Természetes hangokra hangolva?

Természetes hangokra hangolva?

Természetes hangokra hangolva?  Ezzel a címmel jelent meg cikk az ELTE honlapján. Világhírű etológusaink most arra keresték a választ, hogy az ember legjobb barátjának agya vajon ugyanúgy dolgozza e fel a hangokat, mint az emberé?

Borítóképen: Andics Attila, kép forrása: geekwire.com

A kutyák és az emberek agya hasonlóan dolgozza fel a környezet hangjait. Az ELTE Etológiai Tanszék kutatóinak legújabb, a rangos NeuroImage szaklapban megjelent kutatása szerint a két faj evolúciós távolsága ellenére, agyuk hasonlóan dolgozza fel az élőlényekre jellemző hangadásokat. Az eredmények azon túl, hogy hozzájárulnak agyunk evolúciójának megismeréséhez, robotok fejlesztését is segíthetik.

A természetes hangadások egyik kulcsfontosságú szerepe, hogy megmutassák, milyen érzelmek zajlanak a hangot kiadó egyedben. Ezt gyakran két alapvető akusztikai paraméter határozza meg, az alapfrekvencia és a hanghossz. Az ELTE kutatói arra keresték a választ, hogy kutyák és emberek agya mutat-e preferenciát az élőlények természetes hangadására emlékeztető hangokra, illetve a hangok ‘élőszerűsége’ hatással van-e az agyi feldolgozására.

Ennek érdekében 21 kutyát és 21 embert teszteltek hasonló módon, nem-invazív funkcionális MRI vizsgálatban. A tesztben a kutatók által mesterségesen generált hangokat játszottak le. Ezek egy része az élőlények hangadására emlékeztetett, a másik része pedig egyszerű periodikus (szinuszos) hang volt. A vizsgálatban a kétféle akusztikus ingerre adott agyi válaszokat hasonlították össze.

A teljes cikk itt elérhető:
https://biologia.elte.hu/content/termeszetes-hangokra-hangolva.t.33365

ELTE fMRI kutyák
Forrás: sciencenews.com

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek