Póráz választás

Póráz választás

A megfelelő póráz választás nagyon fontos, ugyanis a kutya és a gazdi séta élményét is meghatározhatja.

nő dobermanokkal
Nem feltétlenül jó, ha csak a design alapján választunk pórázt
A különböző pórázok előnyei, hátrányai

Flexi

Kistestű kutyusoknak kiváló választás lehet, de nagyobbaknak nem ajánlott. Hiába, hogy már létezik szalagos flexi póráz, ami nagyobb erőt elbír, mint a zsinóros, a gazdi dolgát jelentősen megnehezítheti. Természetesen, ha kutyánk nem húz a séta alatt és nem szeretnénk elengedni akkor megfelelő lehet a nagyobb kutyusoknak is. De amennyiben húz vagy időnként nagy erővel megrántja a gazdát úgy érdemes egy rövidebb pórázt választani ugyanis a hosszú pórázon begyorsuló kutyát nehezebb megtartani, arról nem is beszélve, hogy nehezebb biztos fogást találni a flexin, mint egy rövid szövet vagy bőr pórázon.

Lánc

Ez manapság már talán kevésbé divat. Hátránya, hogy míg kedvencünk el van engedve kényelmetlen lehet fogni vagy a nyakunkba tenni, mert kellemetlen hideg a tapintása. Ezenkívül, ha a biztosabb fogásért valaki a kezére akarja csavarni a pórázt ezzel az is igen kényelmetlen lesz. Előnye, hogy általában strapabíró.

Reriever póráz

Ez az a termék, ami tényleg nem ajánlott minden kutyának. Vannak fajták, mint például az agarak, amiknek komoly sérülést okozhat. De az is elég, ha kutyánknak kimondottan érzékeny a nyaka, számukra annyira kellemetlen lehet egy ilyen póráz viselése, hogy akár a sétától is elmehet a kedvük. Akinek ajánlott, az erős nyakú, támadásra, gazdi rángatásra hajlamos ebek, őket valóban a legbiztosabban egy fojtó pórázzal vagy fojtó nyakörvvel tudjuk megtartani. A leggyakoribb hiba ezen eszközök használatkor, hogy nem jó helyen van az állat nyakán. Amennyiben egy erős kutyáról beszélünk tegyük fel a pórázt az állat füle mögé és úgy állítsuk be, hogy ne tudjon onnan sokkal lejjebb csúszni. Lehetőleg vastagabb pórázt vegyünk, mert a vékony zsinór aránytalan fájdalmat okozhat a kutyának.

Kényelmes fogású pórázt válasszunk főleg, ha húz a kutya

Kiképző póráz

Ideális lehet kiképzés alatt álló, kölyök vagy éppen szeleburdi tini kutya esetében. A kiképző póráz óriási előnye, hogy nagyon hosszú, általában 5m-10m-es és lehetőséget ad a behívás és egyéb feladatok gyakorlására séta közben, úgyhogy közben biztonságban tudhatod kutyádat. Hátránya, hogy mivel hosszú ezért míg belejössz, igen kényelmetlen lehet a kezelése, próbáld nem felkötni magadat rá!

Futópóráz

Futópórázból többféle létezik, van övre csatolható és csuklóra rögzíthető automata, mindkettő remek eszköz arra, hogy a gazdi keze szabadon maradhasson, és a futásra koncentrálhasson.

Úszópóráz

Az úszópóráz a kiképzőpóráz vízen lebegő változata, szuper találmány, míg kutyánk megtanul viselkedni a strandon.

Dupla karabineres póráz

Szuper megoldás egy vagy több kutya sétáltatásához is. A dupla karabinernek és a 2-3 fém karikának köszönhetően, ha egy kutyánk van, akkor is remek találmány, mert állítgathatjuk a méretét. Két-három kutyás családnak pedig szinte ’kötelező’ választás.

Póráz elosztó

Amennyiben két kutyánk van és külön-külön szépen sétálnak már pórázon akkor felszabadulhat egy kezünk, ha pórázelosztóval közös pórázra tesszük őket. De amennyiben még külön-külön is nagyon húznak, úgy ez talán nem a legjobb választás a számunkra.

2 staffi egy pórázon
A póráz elosztó szuper találmány

Övre csatolható

Az övre csatolható póráz szuper találmány kutyával kocogáshoz, futáshoz, kiránduláshoz. Ezek mindegyike sokkal kényelmesebb, ha az embernek van egy szabad keze.

Rugalmas póráz

A rugalmas póráz jó szolgálatot tehet erősen húzó, rángató kutyák sétáltatásakor, ugyanis a gumis kialakításának köszönhetően egy részét elnyeli a karunkra ható erőnek. Igaz azonban, hogy megnehezíti a póráz kezelést, ugyanis a kutya is kevésbé fogja érezni a gazdi jelzéseit a pórázon keresztül.

Tippjeink

Amennyiben kutyád húz, úgy olyan anyagú pórázt válassz, ami nem fogja vágni a kezedet, vagy akár párnázott a fogója.

Vedd figyelembe kutyusod marmagasságát, minél alacsonyabb annál hosszabb póráz lesz mindkettőtöknek kényelmes.

A megfelelő póráz és nyakörv kiválasztása nagyban hozzájárul a séta élményhez!

A megfelelő póráz nagyban hozzájárul a kényelmes sétához

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek