Miklósi Bernadett kutyakiképző

Miklósi Bernadett kutyakiképző

Bemutatkozik Miklósi Bernadett szakértő kutyakiképzőnk, új állandó vendég szerzőnk.

Amióta az eszemet tudom különös vonzódást érzek a természet, az állatvilág iránt. Az állatfajok közül kimondottan a kutyák társaságát élvezem a legjobban. Gyermekkoromban – saját kutya hiányában – kimondottan örültem, hogy a nagypapámnál mindig ólálkodott egy-két tanulni vágyó kutya az udvaron, illetve a nyári gyerek lovastáborokban is gyakran találkozhattam néhány kedves ebbel. Kisiskolás koromban édesapám a kutyák viselkedésbiológiának kutatásával kezdett el foglalkozni az ELTE Etológia Tanszékén. Amikor csak tehettem követtem őt a munkahelyére, ahol lehetőségem volt megfigyelni, hogy miként dolgoznak a viselkedéskutatók, vagy hogyan áll össze egy etológiai kísérlet.

Az általános iskolában kedvenc tantárgyaim közé tartozott a környezetismeret, és már akkor tudtam, hogy felnőtt koromban mindenképpen állatokkal szeretnék foglalkozni. A középiskolában biológia tagozatra jártam, majd az érettségi vizsgákat követően felvételt nyertem a Szent István Egyetem biológia szakára, ahol mind az alap- és a mesterszakot sikeresen teljesítettem. A szakdolgozataiban a kutyaetológia egyes kérdéseire kerestem a választ, például, hogy miként befolyásolja az oxytocin a kutya szociális nézési viselkedését, vagy hogy egy szociális tanuláson alapuló kiképzési módszer hatékonyabbnak bizonyul-e a “klikkeres” tanításnál.

14 éves koromban kaptam meg első kutyámat egy sheltie-t, Scotty-t.  A tudatos fajtaválasztásnak és nevelésnek köszönhetően hamar az agility sportágának hódolhattunk. Hazai díjak közül a legbüszkébb a kétszeres Magyar Köztársaság bajnoki, illetve a 2007-ben megszerzett Országos Egyéni bajnoki címre vagyok. Életem egyik legizgalmasabb, és egyben a legemlékezetesebb versenye a hamari (Norvégia) FCI Agility Világbajnokság volt, amelyre egyéniben, és csapatban is kijutottak. A húszas éveim elején érkezett a második kutyám, egy közép uszkár. Natival az agility mellett belekóstoltunk az obedience, nemrégiben a rally obedience sportágába is. 25 éves koromban érkezett meg Voice, az első-, majd 2021 telén Chino, a második border colliem. Régóta a fajta szerelmese vagyok, de mióta Voice és Chino gazdája lehetek kimondott csodálattal figyelem a fajta viselkedését, kognitív képességeit.

Szakmai pályafutásom 16 éves korom környékén egy budaörsi kutyaiskolában kezdődött, ahol először kölyökovis csoportok vezetését bízták rá, majd alap- és középfokú tanfolyamokat is tartottam. Két évvel később csatlakoztam egy alapítvány munkájához, ahol mozgássérült segítő-, személyi segítő-, és terápiás kutyák kiképzésében vettem részt. 2013-ban szereztem meg a Habilitációs Kutyakiképzői oklevelemet, illetve az év tavaszán Scottyval is sikeres terápiás vizsgát tettek.

2013 tavaszán indítottam el saját kutyakiképzői tevékenységemet, a Best Dog Kutyaközpontot, és tavaly év végén jelent meg a harmadik kutyanevelésről szóló könyvem, Kutyakötelesség címmel. A könyv Magyarország első interaktív „kutyás” könyve, ahol a gazdák a könyvben szereplő QR-kódok segítségével könnyen hozzáférhetnek a kutya tanítását segítő exkluzív videókhoz.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek