teszi ezt, neked fájni fog így ilyenkor érdemes abbahagyni a szeretgetését, letenni az öledből vagy hátrálni tőle egy lépést. El kell azonban mondjuk, hogy a cica is nevelhető és ha ilyenkor szigorúan rászólsz, hogy „nem” valószínű hamar megérti a hangsúlyodból, hogy mit akarsz. Persze csak, ha te is tiszteletben tartod, amit ő szeretne és békén hagyod.

Fontos, hogy soha ne erőltesd rá magad a cicádra. Amennyiben nem vágyik simogatásra, szeretgetésre úgy hagyd békén. Minél több személyes teret adsz neki, ő annál többször fogja keresni a közelségedet. Ahhoz, hogy kényelmesen érezze magát kis kedvenced tudnia kell, hogy tiszteletben tartod az igényeit. Ezzel tudod építeni a kettőtök közötti bizalmat. És éppen ezért fog téged egyre jobban szeretni a cicád és szeretne majd egyre többet hozzad bújni.

férfi macskával
Ha teret adunk cicánknak akkor ő fogja igényelni a közelséget

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek