Terápiás cica

Terápiás cica

Tényleg minden macska terápiás cica? Mi kell ahhoz, hogy kedvenceddel terápiázhassatok? Milyen cica alkalmas rá? És, hogy lesz egy macskából segítő?

Olvasd el Bánszky Noémi írását a témáról.

A cicás fórumokon gyakran elhangzik ez a kifejezés, és valóban, négylábú barátaink igazi szeretet aksiként tölthetnek minket a nehezebb időszakokban is.  A macskák érzelmi támaszaink, lelki segítőink lehetnek, és millió dolgot taníthatnak nekünk az életről.

Ugyanakkor nem árt tudni, hogy a terápiás macska, mint kifejezés egy igen speciális „végzettséget” jelöl. 

A terápiás macska állatasszisztált foglalkozásokon vesz részt a felvezetőjével közösen, speciális képzést és sikeres vizsgát követően. Kétlábú kollégája kíséretében mehet például idősek otthonába vagy kórházakba látogatni. Ilyenkor a jelenléte, a simogatása, dorombolása, kedves dörgölőzése segít az ott lévő embereknek, hogy legalább néhány óra erejéig elfeledhessék a hétköznapok nehézségeit. Ellátogathatnak könyvtárakba, könyvesboltokba is különféle cicás olvasóprogramokra. Ilyenkor az a cél, hogy a gyerekek könyvet vegyenek a kezükbe és gyakorolják az olvasást. A macska ítélkezésmentes, támogató jelenlétében, a puha bunda simogatása közben csökken a szorongásuk, javul a hangulatuk, kevésbé jelentkezik az olvasással szembeni ellenállásuk, így lehetővé válik, hogy a gyerekek rendszeresen és szívesen gyakorolják az olvasást. Még a legnehezebben olvasó gyerekek is könnyebben nekiállnak egy újabb bekezdésnek, ha jutalmul finom falatot adhatnak a cicának, vagy az ölükben tarthatják a doromboló négylábút, amíg hangosan olvasnak.

Carlos a terápiás cica_ Fotó: Simon Nóra
Carlos a terápiás cica_ Fotó: Simon Nóra

A macskák az iskolai oktatásban is részt vehetnek. Felvezetőjük kíséretében elmehetnek osztályokba, és élménnyé tehetik bármelyik tanórát. Mi lenne például, ha pálcák és korongok helyett különböző formájú és színű jutalomfalatokat számlálnának a gyerekek a matematika órán? Vagy a gyerekek nem pirospontokat gyűjtenének az órán, hanem a helyes megoldásokért cserébe trükköt kérhetnének a cicától (pl. bújjon át az alagúton, adjon pacsit). Esetleg, ha az a gyerkőc, akinek óriási kihívást jelent a széken ücsörgés, fésülhetné az asztalán fekvő cica szőrét, amíg a helyén tud maradni? Az iskolai oktatás sokkal színesebbé és hatékonyabbá válhatna, ha négylábú kedvenceink oda is betehetnék a mancsaikat.

A látogatóprogramokon és az oktatásba való részvételen túl a terápiás munkába is bekapcsolódhatnak a cicák a megfelelő végzettségű szakember mellett asszisztálva. A saját macskáim évek óta segítenek óvodás gyerekek szociális készségfejlesztő csoportjaiban. Ilyenkor a cica a motiváció és a jutalom a feladatokhoz. A cicáknak köszönhetően csökken a szorongás, a gyerekek képesek megmutatni a csoportban a legjobb formájukat, ami hozzájárul a foglalkozások sikeréhez.

Carlos a terápiás cica_ Fotó: Simon Nóra
Carlos a terápiás cica_ Fotó: Simon Nóra

Alvin és Merlin sokféleképpen vesznek részt a csoportokon. A gyerekek építhetnek nekik közösen akadálypályát, amin végig vezethetik a cicákat, de gyakran játsszunk olyat is, hogy mindenki körbe ül a földön, és felváltva kell magukhoz csalogatni a cicát, például annak, aki magára ismer a jellemzésemből. Készítettünk már csoportokon a gyerekekkel közösen macskás társasjátékot is, amikor a táblán lévő feladatokat a macskával kellett közösen megoldani. Írtak már a gyerekek különféle tündérmeséket, amelyekben a cica kapta valamelyik szerepet (pl. ő volt a lovag, herceg, hercegnő, vagy a varázsló). Legyen szó bármiről, ezek a csodálatos állatok képesek arra, hogy teljes szívvel ott legyenek velünk és kísérjenek a fejlődés útján. 

Mindezt pedig nem kérhetjük erőből, nem parancsolhatunk nekik, nem követelhetünk. Mindenféle erőltetésnek ellenállnak, és ez így tökéletes. Meg kell tanulnunk tisztelni a határaikat, szeretettel kérni tőlük, kölcsönösen jól működő kapcsolatot kialakítani velük, és akkor megtapasztalhatjuk, milyen csodálatos állatokról van szó.

Carlos a terápiás cica_ Fotó: Simon Nóra
Carlos a terápiás cica_ Fotó: Simon Nóra

Milyen cica lehet alkalmas terápiás célokra?

Ahhoz, hogy négylábú barátunk örömmel és hatékonyan tudjon segíteni a terápiás feladatokban, célzott felkészítést, tréningezést igényel, ami körülbelül 1 évet vesz igénybe. 

A felkészítésnek kettős célja van: nagyon fontosan az állatvédelmi szempontok, ami alatt azt értjük, hogy mielőtt az állat terepen dolgozhatna, biztosnak kell lennünk abban, hogy ez neki nem jelent túlzott stresszt és kényelmetlenséget. Abban is biztosnak kell lennünk, hogy maximálisan biztosítani tudjuk a testi biztonságát, tehát ha olyan helyen dolgozunk vele, ahol gyakran nyílnak az ajtók és a foglalkozások közben is van jövés-menés (pl. könyvtári olvasóprogramon), akkor fontos, hogy hámhoz és pórázhoz szoktassuk. A tréningezés másik fő szempontja a kliensek érdeke és védelme. Meg kell győződnünk arról, hogy a cica jelenléte valóban élményt biztosít a foglalkozásokon, interakcióba lehet vele lépni, simogatható, trükköket lehet vele végezni, és nem kell karmolástól vagy harapástól tartanunk.

A terápiás cicák képzése tehát komoly dolog és hosszú folyamat, ami nem csak a macskának, de a gazdinak is komoly tanulást és felkészülést igényel. 

Ha azon gondolkodunk, hogy belevágnánk ebbe a közös kalandba a cicánkkal, akkor érdemes néhány szempontot végig vennünk. Leginkább akkor ajánljuk a képzés elkezdését, ha a cica feltűnően barátságos, gazdicentrikus, imádja a simogatást, idegenek felé is nyitott, kíváncsi, és előny, ha nagyon szereti a pocakját és viszonylag jól reagál a változásokra. 

Carlos a terápiás cica_ Fotó: Simon Nóra
Carlos a terápiás cica_ Fotó: Simon Nóra

Érdemes belevágni?

Ha a gazdi nyitott, a cica pedig ideális jelöltnek tűnik, akkor csodálatos közös kaland lehet a terápiás munka. Az állat és a gazdija sokat fejlődhet a kommunikáció és együttműködés terén, ami pozitívan hat a kapcsolatukra. Az embercentrikus és / vagy nagyon aktív cicáknak remek program lehet, hiszen megfelelő módon vezethetik le az energiájukat, és tobzódhatnak a figyelemben és simogatásban.

Ha érdekel ez a lehetőség, keresd fel a macskalandok oldalát, tájékozódj munkánkról és az aktuális felkészítő tanfolyamokról!

Bánszky Noémi a Macskalandok habilitációs macska kiképzője

Image Description
Image Description
Gyógypedagógus, állatasszisztált terapeuta, habilitációs macska kiképző.
Image Description
Noémi Bánszky — Macskalandok

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek