Nyakörv vagy hám? Mit vegyek kedvencemnek?

Nyakörv vagy hám? Mit vegyek kedvencemnek?

Hámot főként akkor célszerű venni, ha azt akarjuk, hogy a kutya húzzon. Például súlyhúzó edzésre, szánhúzásra, együtt kocogásra. Ugyanis a hám ösztönösen azt váltja ki a kutyából, hogy húz.

Nyakörv vagy hám

Gyakori hiba, hogy sétához hámot raknak a kutyára és a gazdi nem érti miért nem tudja leszoktatni a kutyát arról, hogy egész séta alatt húzza. Azért, mert a hámnak pont ez a funkciója. Gondoljunk csak a szánhúzó kutyákra, a hámot direkt úgy tervezték, hogy a kutya nagyobb erőt tudjon kifejteni, mintha a nyakán lévő nyakörvvel húzta volna a szánt. Természetesen, ha kedvencünk már tud szépen sétálni pórázon és nem tekinti életcéljának, hogy végig húzzon minket a lakótelepen akkor vehetünk neki hámot. Főleg, hogy rengeteg fajta dizájn létezik amik tényleg jól tudnak állni kutyusunknak. Még abban az esetben is ajánlom a hám használatát, ha mondjuk mozgásában kell segíteni egy idős, beteg vagy éppen műtétből lábadozó kutyust. Illetve ha nyelőcső, vagy légcső problémája van, akárcsak egy kennel köhögés ilyenkor mindenképpen komfortosabb kedvencünknek, ha nem a nyakára összpontosul a nyomás.

Kölyök kutya hámban

Kutyahám

Amennyiben a hám mellett tesszük le a voksunkat úgy választhatunk belül párnázottat vagy párnázás nélkülit. Amennyiben nem lesz egész nap kedvencünkön csak egy séta erejéig úgy a párnázatlan is megfelelő. Ha 5-6 órát vagy többet rajta lesz úgy inkább belül párnázottat vegyünk. 

 

Nyakörv

Ha eldőlt, hogy kutyánknak nyakörvet veszünk akkor már csak meg kell találjuk a számunkra legmegfelelőbbet. Vegyük sorra melyik típust kinek ajánljuk.

 

Szövet nyakörv

Ez manapság talán a legnagyobb divat. Nem véletlen. Korlátlan számú szín, minta, fazon kapható. Ennek előnye, hogy ár szempontjából is széles a választék így mindenki megtalálja az ízlésének és pénztárcájának megfelelőt. 

Bőr nyakörv

Ez talán a klasszikusabb divatot képviselő darab a kutyaparkban. Nagy előnye, hogy strapabíró, masszív darab. Anyagából adódóan a mindennapos úszás nem tesz jót neki így a kutyastrandra, Duna partra nem ajánljuk.

Fojtó nyakörv

Legnagyobb előnye, hogy a nagyon erős kutyákat is biztonsággal tudjuk sétáltatni anélkül, hogy aggódnunk kellene, hogy elránt minket. A fojtó nyakörvet a kutya füle mögé kell tenni ily módon nem tudja elhúzni a gazdát. Itt a legérzékenyebb a nyaka, itt van a legkevesebb izom. Amennyiben lejjebb van a kutya nyakán úgy a nyakát befeszítve könnyedén elránthatja a gazdát.  Agresszióra hajlamos  kutyákat is ajánlatos ilyen nyakörvvel sétáltatni.

Fojtó nyakörvből is létezik szövet illetve lánc. A nagyon erős vagy nagyon támadó kutyáknak nagyobb szemű láncot ajánlunk. De amennyiben csak szeretnénk lenevelni kedvencünket arról, hogy húzza a pórázt úgy választhatunk szövetből készült fojtó nyakörvet is.

Agár nyakörv

Nem sok kutyának van fajta specifikus nyakörve, de amennyiben Agarunk van úgy elengedhetetlen, hogy Agár nyakörvet vegyünk neki. Ennek lényege, hogy sokkal szélesebb mint bármely más nyakörv így védi az Agár érzékeny nyakát az esetleges sérüléstől.

Szöges nyakörv

A szöges nyakörvnek is ugyanaz a lényege, mint a fojtónak. Segít az erős kutya gazdájának a kontroll megtartásában. Manapság már kevésbé elterjedt. Csak nagyon izmos nyakú kutyára lehet ilyen nyakörvet tenni, nehogy véletlenül sérülést okozzon. 

Elektromos nyakörv

Az elektromos nyakörv egyre elterjedtebb hazánkban. Tanítás alatt álló ebeknek ajánljuk. Viszont amennyiben még nem ismerős számunkra ez az eszköz, úgy érdemes egy kutyakiképző segítéségét igénybe venni, hogy helyesen tudjuk használni. Az elektromos nyakörv nem arra van, hogy bántsuk a kutyát, sőt. Van rajta olyan funkció amit bekapcsolva csak egy enyhe bizsergést fog éreztetni a kutyával. Ennek funkciója mindössze annyi, hogy meghosszabbítsa a gazdi hatósugarát. A néhány méterre lévő kutyát nem tudjuk megérinteni figyelem felhívás szempontjából és ő ezt tudja is. Ezzel az eszközzel ki tudjuk zökkenteni, amennyiben valami érdekesebb számára mint a mi. Következetes tanítás nélkül ez az eszköz nem tesz csodát. De jó segéd eszköze lehet a kutyakiképzésnek.

Világító nyakörv

A világító nyakörv mondhatjuk, hogy az esti séta elengedhetetlen kelléke. Különböző színekben kapható, hogy este a kutyaparkban ne csak rózsaszínű nyakörveket lássanak a gazdik. Lehetőleg mindenki kutyája más színben világítson. Hála ennek a már nem is annyira új találmánynak nem kell attól tartsunk, hogy kedvencünket elüti egy autó sötétedés után vagy ne adj isten elvesszen.

Vannak egyedi mintájú, színű esetleg feliratos nyakörvek.

A feliratos nyakörveknek és hámoknak az a nagy előnye, hogy ha ráíratjuk a kutya nevét akkor mindenki azonnal a nevén tudja szólítani aki megakarja simogatni, vagy esetleg megtalálja az elkóborolt kedvencünket. Ezt a kutyák értékelni szokták. Ha tudjuk a nevüket nagyobb bizalommal fordulnak hozzánk még, ha nem is ismernek minket. Emellett félős, bizonytalan vagy épp kiképzés alatt álló állatra ily módon ráírhatjuk, például hogy “Ne simogass”.

Mekkora nyakörv vagy hám kell kedvencünknek?

Gyakori probléma, hogy az állat belenő a nyakörvbe, hámba és szorítani fogja. Ez nagyon nagy baj, mert amellett, hogy belevág a bőrébe, húsába nem kap benne rendesen levegőt. Mindig figyeljünk rá, hogy a nyakörv vagy hám alá beférjen a 2 ujjunk így megbizonyosodhatunk afelől, hogy se szorítani nem fogja kedvencünk nyakát, mellkasát, se kibújni nem tud belőle.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek