XL Bully probléma Nagy-Britanniában

XL Bully probléma Nagy-Britanniában

Betiltották az XL Bully kutyafajtát Nagy-Britanniában, a nagyszámú kutyatámadás miatt.

Borítókép: bbc.com

XL Bully probléma Angliában

2023.-ban Nagy-Britanniában a kutyák mindössze 1%-a volt XL Bully az országban, de a halálos kimenetelű kutyatámadások 70%-át kötik a fajtához. 

A szakértőket aggasztja, hogy a fajta maga is nagyon fiatal, nem tudják mennyire megbízhatóak ezek a kutyák. Ahogyan az is, hogy pitbullok és bulldogok keresztezésével hozták létre.

2020. és 2023. között 23 ember vesztette életét Angliában XL Bully támadás következtében.

Ennek következményeként betiltották a fajta tenyésztését, ivartalanítási és regisztrálási kötelezettség van érvényben rájuk. Szájkosár és póráz nélkül tilos kivinni őket és nem érvényes rájuk a kisállatbiztosítás. Ezenfelül tilos árulni, hirdetni, elajándékozni, utcára tenni ilyen kutyát.

Az új szabályt 2023. December 31.-vel hozták meg és 2024. Február 1.-től lép hatályba.

Ezek értelemszerűen nagyon komoly szankciók, amikkel a fajtát tartó gazdák nem értenek egyet.

xl bully
Forrás: fenrircanine.com

Hazai Bully tenyésztőt kérdeztünk a Nagy Britanniai helyzetről?

A QBC QualityBullyChampline Kennel tulajdnosával Papp Gabriellával beszélgetek az Angliában kialakult problémáról.

Tudnád jellemezni nekünk a Bullyk temperamentumát, személyiségét?

Nagyon nehéz feladat, egy-két mondatban meghatározni, hiszen nagyon friss fajtáról beszélünk. A fajtát közel 35 éve tenyésztették ki, és a fajtán belül is mind méret, mind habitus szempontjából, több karakterről, széles palettáról beszélhetünk. Jelenleg a Micro és az XL bully egy fajta, de nem csak méretük, habitusuk sem igazán egyező. Mintha egy francia bulldogot hasonlítanánk egy americai staffordshire terrierhez.

Egy micro és pocket méretű bully jellemzően barátságos, ragaszkodó, vidám, bohókás, szórakoztató egyed, mondhatni van humorérzéke. De a micro méretű bullyk a francia bulldoghoz hasonlóan kissé makacs természetűek, kevésbé feladat orientáltak és jellemzően hiányzik belőlük a vadászösztön, addig a pocket méretűek jellemében már felfedezhető a kiegyensúlyozott magabiztossággal párosuló munkakutya jellem, de ettől függetlenül megvan bennük a bulldogok higgadtsága, és idegenekkel szemben is rendkívül barátságosan viselkednek.

A standard  és XL méretű bully temperamentuma és személyisége megegyezik. Ők már alacsonyabb társaikhoz (micro és pocket méret) viszonyítva sokkal nagyobb őrző-védő ösztönnel rendelkeznek, de ez nem egyenlő az agresszióval! Egy jól nevelt, és megfelelő idegrendszerrel rendelkező, jóvérvonalból származó egyed kiválóan alkalmas családi kutyának, ugyanakkor alkalmas a terület őrzésére is. Nagyon értelmes, intelligens, tanulásra fogékony, jól képezhető fajta. Könnyen tanítható, erős jellemű bully. Ezek a méretű bullyk viszont már határozott, és tapasztalt gazdik  mellé valók. Méretük, erejük és gyorsaságuk lehengerlő, így nem szabad nevelésüket elbagatellizálni. Fontos a megfelelő szocializáció már kicsi kölyökkorban, hogy igazi társsá és családtaggá válhassanak.

Egyet értesz azzal, hogy a pitbull és bulldog felmenők nem a legjobbak egy új fajta létrehozásakor?

Az új fajta létrehozásának eredeti célja 1990-es években pontosan az volt az amerikai tenyésztők körében, hogy a „bull” típusú kutyákról elterjedt rossz hírt megcáfolva, egy sokkal nyugodtabb, agressziómentes fajtát tenyészthessenek ki. A pitbull terrieren kívül american staffordshire terrierből, angol staffordshire bullterrierből és különböző buldogokból alakították ki a fajtát. Az angol és francia bulldogok tenyésztésbe való bevonásának fő célja az volt, hogy egy nyugodtabb, kevésbé temperamentumos vérmérsékletű fajtát hozzanak létre. A tenyésztés kezdetén gondosan válogatott egyedekkel dolgoztak, az agresszív viselkedés kizáró ok a tenyésztésből a mai napig.

Szerinted mi az oka a nagyszámú Bully támadásnak a UK-ben?

Szerintem egyértelműen a felelőtlenség és a hozzá nemértés az oka, mind a tenyésztői, mind a gazdik oldaláról. Az american bully keresett és drága kutyafajta, ezért hajlamosak a fajta hamisítására. Sajnos sok esetben hallani - nem csak Angliában - hogy a neves, megbízhatóan kitenyésztett vérvonalak tovább tenyésztése helyett, olcsó, a kutya eredetét csak hamis iratokkal igazoló egyedek értékesítéséről. Ezeknek az ebeknek korán sem biztos, hogy rendezett az idegrendszere. A másik fő probléma, hogy sok esetben olyan emberek, sznobok (tisztelet a kivételeknek!) vásárolják a fajtát, akiknek gőzük sincs az állat szocializálásáról, megveszik, csakhogy hamis exisztenciából, státuszszimbólumból mutogassák, mint egy menő sportautót, vagy egy nagyobb fuxot, és nem veszik számításba azt a kis „nüansznyi” különbséget, hogy élőlényről van szó, akinél a legfontosabb a megfelelő szocializáció, és következetes nevelés.

Itthon milyen a fajta megítélése? Mennyire népszerű fajta itthon a Bully?

Magyarországon, ugyanúgy, mint máshol, nagyon eltérő a fajta megítélése. Akik közelről ismerik, és nem idegenkednek a „bull” típusú kutyáktól azok kedvelik, és nagyon szeretik a fajta habitusát. Azok aki korábban is idegenkedtek az ilyen típusú kutyáktól, azok továbbra sincsenek jó véleménnyel, főleg a megjelenésük is már félelmet kelt bennük. Inkább kerülik, mint hogy megismerjék a fajtát.

xl bully
Forrás: scotishlegal.com

Indokoltnak tartod a szigorú szankciókat Angliában?

Szerintem egy emberi élet mindenképp védendő, és valóban fontos, a szabályok meghozása annak érdekében, hogy a jövőben ne történjenek hasonló esetek. Azt viszont mindenképp megjegyezném, hogy az Xl típusú american bully normális esetben semmivel nem agresszívebb, mint más kisebb méretű társa, a különbség abban van, hogyha egy ilyen méretű és erejű kutya, ha megtámad egy embert, az akár könnyen halálos kimenetelű, illetve súlyos következményekkel is járhat, szemben egy csivava, vagy egy Jack Russel terrier támadásával. A statisztika ebből a szempontból szerintem abszolút nem reális, hiszen a csivava támadásoknak nincs akkora hírértékük, hogy többségük statisztikába vagy nyilvánosság elé kerüljön. Itt inkább arról van szó, hogy egy ilyen méretű állat, szinte már egy valódi fegyver a gazda kezében, és a kérdés inkább az, hogy kaphat e mindenki fegyverengedélyt. Tud-e bánni azzal, ami a birtokában van, hiszen kedvtelésből mások életét veszélyeztetni nem helyénvaló. 

Te miben látod a megoldást, hogy elkerülhetőek legyenek az ilyen esetek?

Mindenképp az XL mérete, és ereje végett a legfontosabb megoldásnak azt tartom, hogy azokat a gazdikat, akik ilyen típusú kutyát szeretnének, kötelezzék őket kutyaengedély megszerzésére. Ez a kutyatulajdonosok számára a tudás és a készségek igazolására szolgál, hogy biztonságosan és felelősségteljesen tudják kezelni az állatokat. Mind-e mellett fontos lenne a kutya kölyökkorában elkezdett fajtaspecifikus tréningen való részvétele. Az időben elkezdett szocializáció, és természetesen a szájkosár és a póráz használat sokat javíthatna ezeken a statisztikákon. Természetesen a tenyésztésüket is feltételekhez kötném.

xl bully
Forrás: skynews.com

Kinek ajánlod a Bullyk tartását?

Mint azt korábba említettem, a standard és Xl american bullyk határozott, erőskezű, és tapasztalt gazdik  mellé valók. Családban is tökéletesen megállják a helyüket, szeretik a gyerekeket is. DE! Ha nincs elég tapasztalat, és alázat a fajta iránt, ha nincs kellő idő a kutyaiskolára és szocializációs feladatok tanítására, elsajátítására, és nem utolsó sorban, ha nincs elég pénz a megfelelően kiválasztott, leinformált, megbízhatóan kitenyésztett vérvonal megvételére, tanítására, kérek mindenkit ne válassza az XL fajtát. 

Köszönöm szépen a figyelmet és a lehetőséget!

Papp Gabriella

QBC QualityBullyChampline Kennel

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek