Mikre figyelj a kutya és az újszülött összeszoktatásakor?

Mikre figyelj a kutya és az újszülött összeszoktatásakor?

Mi lehet nagyobb boldogság, mint egy baba érkezése? De, ha kutyusod is van akkor már bonyolódik a helyzet. Mikre figyelj a kutya és újszülött összeszoktatásakor?

Amennyiben úton van a baba és van kutyátok akkor pár dologra érdemes oda figyelj

Természetes, hogy egy újszülött mellett kevesebb időd lesz kutyádra ezért érdemes őt is felkészíteni időben a változásokra. Jó esetben a párod segít, hogy ne kelljen ketté szakadnod a baba és a kutya között, de általában még így is megérzik a kutyák, hogy bizony rájuk kevesebb idő jut. Ezért még a kistesó megérkezése előtt keress egy megbízható kutya sittert, aki ki tudja majd vinni sétálni, ha te épp nem tudod. Amíg még nincs kis tesó heti 1-2 alkalommal együtt vigyétek ki kedvencedet, hogy kialakuljon köztük a bizalom és hogy a kutyusodnak ne legyen majd akkora váltás, hogy nem veled sétál. Azt is csinálhatod, hogy mikor már babázol akkor is kimész velük, de ha a kicsinek már elég a kint lét, mert fáradt vagy éhes akkor ti felmentek, kutyád viszont még lent maradhat a kutya sitterrel. Így meg van a közösen együtt töltött idő és a nagy séta is.

Fontos, hogy ne érezze kutyád, hogy ő háttérbe szorult és ne változzon meg az élete gyökeresen. Ha például eddig felmehetett a bútorokra, veled aludt, mindent együtt csináltatok, most pedig hirtelen minden tilos és figyelem sem jut rá az nem csak elszomorítani fogja, de komoly viselkedési problémákhoz vezethet, ami a te életedet sem fogja leegyszerűsíteni.

kismama, baba és kiskutya
Ha eddig felmehetett kutyusod a bútorra, lehetőleg ez ne változzon

Amit kutyádnak tudnia kell mire jön a baba

  1. Nem ugrálunk rá az emberre. (Érdemes egy játék babával gyakorolni, hogy azzal a karodban teszel-veszel otthon, és ha érdekli a kutyusodat ki van nálad akkor legalább azt is tudjátok gyakorolni, hogy a gyerekkel majd finoman bánjon ilyen helyzetben.)
  2. Ketrec használat.
  3. Óvatosan vegye el a jutit.
  4. Kérésre bemegy a helyére.
  5. Nem veszi el a játékot és nem falja be a leeső ételt engedély nélkül.
  6. Türelmesen megvárja, míg a kicsi eldobja a labdát.
  7. Nem adunk pacsit kéretlenül, nehogy megkarmolja a kistesót.

Amennyiben ezek még nem mennek úgy ideje kiképző segítségét kérni. Van 9 hónapotok!

Ha eddig még nem tudta szépen elvenni a falatot a kezedből akkor kérj meg egy kutyakiképzőt, hogy segítsen ezt megtanítani neki mielőtt még megérkezik a baba.

Taníts meg kutyusodat arra is, hogy nem minden játék az övé. Ehhez vehetsz plüss- és műanyag játékokat, amikkel gyakorolhatjátok, hogy attól, hogy tele van játékkal a nappali vagy a kert, az még nem mind az övé. Természetesen ezt is pozitív megerősítéssel tanítsd.

Tudnia kell nyugodtan ülnie, míg eldobod a labdát vagy megkapja a jutit, hogy majd ne okozzon gondot a gyerekkel való játék.

kutya és gyerek
Legjobb barátok

Biztosítsd kutyád kényelmét és biztonságérzetét is

Amennyiben kutyád érzékeny idegrendszerű és nem biztos, hogy bírni fogja a gyerek sírást, a röpködő játékokat és a hirtelen mozdulatokat úgy a baba érkezése előtt fel kell készítsd ezekre.

Játssz le neki babasírást. Először egészen halkan és közben jutalmazd finom falatokkal. Ha már kezdi megszokni akkor állítsd hangosabbra egészen addig míg már a nagyon hangos sírás sem zavarja. Mindeközben ne spórolj a finomságokkal. (Ha hízásra hajlamos kedvenced akkor a vacsoráját is adhatod neki így, vagy egyszerűen kevesebbet adj neki este.)

Ugyanígy gyakorolhatjátok, hogy ha a családban valaki hirtelen mozdulatot tesz, elhajít valamit vagy éppen hangosan felkiált azért is jár jutalom. Ez is jó élmény és mostantól természetes.

Ha eddig még nem volt egy kis nyugisarka kutyusodnak. Például egy fekhely, amit szeret akkor ideje beszerezni. Olyan helyre tedd neki a kis menedékét, ahol a baba nem fogja őt zavarni. Így, ha túl sok neki a sírás vagy éppen az ahogy a kicsi játszik akkor van hova elmenjen pihenni. Ez nagyon fontos egy újszülött mellett, máskülönben komoly stressz tüneteket produkálhat kutyusod. Amennyiben kicsi a lakás úgy vegyél neki egy szoba kennelt. Ezt akár egy pokróccal is letakarhatod így, ha a baba hangoktól nem is, de a macerálástól el tud menekülni. Még a kicsi megérkezése előtt szoktasd őt a ketrechez. Ehhez kérheted kiképző segítségét, mert fontos, hogy a ketrec jó érzéseket keltsen benne. Ez lesz az ő gyerekszobája, ahol béke van és biztonság.

Nem csak a gyereket kell megvédeni a kutyától, de a kutyát is a gyerektől. Nyilván elő fog fordulni, hogy a kicsi úgy nyúl a kutyához, ami nem esik jól neki, talán még fáj is. Főleg, ha nem egy kimondottan magas fájdalom küszöbű kutyád van. Ilyen esetben még az is előfordulhat, hogy kutyád felmorog. Nyilván tisztázni kell a kutyával, hogy nem morgunk a gyerekre, rá kell szólni és hagyni kell kilépni a szituból. Semmi esetre se verjük el a kutyát ilyenkor, hiszen csak jelezte, hogy aúú ez fájt, de ne is hagyjuk rá. Mert meg kell tanulja, hogy a gyerekkel türelmesek vagyunk. És nem így kommunikálunk vele. Amennyiben ilyesmi történik kérjük tapasztalt kiképző segítségét. És lehetőleg mikor már elég nagy hozzá a baba akkor hagyjuk, hogy kézből etesse finomfalatokkal a kutyát így a kutya jó érzéseket fog táplálni iránta és a kicsi is megszokja, hogy bizony a kutya megnyalja a kezét, és ficánkol és egyáltalán kutya. Mindig legyen lehetősége a kicsinek is és a kutyának is kilépni a szituból, ha nincs kedvük egymáshoz. Mikor már nagyobb, tanítsd meg a kicsit, hogy nyúlunk a kutyához. És bátorítsd, hogy együtt játszanak. Dobáljon labdát a kutyusnak vagy akár jutalomfalatot.

Remélhetőleg a kutyusod nyitott lesz a baba megismerésére, de ha mégsem akkor ne erőltesd

Amikor már kevesebb időd van négylábú gyerekedet is szórakoztatni akkor ideje bevezetni olyan időtöltéseket, amiket nélküled is tud csinálni

  1. Például vegyél neki malac fület vagy egyéb sokáig kitartó rágcsát
  2. Még amíg nincs baba tanítsd meg a keresős játékra. Ültesd le őt lakásban vagy a kertben. Rejts el neki 10 darab jutifalatot vagy virsli karikát és csak parancsra kezdhesse keresni. Lehetőleg lássa mit csinálsz és több helyen játszd el, hogy lerakod a nasit miközben nem is. Így a 10 juti megtalálásához 20-30 helyett át kell szaglásszon. Ezzel elég sokáig lefoglalja magát és neked csak 2 percedbe telik elrejteni a kincseket.
  3. Vehetsz neki Kongot vagy jutifalatos labdát, amikbe csak betöltöd a nasit, ő pedig dolgozhat, hogy megszerezze.
  4. Engedd, hogy melléd feküdjön mikor a picivel pihentek. Ha nem akarod, hogy az ágyba vagy a kanapén legyen a kutya akkor tedd magatok mellé a fekhelyét így azt érzi, hogy veletek lehet és nem zárod ki őt.
  5. Mese olvasáskor is oda hívhatod magatokhoz, ő is szereti hallani a hangodat. Ha nem mehet be a gyerekszobába akkor a szoba ajtajába tedd a fekhelyét lényeg, hogy minél közelebb lehessen hozzátok.
  6. Amíg a kicsivel játszol a szőnyegen addig fél kézzel kutyusodnak is tudsz labdát dobálni. Így azt fogja érezni, hogy nahát együtt játszunk a gazdival és a babával. Rám is figyelnek és egyáltalán nem is olyan rossz fej ez az ember gyerek.
Lehet kutyusod csak akkor kezd nyitni a gyerek felé,mikor az már nagyobb és kiszámíthatóbban viselkedik

Amit ne csinálj!

Mikor már úton van a baba vagy még egészen pici, ne vigyél haza új kutyust. Ez a kudarc biztos receptje. Nem lesz időd és energiád egy kicsi gyerek mellett megfelelően foglalkozni egy új kutyával is és szinte 100%, hogy viselkedési problémái lesznek kutyádnak, de legalábbis neveletlen lesz és megnehezíti az életeteket. 

Amire figyelj oda

Fontos, hogy egy kisgyerek mellett kiemelten figyelj kutyusod rendszeres féreghajtására és, hogy mindig legyen bolha- és kullancsirtó rajta. Nehogy valamit haza hozzon a kistesónak. Jó, ha még időben hozzászoktatod a kutyádat a karomvágáshoz és reszeléshez így minimalizálva a véletlen karmolások esélyét is.

A másik nagyon fontos dolog, hogy ne hagyd egyedül a kicsit és a kutyát a szobában vagy a kertben, mert bármikor történhet baleset. Például a gyerek belecsimpaszkodik a szundikáló kutyába. A kutya rémülten felriad és oda kap. A te felelősséged mind kettőjük biztonságáról gondoskodni.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek