Afgán agár
FCI fajtacsoport
Agarak
Magasság
63-74cm
Súly
23-30kg
Harapásra való hajlam
Gyerekbarát
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Afgán agár

Az Afgán agár ősi kutyafajta amely a Földközi-tenger keleti partvidékéről származik. Az ókori kereskedelem során jutott el Afganisztánba.
Kedvencem Létrehozás

Afgán agár története

Az afgán agár ősi fajta amely a Földközi-tenger keleti partvidékéről származik. Az ókori kereskedelem során jutott el Afganisztánba. 3 változata létezik: az Üzbegisztánban, Tádzsikisztánban és Türkmenisztánban élő, kirgiz tajgánokra hasonlító rövid szőrű, a perzsa agárra emlékeztető, rostos bundájú, valamint a hegyekben élő és az Európába exportált hosszú szőrű változat.

1927. Mrs Mary Amps agaraival, forrás: ahaonline.co.uk
1927. Mrs Mary Amps agaraival, forrás: ahaonline.co.uk

 Hazájukban évezredeken át  őrző-védő kutyaként és a vadászatra egyaránt használták őket. A kopár vidéken a túlélés szempontjából fontos volt sikerük, nélkülük ugyanis nem kerülhetett hús az asztalra. Épp ezért nagy becsben tartották őket, amit jól mutat, hogy az Afgán agár volt az egyetlen állat, ami még a sátrakba is betehette a lábát. Mivel észrevétlenül járhattak kelhettek, gazdáik sokszor betanították őket hogy a szomszédból ételt lopjanak a falkájuknak, és ezt a mai napig nagyon ügyesen csinálják. 1895-ben McKenzie őrnagy és Carry Barnard kapitány importált először Afgán agarakat Angliába, Más országokban csak később váltak ismertté, Németországban például csak 1930-tól terjedtek el. A fajta azóta divatebként és kiállítási kutyaként változásokon ment keresztül a szőre is nagyobb lett. Manapság többféle tenyésztői vonal létezik, melyek eltérhetnek attól függően, hogy kísérő-, kiállítási vagy sportkutyaként tartják őket.

Fekete Afgán agár
Fekete Afgán agár

Külleme

Az afgán agár talán az egyik legszebb kutyafajta, légies megjelenésével, kecses mozgásával, különleges, hosszú szőrzetével és hosszúkás fejével, arisztokratikus hatást kelt.

 

 • Fej: Agykoponya: Hosszú, nem túlságosan keskeny, tarkóbúb kifejezett, stopja nem kifejezett. Arckoponya:
  Orr: Világos színű kutyáknál lehet mályvaszínű, de többnyire fekete.
  Állkapocs: erőteljes, hosszú. Ollós harapás. Harapófogó harapás megengedett.
  Szemei: ferdén ülők, háromszög alakúak, sötétek vagy aranyszínűek.
  Fülei: hátra tűzöttek, szélesek, fejhez simulóak, selymes hosszú szőrrel fedettek.Nyak: Erős, hosszú.
Az Afgán agár sa fotelban
Az Afgán agár a nap minden pillanatában előkelő
 • Törzs: Hát : Egyenes, jól izmolt, nem túl hosszú.
  Ágyék: Egyenes, széles, rövid.
  Far : A faroktő enyhén csapott. A külső csípő szögletek jól kivehetőek egymástól távol helyezkednek el.
  Mellkas : Mély mellkas, jól kivehető borda ív.
  Farok : Nem túl rövid. Mélyen tűzött és a vége gyûrûsen tartott. Mozgásban magasan hordott, ritka szőrzettel.
   
 • Végtagok:
  Mellső lábak egyenesek, a lapockákkal egyvonalba esnek.
  Könyök : Szorosan a mellkashoz simulók. Mellső lábközép : Hosszú, rugalmas.
  Erőteljes hátsó lábak a csánk és mancs közötti távolság kisebb, mint a csánk és csípő közötti. Térd jól szögelt. Farkaskarom eltávolítható.
  A mellső mancsok erősek, nagyok. A talppárnák jól a talajra illeszkednek. A hátulsó mancsok hosszúak, de nem olyan szélesek, mint a mellsők. (Forrás: https://zug.hu/hirek/692/Afgan-Agar-Standard)

Jelleme, nevelése

Az Afgán agár sokoldalú személyiség

Ha valaki engedelmes, könnyen kezelhető kutyát szeretne, ne válassza ezt a fajtát. Ez a kutya nagyon önálló és kitartó. Nem szívesen rendeli alá magát másnak. Többnyire egygazdás, nem tud, és nem is akar másik emberhez szokni, tehát nagyon szoros a kapcsolata a gazdájával, mégis megtartja a távolságot, és az önfejűségét. Nem ugatósak, nagyon nyugodtak, szintre észrevétlenek, de figyelnek és gyorsan cselekednek. Lakásban is jól tarthatóak. Tévhit hogy egész nap csak futnának. Igazi kanapé királyok, napokat képesek átaludni, mintha ott se lennének, de ha van terület, beindulnak és megállíthatatlanok. Könnyű őket lefárasztani ha elegendő alkalmat nyújtunk nekik, hogy megfelelő ideig szabadon száguldozhassanak. Idegen emberrel és kutyával tartózkodóan viselkednek, gyakran elutasítóak és nem felejtenek! Évek múlva is emlékeznek arra is, akitől a jót kapták, de arra is, ha valaki bántotta őket. Egy Afgán, akivel nem bántak jól és elvesztette a kevés bizalmát is az emberek felé, gyakran hónapokig sem vagy csak fél évvel később néz az új gazdája szemébe, és akár egy év is kell ahhoz, hogy elfogadja és szeresse.

Nevelés 

Nem igaz, hogy nehezen nevelhető! Egyszerűen csak más. Intelligenciája és erős jelleme nem engedi, hogy alá rendelje magát bárkinek. A vadászat miatt inkább az önálló cselekvéshez szoktak hozzá. Megcsinál mindent, amit szeret. A nap minden percében éreznie kell, hogy egy király és nem kérnek tőle rangon aluli dolgokat. Ha folyamatosan meg van erősítve abban, hogy szép és értékes társ, akkor annak az egy embernek, akit szerelemmel szeret, bármit megcsinál.

Az afgán agár mellé határozott nyugodt ember illik, aki nagyjából meghatározhatóan tölti el minden napját. 

Nevelése, tanítása erőszakkal, hangos szóval lehetetlen. Minél jobban rá van erőltetve az ül, annál jobban áll, és kitart az mellett, hogy nem érti mit akarnak tőle, akár bele is halna az igazába, de nem ül le. Se étel, se játék, se semmi, ami megalázná őt, nem elfogadható a számára ilyenkor elfordul, úgy csinál, mint akit nem érdekel semmi, és nincs is ott. Ezért gyakran butának gondolják, pedig nagyon okos. Megfigyeli az ember tetteit és amikor senki sem látja, utánozza. Nyitja az ajtókat, nem csak a kilincset, a reteszeket is, ügyesen mászik, ugrik. A lábosból kiveszi úgy a húst, hogy nem esik le a fedő és nem hallani, ahogy megmozdítja. Ugyanakkor figyelmes társ, képes napokon keresztül az ember mellett feküdni, ha a gazdi beteg és inkább nem pisil, nem eszik, de a gazdi mellett van.

A gyerekekkel jól kijönnek, ha már picit idősebb a gyerek, és tiszteletteljesen bánik vele. Minden durvaságra érzékenyen reagálnak. Cicákkal könnyen össze szoktathatóak.

Fajtabetegségek

A fajta alapvetően egészséges megfelelő tartás esetén, (beleértve az elegendő mozgást is). Kevesen vannak, és a tenyésztők nagyon oda figyelnek a fajtára. A betegség inkább szerzett náluk, mint örökletes. Jó egészség mellett 12-14 éves korukig is elélhetnek.

Fekete fekvő Afgán agár
Az Afgán agár egy kimondottan egészséges fajta

Ápolás, kozmetika

Hosszú dús szőrzetük ellenére hipoallergén kutyának számítanak. Selymes bundájuk hajként működik amit rendszeresen kell fésülni, samponozni és balzsamozni.  Kölyök korban kell elkezdeni hozzá szoktatni őket a fésüléshez, fürdetéshez. Óvatosan és több rétegben kell fésülni, hogy minden helyet elérjünk a szőrben és ezzel megakadályozzuk a csomósodást. Minden séta után el kell távolítani a bundájukból az ágakat vagy leveleket, melyek könnyen fennakadnak a hosszú szőrben.

Afgán agár szőrben
Gyönyörű szőrük bizony ápolást igényel

Ha nincs időnk őket séta után megfürdetni, miután szárazon kiszedtük már a fél erdőt a szőréből, akkor inkább ne vigyük őket nagy sétára. Számukra az is elég mozgásnak számít, ha a gazdi a saját tempójában sétál vele a járdán 1 órát és ő nézelődhet és be gyűjtheti a csodáló tekinteteket, a dicsérő szavakat. Nincs szüksége minden nap bizonyos mennyiségű futásra. A szép hosszú szőre miatt nekünk is jobb. Egy 2-3 éves kutya, már felnőtt szőrben van. Életük végéig folyamatosan nő a szőrük ami akkor tud hosszú lenni, ha nem lesz csomós és nem kellett bontani. Ha nagyon össze gubancolódik a szőre, nehezen viseli az órákig tartó fájdalmas bontást, célszerű lenyírni. 2 év múlva újra hosszú szőrben lesz, ha kitartóan ápoljuk.

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Szerencsére Magyarországon a tenyésztők odafigyelnek a fajtára és jól tartják, jól nevelik fel őket. Ritkán lehet olyan alommal találkozni, ahol az udvar végében vagy kennelben vannak a kutyák. Ezek a kutyák az ember mellett élnek és a kölykök is az ember mellett nőnek fel, és pici koruktól a lakás az otthonuk. Könnyen megtanulják melyik kanapéra mehetnek fel és melyik ajtón nem mehetnek be. Persze ha a gazdi nem látja, mindig próbálkoznak. Mivel az afgán bizalmatlan, előfordulhat, hogy már kölyök korban az idegen emberhez nem megy oda. Ez nem rossz tartás vagy nevelés, időt kell hagyni a kölyöknek, hogy elfogadja az új embert. Sosem szabad csak a szín alapján kiskutyát választani! Minden kölyök más, és minden kölyöknek más az ideális család.

Afgán agár kölykök
Afgán agár kölykök

 Ebben csak a tapasztalt tenyésztő tud segíteni, hogy melyik kölyök tudna több gyerek mellett élni, és melyiknek ideális egy idősebb ember. Érdemes többször meglátogatni az almot és hagyatkozni inkább a tenyésztő tanácsaira a választásnál. 

Tenyészet

Bodnár Szilvia vagyok, Budapesten élek. Az 1990-és években kezdődött az Afgán agárral a szerelem. Az első afgánomat Kottra Pétertől vásároltam, majd vele kezdtem a tenyésztést is. 2006-ban alapítottam az Eskashem kennelt. Régen kevesebb lehetőség volt külföldről kutyát vásárolni, de volt Szlovákiából, a Gandamak kennelből egy szuka és egy kan kutyám, volt Németországból a Von Mandelberg kennelből, volt Csehországból a Zlicinskych Luk kennelből és volt Olaszországból, a Maidum kennelből. Ezekkel a kutyákkal alakítottam ki az Eskashem kennel arculatát. Mára ezek a kutyák már nem élnek csak az utódjaik, de a mai napig vásárolok külföldről kölyköt. Leggyakrabban Oroszországból, de van Svédországból is, igaz, ott is orosz az apai ág és van Franciaországból és Spanyolországból is és sok gyönyörű és sikeres saját tenyésztésű kutyám is van. 9 évvel ezelőtt barátnőm a társam lett a tenyésztésben.

Afgán agár csapat
Afgán agár csapat tenyésztőjükkel Bodnár Szilviával

Gyakran ismételt kérdések

Amennyiben a gyerekek már kicsit idősebbek és tudják, hogy kell tisztelettel bánni a kutyával akkor az Afgán agár tökéletes családtag tud lenni mellettük.

A tévhittel ellentétben nincs szükségük rá, hogy minden nap kivigyék őket az agár pályára. De a napi sétát a környéken ők is igénylik, mint bármelyik másik lakásban tartott kutya.

Az Afgán agárnak hosszú szőre van ami hajlamos a csomósodásra így kicsi koruktól hozzá kell szoktatni őket a minden napos fésüléshez.

A fajta bemutatót Bodnár Szilviának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Bodnár Szilvia vagyok, az 1990-és években kezdődött az afgán agarral a szerelem. Az első afgánomat Kottra Pétertől vásároltam, majd vele kezdtem a tenyésztést is. 2006-ban alapítottam az Eskashem kennelt.
Image Description
Bodnár Szilvia — Az Eskashem kennel tulajdonosa