Milyen a jó kutyajáték?

Milyen a jó kutyajáték?

A kutyajátéknak két kritériumnak kell megfelelnie: legyen biztonságos és szeresse a kutya. 

Kutya jó kutyajáték

Hogy kedvencünk milyen játékot fog szeretni az nagyon egyedi. Ezért is készülnek a kutyajátékok ilyen sok féle anyagból, méretben és fazonban, mert egyes kutyusok például a puha anyagú tárgyakat szeretik fogni, rágni, más kutyusok a köteleket, vannak labda bolondok és így tovább. Akárcsak a gyerekeknél majd kiderül, hogy a kutyánk mit szeret.

Spániel plüss kutyajátékkal
Spániel plüss kutyajátékkal
Kutya köteles labdával
Rengeteg kutyusnak okoz örömet a köteles labda

Biztonságos kutyajáték

Figyeljünk rá, hogy a kutyajáték ne legyen elég kicsi ahhoz, hogy kutyánk egyben lenyelhesse. Lehetőleg ne tudja könnyen apró darabokra tépni vagy, ha igen akkor legyen emészthető anyagból ( már ebből is széles választék áll a gazdik rendelkezésére) vagy ügyeljünk rá, hogy nem nyeli le a darabokat. Nyilván vannak kutyák és macskák akik sportot űznek nem ehető dolgok megevéséből, de legalább ne könnyítsük meg a dolgukat. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy kedvencünk megette a játékát, annak egy darabját vagy egyéb nem ehető tárgyat úgy azonnal hívjuk fel az orvost. A könnyen lenyelhető méretű tárgyakat a kutyák könnyen ki is tudják hányni így, ha éppen láttuk, hogy megevett valamit akkor az orvos még meg tudja hánytatni. Kap egy injekciót, amitől azonnal hányni kezd, visszajön a megevett tárgy és nincs gond. Amennyiben utólag derül ki, hogy kedvencünk eltüntetett valamit úgy meg kell ultrahangozni, röntgenezni ( lehet többször is vissza kell menni az orvoshoz ezen képalkotó vizsgálatokra, hogy nyomon tudja követni az orvos merre jár a játék a gyomorban, bélben). Szerencsés esetben a nem túl nagy tárgyak átmehetnek a kutyán, de ez sajnos nincs borítékolva. A legrosszabb a lineáris idegentest ami hosszan elnyúlik a gyomorban, bélben (például egy rongy) ugyanis erre fel tudnak fűződni a belek ami bél elhaláshoz vezethet. Ilyen esetben bélszakaszt is el kell távolítani és megnő az esélye a fertőzésnek. Jobb esetben tényleg csak nem tud tovább haladni a az idegentest és egy gyomor vagy bélmetszés elég annak eltávolításához. Ha az orvos úgy ítéli, hogy bizony elakadt az idegentest úgy ilyen vagy olyan módon, de műtétre lesz szükség.

Játék tipusok

  • Romboló ebeknek a masszívabb gumi játékok mint a Kong termékei, a kutyák számára készült rágó kötelek, a megfelelő méretű labdák jó alternatívát jelenthetnek. Ezeket kisebb eséllyel nyelik le.
  • Amennyiben kedvencünk inkább hozni vinni szereti játékait, mintsem atomjaira bontani úgy plüss játékot javaslunk a számára.
  • Nagyon okos kutyáknak vannak agy fárasztó játékok, például a játékban játékok, vagy az étellel tölthetőek, illetve logikai kutyajátékok.
  • Vadász ösztönnel bíró kutyusok szeretni fogják a nem szabályos labda alakú gumi játékokat amik földet érve kiszámíthatatlan irányba pattognak. Szintén vadász hajlamú ebek imádják a sípoló játékokat amik harapdálás közben olyan hangot hallatnak mint az elejtett vad.
  • Vízimádó kutyusok strand kalandjait színesítik az úszó el nem süllyedő játékok, ezeket általában úgy tervezik, hogy nem kell annyira nagyra nyissa kedvencünk a száját mikor elkapja így kevesebb vizet nyel úszás közben. Az úszó bajnokok imádják.
  • Amennyiben kedvencünk szereti a tenisz labdát úgy vegyünk direkt kutyák számára készült terméket ugyanis az igazi tenisz labdán lévő bevonat roncsolja a fogakat.
  • Az akrobatikus, energikus kutyáknak sok örömet okozhat, ha a gazdi frizbizik velük. Frizbiből is csak a kutyának készültet használjuk ugyanis ezek úgy vannak kialakítva, hogy véletlenül se vágja el a szájukat, üsse ki a fogukat vagy okozzon bármiféle sérülést.
Argentin dog plüss játékkal
Argentin dog plüss játékkal

Időnként vegyünk új típusú játékot kedvencünknek, variáljuk az anyagot, a formát, a funkciót így biztosan kiderül mivel játszik szívesen kutyánk.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek