Xilitet evett a kutya

Xilitet evett a kutya

Miért is rossz, ha xilitet evett a kutya? Mit vált ki a szervezetében? És mi a teendő, ha a kutya nyírfacukrot evett?

A Xilit avagy a nyírfacukor közkedvelt édesítőszer fogyókúrázók számára azonban kedvenceink számára nagyon veszélyes. Mint minden mérgezésnél számít a testsúly, az egyéni érzékenység és az elfogyasztott mennyiség, de a nyírfacukor igen erősen mérgező a kutyák számára, akár már egyetlen rágó elfogyasztása is halálos lehet. Toxikus mennyiség: 75-100 mg / testtömeg kg.

csoki tprta
Ne hagyjunk csábító finomságokat olyan helyen ahol kedvencünk hozzáférhet

De miért is nem jó a Xilit a kutyának?

Míg a kristálycukortól emelkedik a kutyák vércukorszintje addig a Xilittől drasztikusan leesik és hipoglikémia alakul ki. De miért is van ez így? Azért, mert a kutya hasnyálmirigye elhiszi, hogy a Xilit glükóz, miközben nem az, de válaszként elkezd inzulint termelni a cukor lebontására. Viszont mivel valójában nem volt plusz cukor bevitel ezért a termelt inzulin hatására leesik a vér cukorszintje. Emellett májkárosodás is felléphet.

Mit ehet a kutya, amiben nyírfacukor van? 

Cukormentes sütit, rágót. Amennyiben ilyesmi van otthon, jól el kell zárni, mert a kutyusok előszeretettel szolgálják ki magukat ilyesmikből. Jó tudni, hogy a nyírfacukor olyan 30-60 perc alatt szívódik fel kedvencünk szervezetében így amennyiben pont láttuk, hogy megevett valami cukormentes édességet azonnal vigyük orvoshoz, hánytatásra és infúzióra.

kutya eszik a tűzhelyen hagyott lábasból
Az egyedül hagyott kutya könnyen megtalálja a finom falatokat

Mi a teendő, ha xilitet evett a kutya?

Azonnal induljunk vele orvoshoz! Ne akarjuk otthon meghánytatni mindenféle házi praktikákkal. A xilites sütik általában gyorsan felszívódnak így a kutyánál akár fél óra múltán is jelentkezhetnek tünetek. A rágógumi valamivel lassabb felszívódású így ott a tünetek is később jelentkeznek. De a hánytatás ott sem várhat.

Mi történik az állatorvosnál?

Amennyiben még nem telt el fél óra, úgy az orvos megpróbálhatja meghánytatni a kutyát. Bead egy pár ezer forintos injekciót, amitől hányni kezd a kutya, emellett ad neki glükózos infúziót és szerencsés esetben egy pár óra múlva már el is felejthetjük az egészet. Amennyiben már jelentkeznek a mérgezés tünetei és rosszul van az állat akkor az állatorvoshoz menet etethetjük kristálycukorral, szőlőcukorral vagy mézzel elkerülendő a hipoglikémiás sokk kialakulását. (Persze csak, ha eszi. Tömni nem szabad.) Ez persze önmagában nem elég. Intenzív kórházi ellátásra lesz szüksége, cukros infúzióra, máj támogatásra. Ebben az esetben már pár napig bent kell maradjon az eb a kórházban ahol folyamatosan kontrollálják a vércukorszintjét és a májértékeit.

yorki infúzión
Mint minden mérgezésnél intenzív kezelésre lehet szüksége kutyusunknak

Xilit mérgezés tünetei kutyában

Zavarodottság, nyugtalanság, reszketés, görcsrohamok, elesettség.

Mit tegyünk, ha kutyánk mérgező dolgot evett?

Bármilyen mérgező dolgot evett is meg kutyánk azonnal vigyük állatorvoshoz és lehetőleg szóljunk is oda, hogy várjanak minket. Ez azért fontos, mert ha mondjuk 1 órát kell ülni a váróban akkor már akár ki is futhatunk a hánytatási időből és nagyobb baj is lehet.

2 kiskutya a kanapén, mini tortával
Tanítsuk meg kutyánknak minél korábban, hogy semmit ne egyen meg engedély nélkül

Sajnos a legtöbb kutya nagyon falánk és alig várják, hogy elcsenhessenek valami finomságot ezért nagyon fontos az elővigyázatosság és a következetes nevelés. Első naptól gyakoroljuk kutyusunkkal, hogy engedély nélkül nem ehet meg semmit. Persze balesetek történhetnek, ilyenkor pedig jó, ha a gazda tudja mit kell tenni.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek