Viselkedésterápia idős kutyának

Viselkedésterápia idős kutyának

Ma már igyekszünk minél tovább biztosítani kutyusaink jólétét. Ebbe beletartozik a fizikai és a mentális fittség is. Az ELTE etológusai ezúttal azt vizsgálták a különböző fajtájú viselkedésterápia hogyan segít az idős kutyának a fittség megőrzésében.

Ha neked is idős kutyusod van, ez a tanulmány érdekes lehet a számodra.

A kutatásban idős átlagosan 10 éves kutyusok vettek részt. A kutatók azt vizsgálták, hogy a kognitív terápia, a fizioterápia vagy a kettő kombinációja e a legjobb a kutyák öregedésének lassítására.

Eddig leginkább azt vizsgálták, hogy a táplálékkiegészítők, illetve a kognitív feladatok milyen jótékony hatással vannak az idős kutyákra. A fizioterápiás feladatokat még sosem vizsgálták eddig.

Arra jutottak, hogy mind három terápia pozitív hatással volt a nyugdíjas kutyusokra, de nem egyforma hatásuk volt.

A fizioterápiás gyakorlatok hatására a kutyák barátságosabbak, rugalmasabbak lettek.

A gondolkodtató feladatok hatására pedig nőtt az újdonságkeresési kedvük.

Forrás: canva.com
Forrás: canva.com

A legszembetűnőbb változás a 8 év körüli kutyáknál volt megfigyelhető. Tehát a kevésbé idős kutyusoknál. A kutatók felhívják a gazdik figyelmét arra, hogy mivel a kutyák öregedése nagyon hasonló az emberekéhez ezért ezeket a foglalkozásokat ajánlott minél korábbi életszakaszban elkezdeni.

A kutatás azért is nagyon fontos, mert a kutyák jó modellei az emberi öregedés folyamatainak, mivel a folyamat nagyon hasonló, de gyorsabban megy végbe. Az, hogy kiderült, hogy a kognitív- és a fizioterápia együttesen mennyire jótékony hatással van kedvenceinkre, következtetést enged levonni az emberekre is. Korunk népbetegsége a demencia, ami sajnos az idős emberek igen nagy százalékát érinti. Ezek szerint azonban a minél fiatalabb korban elkezdett tanulás, agymunka, például keresztrejtvény fejtés, nyelvtanulás, sodokuzás kombinálva a fizikai kihívásokkal, például reggeli torna, gyakori kirándulás segítheti az emberek időskori demenciájának lassítását.

“A szakirodalom szerint embereknél a fizikai és a kognitív intervenciós terápiák kombinációja a leghatékonyabb. A kognitív feladatok irányítják, hogy melyik terület javuljon, a mozgás pedig gyorsítja javulást. Önmagukban a kognitív terápiák nem tűnnek hatékonynak, mert csak a konkrét feladatok megoldásával kapcsolatos képességeket fejlesztik. Ilyenkor nincs úgynevezett távoli transzfer hatás, vagyis a pozitív hatás nem mutatkozik meg más, távolibb képességekben. Tehát lehet, hogy valakinek a sakkozás egyre jobban megy a gyakorlás miatt, de attól még a tájékozódási zavarai megmaradnak.” - magyarázza Bognár Zsófia, a GeroScience folyóiratban megjelent tanulmány egyik vezető szerzője.

Forrás: canva.com
Forrás: canva.com

A kutatásban 94 egészséges, családi kutyát vizsgáltak. A részvevőket 4 csoportra osztották. Az egyik csoporttal kutyakiképzők foglalkoztak, szellemi kihívásokat jelentő feladatokkal és kereskedelmi forgalomban kapható logikai játékokkal. A másik csoport fizioterápiás feladatokat kapott, egyensúlyozó, ügyességi feladatokat. A harmadik csoport felváltva kapott szellemi feladatokat és fizioterápiásokat. A negyedik csoport volt a kontroll csoport, akik az előtte-utána állapotfelmérés között nem jártak ilyen foglalkozásokra.

A kognitív állapotfelmérő 12 feladatból állt, ezek a memóriát, a tanulási- és problémamegoldó készségeket mérték fel.

Erről a videó itt megtekinthető.

„Az eredmények szerint a fizio- és a kombinált terápiában részt vett kutyák barátságosabbak és rugalmasabbak lettek. A kognitív és a kombinált terápia pedig a kutyák újdonságkeresését növelte. Mindegyik terápia után sokkal jobban érdeklődtek a kutyák a környezetük iránt. A fiatalabb, nyolc év körüli kutyák többet fejlődtek, mint az idősebbek, és azok is sokkal jobb teljesítményt értek el a terápia után, akiknek a kiindulási teljesítményük alacsonyabb volt.

Forrás: canva.com
Forrás: canva.com

“A kiindulási kérdésünk az volt, hogy hatékonyabb-e a kombinált terápia a csak kognitív vagy csak mozgásos terápiához képest. A válasz az, hogy nem. Viszont mindegyik terápiánál találtunk pozitív hatásokat. Különösen szívmelengető volt, hogy mennyire élvezték ezeket a foglalkozásokat a kutya-gazda párosok, sok kutya valósággal megfiatalodott, és ez nagy örömet okozott a gazdának” - meséli Kubinyi Enikő, az MTA-ELTE Lendület Társállat Kutatócsoport vezetője.”

 

Érdemes tehát mielőtt beiktatni a napi rutin részeként a szellemi gyakorlatokat, okosító játékokat és az együtt kirándulásokat, hogy minél tovább friss és fiatalos maradjon kedvenced. Meg aztán a kutya-gazdi kapcsolatnak is csak jót tesznek a közös játékok, programok.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek