Minden tudnivaló a kisállat-biztosításról - kutyára és macskára is köthető

Minden tudnivaló a kisállat-biztosításról - kutyára és macskára is köthető

Minden tudnivaló a kisállat-biztosításról. Melyik biztosítónál mennyibe kerül kutyára, macskára, mit tartalmaz?

Egy házikedvenc sok örömet tud okozni, ugyanakkor számos költséggel is jár. Ezek egy részével ráadásul számolni sem lehet előre, viszont jelentősen megterhelheti a gazdi pénztárcáját. A költségek fedezésére ilyenkor jól jöhet egy kisállat-biztosítás, ami már egyre több biztosító kínálatában megtalálható.

Egy néhány évvel ezelőtt készült kutatás alapján Magyarországon csaknem minden harmadik ember olyan háztartásban él, ahol legalább egy kutya van, és körülbelül ugyanennyien élhetnek macskás háztartásban is - hogy mekkora a két csoport közös halmaza, arról nincs ismert adat. Mindenesetre mondhatjuk, hogy a sok gazdi van az országban, akik nap mint nap gondját viselik egy kutyának, macskának vagy valamilyen más háziállatnak.

Sokan viszont talán nem tudják, hogy kedvencükre akár biztosítást is köthetnek, ami fedezi a felmerülő orvosi költségeket, ha a kisállat beteg lesz vagy baleset éri, sőt akár azt is, ha a kedvencünk miatt következik be valamilyen káresemény.

Milyen állatokra lehet biztosítást kötni?

Kisállat-biztosítást általában a lakásbiztosítás kiegészítő szolgáltatásaként lehet igénybe venni, kutyákra és macskákra. Más fajoknál, például madarak vagy hüllők esetében erre nincs lehetőség. Ezen belül is a fiatalabb állatokat lehet bevonni a szerződésbe, a korosabb állatoknál ez nem lehetséges. A minimum korhatár általában 6 hónap, és egészen az állat hét-nyolc éves koráig megköthető a szerződés. 

A felső határ biztosítónként eltérhet, emellett azt is érdemes megnézni, hogy a biztosítás akkor is érvényes marad-e, miután az állat betöltötte a hetedik vagy nyolcadik életévét. Nagyon fontos emellett, hogy az állat mikrochippel legyen ellátva és hogy megkapja a szükséges védőoltásokat.

Ahhoz, hogy a kisállatra biztosítást lehessen kötni, illetve hogy azt érvényesíteni lehessen, szükség van a Kisállat Egészségügyi Könyvre, a mikrochipes azonosító adatokra, illetve az állatorvosi dokumentációra, beleértve azt az esetet is, ha az állat elhullik, vagyis erről is kell egy igazolás, akárcsak az embereknél a halotti anyakönyvi kivonat. 

cica kezelés
Cica kezelés

Mennyibe kerül egy kisállat biztosítása?

A kisállat-biztosítások havi költségei között akár jelentős különbségek is lehetnek, attól függően, hogy ezért cserébe milyen élethelyzetekben számíthatunk térítésre. Az Aegon Biztosítónál kalkulálva azt találtuk, hogy egy négy éves, chippel ellátott, nőstény keverék kutya számára három csomag közül választhatunk. A Mini csomag évente 6480 forintba kerül, vagyis havonta körülbelül 500 forintért biztosíthatjuk kisállatunkat. Ebben azonban nincs felelősségbiztosítás, vagyis ha a kutyánk valakit megharap vagy megrongál valamit, azt a gazdinak saját zsebből kell fizetnie. Ez még az évente 12 960 forintba kerülő Opti csomagban sincs benne, viszont a Maxi csomag tartalmazza. Ezért viszont többet, évente 20 820 forintot kell fizetni, ami egy hónapra leosztva még mindig kevesebb, mint 2000 forint. 

A macskákra kötött biztosítás a Mini és az Opti csomagnál ugyanannyiba kerül, mint a kutyáknál. A Maxi csomag azonban évente 1500 forinttal olcsóbb, a macskára ugyanis nem lehet felelősségbiztosítást kötni. A legdrágább csomag az állat fajtájától függetlenül balesetre és betegségekre is 50-50 ezer forintot fizet, az Opti 35 ezer forintot, a Mini pedig 20 ezer forintot. A levonásos önrész minden csomagnál 10 ezer forint az Aegonnál. A biztosítónál 7 év a felső korhatár, 2016 előtt született állatra nem lehet kalkulációt végezni.

Szintén 7 éves korig biztosíthatjuk kedvencünket a Genertel Biztosítónál, ahol a lakásbiztosítás kiegészítéseként vehető igénybe a kisállat-biztosítás. A betegség vagy baleset miatt szükséges állatorvosi kezeléseket legfeljebb 50 ezer forintig térítik meg, emellett a baleset miatt elhullásra 25 ezer forint a térítés. 

A K&H Biztosítónál a kisállat-biztosítás azok közé a kiegészítések közé tartozik, amelyeket csak személyesen lehet megkötni, online nem. A kártérítési limit évente (biztosítási időszakonként) 150 ezer forint, káreseményenként 50 ezer forint. Baleset miatti elhullás esetén 150 ezer forint a maximum térítés. 

Az MVM biztosítása évente akár 300 ezer forintot is téríthet a kisállattal történt káresemény után, ezért cserébe azonban a havidíj is magasabb. Az Otthon SOS Kedvenc 2300 forinttól érhető el, kiegészítő szolgáltatásként, önállóan 2990 forint az alapdíj. Az állatorvosi költségeket alkalmanként 100 ezer forintig téríti meg, évente maximum két alkalommal, emellett évente egyszer kártérítési felelősségbiztosítás is igénybe vehető, szintén 100 ezer forintos limitig - így jön ki az évi maximum 300 ezer forint. Az MVM-nél a felső korhatár 8 év.

kutya kezelés
kutya kezelés

Mire nem térítenek a biztosítók?

Érdemes alaposan utánajárni a feltételeknek, mielőtt biztosítjuk kedvencünket, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek. Az állatorvosi költségek rendezése például alapesetben csak magára a kezelésre vonatkozik, az orvos kiszállási díjára nem. Ez utóbbit általában csak akkor fizeti ki a biztosító, ha a szállítás súlyosan veszélyeztetné a kisállat egészségi állapotát, és ezt az állatorvos is igazolja. Emellett azt sem számolhatjuk el, ha mi szállítjuk el az állatot az orvoshoz. 

Nem fizet a biztosító akkor sem, ha a kisállatnak az állatorvosi kezelés miatt speciális diétára van szüksége. Vagyis ha egy baleset vagy betegség miatt többet kell költeni az eledelre, akkor azt a gazdinak saját zsebből kell kifizetnie. Az is kizáró tényező, ha a kisállatot a gazdája felelőtlensége miatt érte baleset, vagy amiatt betegedett meg. 

Problémás lehet emellett, ha a kisállatot el kell altatni valami miatt. Az eutanázia költségeit a biztosító ugyanis általában csak abban az esetben téríti meg, ha az állat szenvedésére már nincs gyógyír, vagy ha a szükséges kezelés nagyon hosszú és fájdalmas lenne. Ha baleset miatt hullik el az állat, az állatorvosi kórlap kiállításának a költségét sem fizetik általában a biztosítók. 

Mentesülnek emellett a biztosítók a kártérítési kötelezettség alól, ha kiderül, hogy a kisállatot kínozták, elhanyagolták, szükség esetén nem értesítették időben az állatorvost, vagy szándékosan eltértek az általa javasolt kezeléstől.

Fajtatiszta kutyák vagy macskák esetén arra is érdemes rákérdezni, hogy vannak-e olyan tipikus betegségek, amelyekre nem térít a biztosító. A K&H oldalára feltöltött dokumentumban például hosszú a lista, míg az MVM oldalán az az információ szerepel, hogy a fajtatisztaság nem jelent semmilyen hátrányt a házikedvenc biztosításánál. 

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek