Mit tegyünk akkor, ha kiscicát találunk?

Mit tegyünk akkor, ha kiscicát találunk?

Egy keservesen nyávogó, éhesen reszkető és magányos kiscica láttán az embernek megszakad a szíve. Egyszerűen nem hagyhatjuk ott árválkodni a magáról gondoskodni nem tudó, bajba jutott kis állatot, ezért nagyon is fontos ismernünk az ilyenkor feltétlenül javasolt teendőket.

Győződjünk meg róla, hogy tényleg magányos macskát látunk-e?

Mielőtt bármit is teszünk, igyekezzünk megfelelően felmérni a helyzetet. Az is könnyen előfordulhat, hogy mindössze egy a közelből elkóborolt szőrmókot látunk csak. A vékony hangú nyávogás könnyen egy bajba jutott állat érzetét keltheti bennünk, de ez lehet akár megtévesztő is.

A legtöbb kiscica ugyanis sokszor ad ki hasonló hangokat. Lehetséges, hogy az anyukája nincs is messze, csak éppen elment élelemért. Ne kapjuk fel tehát a talált állatot kapásból, hanem hagyjunk egy kis időt és bizonyosodjunk meg lehetőség szerint minél pontosabban a valós helyzetről.

Amennyiben tényleg segíteni szeretnénk, akkor várjunk egy fél órát, hátha addig a kiscica anyja, vagy a gazdája visszatér. Időközben vegyük szemére az egészségi állapotát is. Mennyire fényes a szőre? Milyenek a szemei, illetve milyen miértékben látszanak ki a bordái?

Hogyha a cirmos alapvetően jó állapotban van, akkor minden bizonnyal megfelelő körülmények között éli a mindennapjait, csak éppen elkóborolt. Mindenesetre, ha megvan a lehetőségünk rá, akkor akár ideiglenesen is, de segítsünk neki biztos környezetet találni.

A bajba jutott kiscicának keressünk biztos menedéket

Felelősen gondolkodva semmiképp se hagyjuk a talált kisállatot az utcán vesztegelni egyedül és védtelenül. Amennyiben megfelelőnek találjuk otthon a körülményeket, akkor néhány nap erejéig akár magunkhoz is vehetjük.

Hogyha ezt egy már meglévő háziállat, vagy a lakásunk jellege miatt nincs lehetőségünk megoldani, akkor kérdezzük meg az ismerősöket is. Remélhetőleg sikerül olyan személyt találnunk, aki szívesen befogadja a magányos kiscicát egy rövid időre.

Amint ezzel megvagyunk, próbáljuk megkeresni a gazdit. Az egyik leghatásosabb eszköz erre a célra a közösségi média lehet. Némi kereséssel könnyen találhatunk olyan eltűnt kutyákkal és macskákkal foglalkozó Facebook csoportokat, ahová érdemes fotókkal együtt feltennünk a cica megtalálásának helyét, illetve körülményeit.

Természetesen ugyanezeket az adatokat megoszthatjuk a saját profilunkon keresztül is, tovább növelve ezzel a megtalálás esélyét. Ha van rá kapacitásunk, akkor a cicus megtalálásának környékén elhelyezhetünk néhány szórólapot is, megadva rajtuk az elérhetőségeinket.

Amennyiben a keresés nem jár eredménnyel

Hogyha jó pár nap elteltével sem jelentkezik a kiscica gazdája, akkor bizony döntést kell hoznunk a továbbiakat illetően. Legyen a macska ideiglenesen nálunk vagy az egyik ismerősnél elhelyezve, átmeneti megoldás helyett ki kell találnunk valamit hosszabb távra is.

Értelemszerűen az a legegyszerűbb opció, ha az állat továbbra is maradhat a jelenlegi helyén. Mindenképpen vigyük őt el egy állatorvoshoz, és végeztessünk el rajta egy alapos vizsgálatot. Ha nem volt még cicánk, akkor kérjünk tanácsot a nevelést és megfelelő gondoskodást illetően is. Időközben valószínűleg a szívünkhöz is fog nőni, szóval a nem várt esemény még pozitív fordulatot is hozhat.

Persze erre nem mindig van lehetőség. Érdemes felkeresni a közelben található menhelyeket, állat otthonokat és egyéb jótékony szervezeteket, akik talán tudnak helyet szorítani a kiscica számára. Ne adjuk fel a próbálkozást akkor sem, ha elsőre nem járunk sikerrel.

Kismacskák esetében jellemzően könnyebb a helyzet, mert nekik még viszonylag egyszerűbb biztosítani a megfelelő körülményeket.

Termékajánlónk:

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek