Reaktív kutya

Reaktív kutya

A reaktív kutya nem feltétlenül agresszív, lehetséges, hogy még csak nem is domináns, az ilyen kutya csupán túl reagál bizonyos ingereket. 

A reaktív kutya nem feltétlenül agresszív, lehetséges, hogy még csak nem is domináns, az ilyen kutya csupán túl reagál bizonyos ingereket. Ennek oka lehet korábbi rossz élmény, berögzült rossz szokás, nevelési hiba, de akár szociális tanulás is egy másik kutyától és így tovább. Az inger ami kiváltja a nem kívánt viselkedést lehet egy hang, egy szituáció, túl reagálhatja például, ha kocsit lát, ha fekete ruhás férfi közeledik felé, ha macskával találkozik, vagy éppen, hogy elmegy mellette egy bicikli. De ugyanígy kiváltó ok lehet, egy másik kutya viselkedése. A lényeg, hogy ettől a kutyánk nem rossz kutya, nem kell elkönyvelni se nehéz esetnek, se problémásnak. Segíteni kell neki.

Birkózó kutyák
Birkózó kutyák

Reaktív viselkedések

Ahogy nálunk embereknél is előfordul, hogy túlreagálunk valamit és ennek különböző megnyilvánulásai lehetnek (kiabálunk, csapkodunk, elhajítunk valamit), úgy kedvenceinknél is különböző formái vannak ennek. Reaktív viselkedés lehet például az ugatás, ugrálás, pörgés, kitámadás, fel-le rohangálás a házban és így tovább.

Reaktív kutya
Reaktív kutya

A reaktivitás nem csupán egy új divatos szó a kutyakiképzésben

A reaktivitás fogalmának megjelenése a kutyakiképzésben előre mutató jelenség, ugyanis nem skatulyázza be a kutyákat dominás-megadó, agresszív-félős stb. fogalmakba. Megengedi nekik, hogy személyiségük legyen és egyedi tapasztalataik a világról és ezáltal egyedi reakcióval válaszoljanak bizonyos ingerekre. Az, hogy felismerjük kutyánk nem agresszív vagy éppen félős csupán adott szituációkban reaktív, lehetővé teszi, hogy megfelelően kezeljük az esetleges kényes szituációkat.

Kitámadó kutya
Kitámadó kutya

Reaktív kutya kezelése

A reaktivitási problémák kezelésében érdemes lehet szakemberhez fordulni. A lényeg, hogy a szituációkban melyekben kutyánk ilyen viselkedést mutat, maradjunk nyugodtak. Ezekben a helyzetekben a legkevésbé egy dühös vagy feszült gazdára van szüksége a kutyának. Ha például kutyánk őrült ugatásba kezd egy biciklis láttán akkor próbáljuk kihozni az agyát ebből a szituációból és ahogy egy pillanatra ránk figyel, utasítsuk valami egyszerű feladatra, amit már jól ismer, például, hogy üljön le. A legjobb, ha már az ugatás előtt kiadjuk neki a feladatot, hogy tudja mit várunk tőle, ha biciklissel találkozunk. Fontos, hogy jókor dicsérjünk ebben a helyzetben, ha már lent van a feneke a járdán, de még feszülten figyeli a biciklist akkor nem szabad dicsérni. Itt sokszor másodperceink vannak, hogy jókor tiltsunk aztán jókor dicsérjünk így jól jöhet, ha viselkedési problémákra szakosodott kiképzőt keresünk, aki párszor megmutatja a helyes technikát.

Kutya figyel gazdájára
Tartsuk fent kutyánk figyelmét

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek