Terápiás kutyusok, akik segítenek testi és lelki panaszok esetén is

Terápiás kutyusok, akik segítenek testi és lelki panaszok esetén is

Az emberek iránt tanúsított feltétlen szeretete, valamint barátságos természete által számos kutyafajta remekül alkalmazható terápiás jelleggel. Az ebek jelenléte és közelsége ugyanis pozitív hatást képes kiváltani akár testi, akár lelki bajok kapcsán. Rövid bejegyzésünkben tehát a terápiás négylábúak gyógyító erejét mutatjuk be.

Miben rejlik a terápiás kutyusok jótékony hatása?

Élénk mozgás, könnyed érintések, engedni a simogatást, és persze a feltétel nélküli olthatatlan szeretet. Ezek azok a tényezők, amelyek együttes hatásának eredményeként egyes kutyák jelenléte gyógyító hatással bír a különböző testi, illetve lelki nehézségekkel küzdők állapota kapcsán.

Az ebek és az emberek közötti szoros kapcsolat jótékony hatásait mára már több tudományos vizsgálat is alátámasztotta. Ennek köszönhetően pedig tudatosan alkalmazzák is a négylábú kedvenceket azokon a helyeken, ahol nagy szükség van az ő segítségükre.

Kiváló szolgálatot tehetnek például idősotthonokban, ahol nagyszerűen képesek javítani a lakók kedélyállapotát. Emellett pedig a velük való rendszeres foglalkozás egyfajta kihívásként is szolgál, aminek hatására csökkenhet a depresszió, vagy a szorongás mértéke.

Tudatos előkészítéssel és felügyelettel a terápiás kutyusokra bátran lehet bízni nehezebb feladatokat is. Autista gyerekek, valamint értelmileg nehezebb helyzetben lévők viselkedésterápiája és oktatása kapcsán ugyanis serkentőleg hathat a fejlődésre a négylábú jelenléte.

Az eb irányítása, illetve a vele megtapasztalt rendszeres interakció pozitív változást idézhet elő a szociális készségek alakulását illetően, emellett pedig növeli a tanulás iránti motivációt. A blöki segítségével a gyerkőc figyelme tovább marad élénk, gyakrabban érez lelkesedést, és sokkal együttműködőbb lesz.

Mindemellett szintén nagy segítség lehet egy terápiás kutya olyan személyeknél, akik egyéb testi vagy lelki nehézségekkel kénytelenek szembenézni. A kutyuli közelsége és hűsége extra motivációt jelenthet például egy nagyobb műtétből való lábadozást követően, vagy egy lelki trauma átvészelésének időszakában is.

Kutyafajták, akik kiválóan működnek terápiás jelleggel

Nem árt természetesen észben tartani, hogy nem minden kutya alkalmas terápiás feladatok ellátására. Az egyes fajták közötti jól elkülöníthető jellemvonásoknak köszönhetően meg tudunk azért szerencsére határozni néhány kitűnő terapeutát.

Az egyik ilyen fajta a labrador. Nyugodt, türelmes kutyus, aki egyszerűen imádja az embereket. Hozzá hasonlóan kitűnő választás lehet a golden retriever, akit szintén nagyon könnyen a szívébe zárhat az ember. Szereti a gyermekeket, emellett pedig nagyon okos és tanulékony.

Városi környezetben szintén remekül megállja a helyét terápiás célokra a francia bulldog. Nincs nagy mozgásigénye, ellenben intelligens, jámbor és az agresszió a legkevésbé sem jellemző rá. Vele kapcsolatban plusz pont, hogy ránézve az embernek mindig az az érzése, mintha mosolyogna.

A terápiás kutyusok közé kívánkozik a szintén nagy gyermekbarát skótjuhász, aki a Lassie hazatér című mese kapcsán sok gyerkőc számára kedves lehet. Imádni való természete miatt nagyon jó hatással lehet még ránk az elragadó beagle, valamint az ember arcára mindig mosolyt fakasztani képes mopsz is.

Hely hiányában nem soroltunk fel minden olyan kutyafajtát, akik beválhatnak terápiás célokra. Ettől függetlenül így is látható, hogy viszonylag könnyen találhatunk alkalmas egyedeket a gyógyításra.

Miként lehet egy kutyából segítő?

Amolyan nulladik lépésként a gazdinak őszintén át kell gondolnia, hogy a kedvenc tényleg alkalmas-e a terápiás jellegű feladatok ellátására. Persze minderről majd a szakemberek is bizonyosságot szereznek egy előzetes teszt keretében, ami előfeltétele a folyamat elkezdésének.

Amennyiben mindent rendben találnak, és a kutyuliban megvannak a szükséges képességek, elkezdődhet a célzott kiképzés. Ennek lejártával a blökinek sikeres vizsgát kell tennie, csakis ezt követően kezdheti meg gyógyító jellegű tevékenységét, természetesen szoros felügyelet mellett.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek