Öt tanács a kutyatáp vásárlásához

Öt tanács a kutyatáp vásárlásához

A kutyusok részei a mindennapjainknak, családtagokká váltak. Nagyon fontos, hogy milyen állateledelt adunk nekik. A betegségeket legjobban a megfelelően kialakított táplálkozás tudja megelőzni. Azonban az üzletekben rengeteg terméket találhatunk, ezért nagyon alaposan meg kell néznünk, hogy a mi kedvencünknek melyik a legjobb.

1. Nézd meg a csomagolást!

A termékek csomagolásán minden fontos információt fel kell tüntetniük a gyártóknak. Nagyon fontos adat az összetétel, milyen adalékanyagokat tartalmaz, a lejárati idő és a javasolt napi adag. A nagyon olcsó tápok nem készülnek olyan túl jó alapanyagokból, emiatt az ár lehet egyfajta kiindulási alap. Olcsó húsnak híg a leve! Csakis teljes értékű tápot vásároljunk kedvencünknek!

2. Milyen tápot NE vegyél!

Olyan eledelt semmiképp ne vegyél, ahol nincs feltüntetve részletesen az összetétel, szavatossági idő és az etetési mennyiségre vonatkozó tudnivaló! Az nem kielégítő információ, hogy valamennyi százalék fehérje. Tudni kell, hogy milyen állatból, illetve növényből készült az eleség. Sokan találkoztak már biztos azzal a helyzettel, amikor egy rendkívül alacsony minőségű terméket a kutyája szívesebben megette. Ez azért van, mert mesterséges ízfokozókat tartalmaznak, és mely nem feltétlen a kutya egészségét szolgálja!

Mi magunk sem eszünk egyfolytában csak vattacukrot, vagy csak süteményt, csak azért, mert az ízlik a legjobban. Az egészséges táplálkozáshoz hozzátartozik a főzelék vagy a párolt zöldség is! Mindig a korának megfelelő tápot válaszd. Kölyökkutyusnak nem megfelelő a felnőtt eleség és ez fordítva is igaz.

3. Mely tápok összetétele számít ideálisnak?

A kutya számára az az ideális étrend, amelyben kiegyensúlyozottan és megfelelő arányban szerepelnek a fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok, a vitaminok, az ásványi anyagok és a rostok. Amennyiben az egyik vagy másik túlsúlyba kerül, az elhízást, fogyást, betegségeket és más egészségügyi problémákat okoz. A tápok alapvető alkotóelemei: a fehérjék, zsírok, szénhidrátok, ásványi anyagok és vitaminok. Fehérjékből az állatok képtelenek tartalékot képezni, ezért folyamatos fehérjeellátásra szorulnak. Magasabb energiatartalmú tápból kevesebbet vesz fel az állat, ezért annak fehérjetartalmát emelni kell.

Tehát a tápok esetében az alábbi összetétel-arányok számítanak ideálisnak:

  • nyersfehérje: 18-20%
  • nyerszsír: 8-13%
  • nyersrost: 2-4%
  • nyershamu: 4-8%

A szénhidrátoknak az energiaellátásban van szerepük, vigyázni kell azonban a tejcukorral, amely kifejlett állatokban hasmenést okoz, pl a kutyakölykök a répacukrot nem képesek megemészteni!

Ásványi anyag és vitaminellátás zavarai maradékokkal táplált kutyakölykökben szokott előfordulni. Felnőtt állatoknál a vemhesség és a szoptatás jelent kritikus időszakot. A nagytestű kutyák csontfejlődési zavarainak hátterében a túlhajtatott növekedés áll (korlátlan etetés, nagy fehérje és energiatartalmú táppal), kalcium és D vitaminhiány ritkábban szokott jelentkezni.

4. Száraz táp vagy konzerv?

Mindkét forma megfelelő a kutyák etetésére, de a konzerv önmagában nem elég a kutya szervezetének, ezért érdemes keverve adni azt, különösen ajánlott válogatós kutyusok számára Természetesen kaphatóak már teljes értékű konzervek is.

A száraz tápot sok gazdi szereti a kutyájának adni, mert praktikus és tisztán lehet etetni vele a kutyust.

5. Figyeld a kutyádat!

A kutyusok egészségi állapotához – akár a gazdiéhoz – nagyban hozzájárul a táplálkozás. Az egészséges kutyának fényes a szőre és csak egy picit hullik. Energikusak. Ha nem ilyennek látod a kutyádat és nem tudsz nyom nélkül utána feltakarítani, valószínűleg nem szívódik fel a szükséges tápanyag. Ilyenkor érdemes másik tápot választani.

Termékajánlónk:

Image Description
Image Description
Image Description
Petissimo

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek