Zavarja a kutyát, ha kisebb értékű jutalomfalatot kap?

Zavarja a kutyát, ha kisebb értékű jutalomfalatot kap?

Az ELTE munkatársai és Argentin kutatók keresték a választ a kérdésre zavarja a kutyát, ha kisebb értékű jutalomfalatot kap? Persze mihez képest kisebb értékű?

A kísérlet során a korábban adott májat cserélték le száraztápra. Ez azért demotiváló lehetett a kutyáknak, vagy mégsem?

Zavarja a kutyát, ha kisebb értékű jutalomfalatot kap?

A te kutyádat de motiválná, ha rosszabb értékűre cserélnéd a jutiját?

Persze a rosszabb minőségű jutifalaton nem azt kell érteni, hogy valóban valami egészségtelen finomságot kapnak, hanem, hogy a kutya számára feltételzhetően kisebb értéket képviselő. Ilyen például a száraztáp szemben a májjal.

A válasz meglepő lehet. Én legalábbis azt gondoltam volna, hogy igen zavarja, ha kisebb értékűre cserélem a fizetségét. És eddig májat kapott akkor meg sem fog mozdulni a száraztápért. A válasz azonban nem ilyen egyértelmű.

A magyar és argentin kutatók családi kutyáknál vizsgálták mi történik, ha kevésbé finom jutalomfalatra váltanak egy feladat közben.

A kutatás eredménye alapján míg sok állatot demotivál az ilyen váltás addig a kutyákat nem feltétlenül.

„Az ekkor mutatott negatív viselkedési reakciónak tudományos neve is van, amit magyarul talán “egymásra épülő negatív kontraszt”-nak fordíthatnánk (successive negative contrast). A jelenség kutatása rávilágít az elvárások fontosságára és a jutalomváltozások érzelmi hatására.”- olvashatjuk az ELTE honlapján. Az emberekre is demotiválóan hat, ha a munkájukért egyszer csak kevesebb fizettséget kapnak. Érthető tehát, ha az állatoknál is. Viszont a kutatók szerint, ha fokozatosan változik a jutalom, kevésbé értékessé akkor nem annyira demotiváló a kutya számára.

Persze örül a kutyusod, ha valami nagyon finomat kap egy feladatért, de jó eséllyel, ha más nap csak kutyaeledel van nálad akkor azért is megcsinálja amit kérsz tőle.

husky jutalomfalatott kap
Forrás: canva.com

“Két viselkedéstesztben vizsgáltuk meg azt, hogy a jutalom értékének hirtelen lecsökkentése hogyan változtatja meg a teljesítményt. Nagy értékű jutalomnak főtt marhamájat használtunk, kis értékűnek pedig száraz kutyatápot.” - magyarázza Mariana Bentosela, a Buenos Aires Egyetem kutatója. 

Az első tesztben a kutya akkor kapott jutalmat, mikor a kísérletvezető mutatását követve odament egy edényhez és nem egy másik, hasonló edényhez.

A második tesztben egy kereskedelmi forgalomban kapható “logikai” kutyajátékból kellett kiszedni a falatokat kis fedők elmozdításával. A két teszt között az volt a különbség, hogy az egyik társas helyzetben zajlott, és a jutalomhoz az ember segítségével lehetett hozzájutni, a másik tesztben viszont a kutyák önállóan dolgoztak.

A résztvevő kutyákat a kutatók két csoportra osztották. A kontrollcsoportban végig ugyanazt a száraz kutyatápot kapták a kutyák. A kísérleti csoportban viszont először májat, majd utána száraztápot. A teszt végén újra májat, hogy kiderüljön, ha esetleg már jóllaktak és ezért csökkent a munkakedvük.

labi sütit kap
Forrás: canva.com

A Journal of Veterinary Behavior című szaklapban megjelent eredmények szerint a mutatásos tesztben a kísérleti csoport kutyái lassabban, vonakodva mentek oda az edényekhez, amikor a száraztápot kezdtek kapni máj helyett. A kontroll csoportban nem volt változás. A "logikai játék" tesztben viszont a kísérleti és a kontrollcsoport viselkedése egyáltalán nem különbözött, ami arra utal, hogy a kutyákat nem zavarta a jutalom értékének csökkenése.

A kísérlet alapján úgy tűnik, hogy a jutalom minőségének romlására bizonyos helyzetekben valóban negatívan reagálnak a kutyák, de más helyzetekben nem. „Lehet, hogy ennek módszertani okai vannak, például a főtt máj és a szárazeledel között nem olyan nagy a különbség a kutyák számára, mint képzeltük. De az is lehet, hogy a családban élő kutyák hozzászoknak a jutalom értékének folytonos változásához, hiszen gyakran kapnak étkezések között is apró falatokat.” - mondta KubinyiEnikő, az MTA-ELTE Lendület Társállat Kutatócsoport vezetője. A tanulmány megerősítette, hogy más állatokhoz képest a kutyáknak nem feltétlenül az a fontos milyen jutalomfalatot kapnak az elvégzett feladatért.

Egy kutyát amúgy is sokféleképpen lehet és kell is motiválni. Jutalomfalattal, játékkal, simogatással, de a tanítás során a legfontosabb talán, hogy a gazdi is élvezze a tréninget.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek