Újszülött kutya táplálása

Újszülött kutya táplálása

Az újszülött kutya táplálása nem egyszerű. Sok a tévhit, melyek bizony halálos kimenetelűek lehetnek a kicsikre nézve. Szakértő dietetikusunk elmondja, hogy lehet felnevelni az elárvult csöppségeket.

Az ellés utáni első napok táplálása nagyon meghatározó a kutya életében. Embereknél a tudomány az első 1000 napot tekinti a legmeghatározóbbnak a fejlődés szempontjából, igaz ide a várandósság (270 nap) és az első két életév (365 nap+365 nap) napjait értik. Ha ezt kutyákra vetítjük, akkor mondhatni az első hónapok, talán a fél év a legmeghatározóbb. Ez a leggyorsabb növekedési időszaka, aminek során a sejtek, szövetek és szervrendszerek fejlődése a legintenzívebben zajlik. Ebben az időszakban a szervezetet rendkívüli rugalmasság és fokozott érzékenység jellemzi.

ridgeback eteti kölykeit
Forrás: 9kofmine.com
Újszülött kutya táplálása

Az epigenetika adja meg a választ arra, hogy a legfontosabb környezeti tényezők, kiemelten kezelve a táplálást, miként hatnak a hosszú távú egészségre. Az epigenetika az örökítő anyag változatlanul maradása mellett egyes közvetített információk módosulását jelenti. Az állatvilágban a programozás jelenségére a méhek életéből lehet leginkább példát említeni. A méhek közül, a táplálásban megnyilvánuló különbség alapján, vagyis aszerint, hogy az utódot mézzel vagy méh pempővel táplálják, fejlődnek ki a dolgozók illetve a méhkirálynő. De ma már nyílvánvaló, hogy kevésbé direkt módon, de a többi élőlényre is jelentős befolyást gyakorol a táplálék összetétele. Kutatások kimutatták, hogy a túlzott fehérjebevitel tényleges epigenetikus változásokat okoz az anyagcsere génkifejeződésében, egyértelműbben szólva kutyáknál túlnövekedést, ezzel csontfájdalmat, ízületi fájdalmat, fájdalmas járást, bicegést okozva az állatnak. Embernél a korai nagy mennyiségű fehérjefogyasztás és az elhízás között találtak szoros kapcsolatot.

Nagyon fontos lenne, az újszülött kutya táplálásában, hogy minden kutyus élete első 3 napjában tényleges korai anyatejhez, úgynevezett föcstejhez jusson, de legalább egyszer kaphasson ebből. Ez embernél is így van, csak ott az első tejadagokat kolosztrumnak hívjuk. Ez tele van az immunrendszer számára hasznos anyagokkal, amelyek védelmet nyújtanak a kicsik számára. Az újszülöttek bélcsatornája még steril, de nagyon fontos, hogy megfelelő bélflóra népesítse azt be. A hirtelen támadó mikroorganizmusok ellen is a föcstejben lévő ellenanyagok védik meg a kicsit. Ha a szuka elpusztult ellés közben, akkor nagyon jó lenne találni egy másik, szoptató kutyát, aki befogadja a kicsiket. Persze ez a legtöbb esetben lehetetlenség. Ilyenkor a gazdi feladata a picik ellátása. A segítés legegyszerűbb formája az állatgyógyászati termékeket is forgalmazó patikákban, nagyobb állatkereskedelmi üzletekben kapható kutyatej helyettesítő tápszer. Létezik kifejezetten újszülött kutyák ellátására szolgáló tápszer, ami a születéstől 35 napos koráig adható. Ilyenkor mindig kövessük a dobozon lévő utasítást a tejpótló elkészítésénél. Fontos, hogy a tápszerpor kikeveréséhez forralt vizet használjunk, persze szobahőmérsékletre lehűtve. Azonban, ha a tápszert nem tudjuk nagyon gyorsan beszerezni – mert kifogyott és/vagy csak megrendelésre tudják hozni -, a kicsik akkor sem maradhat élelem nélkül. Ilyenkor igyekezni kell a szuka tejéhez a leginkább hasonló tápanyagtartalmú eledelt összeállítani.

Receptek újszülött kutya táplálásához, amennyiben nincs tápszer

  • 4 dl 3,2%-os tehéntej 
  • 2 db tojássárgája
  • 50 ml hidegen sajtolt olaj (Pl.:kukoricacsíra, olívaolaj, lenmagolaj)
  • 450 g félzsíros tehéntúró

vagy

  • 5 dl 3,2%-os tehéntej
  • 1 db tojássárgája
  • 25 g vaj
  • 100 g reszelt sajt (Tolnai, Tenkes, Trappista, Eidami)
  • 150 g tejföl

 

Ezeket az alapanyagokat nagyon alaposan össze kell turmixolni, hiszen a kicsik még folyadékot tudnak csak enni. Nem jó, ha darabos marad. A turmixolással levegő is kerül bele, amit ki kell keverni, vagy egy picit várni, hogy a levegőbuborékok eltávozzanak belőle. Ha levegő megy a pici gyomorba, akkor az kitölti a térfogatot és nem marad hely a tápláléknak. Az újszülött kutyákat 3 hetes korukig 2-3 óránként kell etetni, akár nappal, akár éjszaka van. Három hetes koruk után legalább 6 alkalommal. Nem könnyű feladat!

cumizó babakutya
Forrás: dailypaws.com

Az újszülött kutya táplálása bizony nem könnyű feladat

Íme néhány etetési szabály

  • Az etetést praktikusan fecskendővel kell végezni, vagy a patikákban kapható kifejezetten kisállatoknak készített cumikészlettel. 
  • Mivel egy alomról van szó, ezért tulajdonképpen egy etetés alkalmával használhatunk egy fecskendőt, vagy cumit, hiszen a kicsik mikroflórája azonos. De ez csak akkor igaz, ha mindenki egészséges. A beteg kölyköt el kell különíteni és külön kell etetni.
  • Az elkészített táplálékot 24 óráig tarthatjuk a hűtőben, és az egyes etetésekhez abból vételezhetünk. Ha megmarad, akkor azt ki kell önteni, és másnap újat kell csinálni.
  • Etetés előtt ne felejtsük el meglangyosítani vízfürdőn a táplálékot. 
  • Az etetés után megmaradt kis adag keveréket ki kell önteni, nem lehet visszatölteni a hűtőben lévő adaghoz. 
  • A kicsiknek nem kell külön vizet adni itatásként. A keverékben lévő folyadék ilyenkor még fedezi a szükségletet. 
  • Az etetés akkor ér véget, amikor letisztítottuk a kicsiket. Épp úgy, mint az anyukájuk tenné. Langyos vizes vattapamaccsal törölgessük le a szájukat, simítsuk át a pocakjukat és a végbéltájékot, hogy ingert kapjanak a székletürítéshez. Ha kicsit túlvizeztük a vattát, akkor feltétlen száraz pamaccsal is törölgessük át őket, nehogy megfázzanak.
  • Ha tartósan házi koszttal etetjük a kicsiket, akkor mindenképp érdemes néhány csepp kölyökvitaminnal kiegészíteni az ételt.
kajaló kölyökkutyák
Forrás: hepper.com

Szakértő kutyadietetikusunk Dr. Mák Erzsébet PhD.

Image Description
Image Description
A kutyadiéta.hu megálmodója és vezetője, a Kutya jó étrend című könyv társszerzője.
Image Description
Dr. Mák Erzsébet PhD. — Kutyadietetikus

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek