Úton hazafelé avagy ezt biztos nem tudtad a filmről

Úton hazafelé avagy ezt biztos nem tudtad a filmről

Az Úton hazafelé az egyik legismertebb kutyás-cicás mozi. Összeszedtünk pár érdekességet a filmről, ami után biztosan kedvet kapsz, hogy újra megnézd.

Forrás: icbritanico.edu.ar

Úton hazafelé és Hihetetlen utazás

Az Úton hazafelé című családi film eredeti változata 1963.-ban jelent meg Incredible Journey azaz Hihetetlen utazás címmel. Ebben még egy bullterrier, egy labrador és egy sziámi macska keresi a haza utat családjához. Ez nem véletlen, a film alapját az azonos című regény adta, melynek szerzője Sheila Burnford saját állatairól mintázta a karaktereket. Sheila elmondása szerint bullterrierje és sziámi macskája elválaszthatatlanok voltak, még aludni is egy kosárban aludtak. Mikor a bull terrierje már idősödött a családhoz csatlakozott egy labrador, aki pedig az idősebb kutya segítője lett, mikor annak már romlott a látása.

A szerző előtti tisztelgésként viselik a filmben a gazdik a Burnford családnevet.

úton haza felé
Forrás: d23.com

Ennek a remake-je a ’93-as Homeward Bound: The Incredible Journey  című film, ami nálunk egyszerűen Úton hazafelé címmel volt látható. Ebben már egy amerikai bulldog, egy himalájai macska és egy golden retriever szerepel. Érdekesség, hogy a 3 állatot 4-4 kutya és 10 macska játszotta el. Bár a dicsőséget a legtöbbet szerepelt állatok zsebelték be: Ben, Rattler és Tiki. De más állatok is feltűnnek a filmben mellékszerepekben, mint medvék, oroszlán és bagoly.

film plakát úton hazafelé
Forrás: d23.com
Úton hazafelé négylábú szereplő gárda

A forgatást megelőzendő 7 hétig dolgoztak a trénerek az állatokkal és a kutyáknak és a macskáknak is sok időt kellett együtt töltenie, hogy megszeressék egymást.

Gary “Sam” Vaughn a film vezető állatkiképzője elmondta, hogy a kezdeti kutya-macska konfliktusok után, a négylábú szereplők őszintén megszerették egymást és láthatóan kommunikáltak egymással a forgatás alatt. Akárcsak a filmvásznon.

két kutya és egy cica összebújva
A szereplők igaz barátok lettek_ Forrás: parkcircus.com

Bár az eredeti könyv és film a kanadai Ontarióban játszódik, az Úton hazafelé, Kaliforniában játszódik, és a háziállatok a Sierras vadonban vándorolnak. Valójában a filmet Oregonban forgatták.


A forgatás 1991. augusztusa és októbere között zajlott. A projekt felénél a filmes stáb öszvérekre és lovakra pakolta kameráját és felszerelését, és belovagolt a védett vadonban az Eagle Cap területére a Wallow-hegységbe háromnapos forgatásra.

A tervekkel ellentétben a gyönyörű tájon semmit nem változtattak a filmkészítők. Úgy gondolták a nézők le lesznek nyűgözve milyen tájakon jár a 3 túlélő.

úton hazafelé jelenet
Forrás: d3.com

A rendező kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a 3 állat az utazás során válik valódi családdá és, mint mondtuk ez a kulisszák mögött is megtörtént.

kisfiú retrieverrel
Forrás: d23.com

Az eredeti történet csak az állatokra fókuszált, de az új filmbe bekerült Shadow és gazdája különleges kapcsolata is. Elvégre mi lehet szebb, mint egy kisfiú és idős kutyájának kapcsolata, akivel együtt nőtt fel.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek