Sziámi
Magasság
Súly
2,8 kg - 4,2kg

Sziámi

(Thai, Wichienmaat)

A Sziámi macska eredetéről 700 évvel ezelőtti feljegyzések maradtak fent. A mai Thaiföldön tenyésztett klasszikus sziámikat - a helyi nyelven „Wichienmaat”-nak (ejtsd visenmá) nevezett cicákat - legalább 700 évre visszamenőleg dokumentálta a Tamra Maew, mely Thaiföld híres macskakölteményének neve.

Sziámi macska története

A mai Thaiföldön tenyésztett klasszikus Sziámikat - a helyi nyelven „Wichienmaat”-nak (ejtsd visenmá) nevezett cicákat - legalább 700 évre visszamenőleg dokumentálta a Tamra Maew, mely Thaiföld híres macskakölteményének neve. A 19. században a brit hódítók felfedezték Thaiföldön a Wichienmaat-t, egy rendkívüli, kék szemű macskát, fehéres-világos bézs testtel és sötét jegyekkel a fején, lábain és farkán. A világon sehol máshol nem találtak hasonló kinézetű macskát, így úgy döntöttek, hogy importálják őket és elnevezik "Sziámi" -nak. Napjainkban a legkedveltebbek a fóka jegyűek, tekintve hogy ezt a színt korábban nem tarthatta bárki, azt kizárólag a királyi család tagjainak tartották fenn. Az 1950-es években következett be változás a fajta standard leírását illetően. A modern, ékfejű vagy extrém ékfejű sziámi egy, az ember által genetikailag kikísérletezett típus, amelyet az eredeti sziámi típusból beltenyésztéssel hoztak létre. Rendkívül karcsú termetű, vékony, de izmos, könnyű és kecses macska. Ék alakú arccal és fejjel rendelkezik, amely éles háromszöget alkot az állától a füle csúcsáig. Nagyon hosszú, keskeny végtagjaik és rendkívül hosszú, ostorszerű farkuk van. Az eredeti típushoz képest kórosan soványnak tűnnek. Szőrzetük rövid, erősen testhez simuló, fényes és sima. Az 1980-as években Európában és Észak-Amerikában megjelentek az első fajta-klubok, amelyek a klasszikus (típusú) egyedeknek szentelték magukat. 1990-ben Európában a World Cat Federation (WCF) engedélyezte a klasszikus egyedek kiállításokon való részvételét, és megváltoztatta a nevét Thai-ra, hogy megkülönböztesse a klasszikus (típusú) vonalat a modern, ékfejű változattól.

2001-ben a tenyésztők megkezdték az őshonos macskák, a Wichienmaat-ok behozatalát Thaiföldről, hogy megőrizzék a Délkelet-Ázsiában őshonos thai fajta egészséges génállományát, hiszen azok még mindig különböznek minden más nyugati macskától.

A Sziámi macska mai Európában elterjedt fajtája
A Sziámi macska mai Európában elterjedt színváltozata

Külleme

  • Testfelépítés: Erős csontozatú, fejének enyhén ék alakja van, de még nem extrém módon. Végtagjai hosszúak, teste kimondottan karcsú és izmos, farkuk vékony és hosszú. Az „apple-head”, vagy „tradicionális” cicáknak nincs ék alakú feje, csak a klasszikus típusnak, és a testalkatuk zömök, a végtagjaik is rövidebbek.
  • Szemek: mandula alakúak, kékek. Fülük: kissé nagyobb, mint a házi macskákénak.
Kék sziámi
Kék színváltozat
  • Szín: Alapszínei a fóka, kék, csokoládé és a lila. Napjainkban Thaiföldön a thai (Wichienmaat) tenyésztők csak a fóka jegyű cicákat tenyésztik, alkalmanként csokoládé- vagy kék- szín jelenhet meg az alomban. Nemzetközileg azonban a fóka-, a csokoládé-, a kék- és a lila- jegyek mellett elfogadottak a vörös-, a krém-, a cirmos- (lynx-point), a Foreign White, a fahéj és a teknőc jegyűek is - ez utóbbiakat kevert jegyeknek hívjuk. Noha ezeket a különböző színeket és mintákat a nyugati egyesületek elismerik és értékelik, a Tamra Maew nem írja le őket, ezért őket szándékosan nem tenyésztik Thaiföldön. A thai cica szeme mindig kék, a teste világosabb, ám a fülei, mancsai és farka sötét, jegyes cicának nevezik őket emiatt. 
     
  • Szőr: rövid, puha tapintású, selymes bunda, aljszőrzet nélkül.
Cirmos Sziámi
A jellegzetes kék szem minden színváltozatban megjelenik
Cirmos példány
A cirmos példányok sem nyújtanak kevésbé különleges látványt
Sziámi macska párnák között
Ez a fajta igényli, hogy teljes értékű családtag lehessen

Jelleme

Hihetetlenül intelligens, nagyon beszédes, kommunikatív macska, hangjuk a halk gyereksírástól a tehénbőgésen keresztül egy varjú károgásáig minden regisztert bejárhat. Hangerejükkel ellentétben jámbor, kedves természetű macskák, egészségesek és rendkívül hosszú életűek (várható élettartamul eléri a 20 évet is akár). Követ téged bármerre is mész a lakásban; segít neked bármit is csinálsz épp.uk kisebb gyerkőcök mellé, de boldogan összegömbölyödnek az öledben vagy a válladon is.

 Szeret a szekrények tetején egyensúlyozni, azonban ha további „tereptárgyat” talál, azt is szívesen megmássza, hogy megtudja magáról mi mindenre is képes. Igen beszédes fajta. Nem feltétlen hangosak, de aki nincs hozzászokva a beszélő macskákhoz, annak bizony zavaró lehet. Tudja, ha a lépcsőházban Te jössz felfelé, vagy ha a Te autód kanyarodott be az utcába, és szalad az ajtóhoz hogy üdvözölhessen téged. 

Ha „szól” hozzád, akkor igényli a válaszod – hiszen anélkül csak magában beszélne, azt meg ki szeret?!


Rengeteg törődést és figyelmet igényelnek tőled, kérlek ezt mindenképpen vedd figyelembe, mielőtt emellett a fajta mellett döntenél. Érzelmileg nagyon kötődnek a gazdájukhoz. Tökéletes választás azok számára, akik vállalják, hogy szoros és odaadó kapcsolatban fognak élni a cicájukkal, tehát családtagként kezelik őket. A Thai nagyon aktív, sportos, kíváncsi és huncut fajta. Könnyen megtanulják kinyitni a szekrényeket, fiókokat és még ajtókat is. Játssz velük naponta pálcák és egyéb játékok segítségével, hogy boldogok legyenek, és ne csináljanak otthon „bajt”. Ajánlott egy macskakerék, amely lehetővé teszi számukra, hogy szórakoztassák magukat, amíg egyedül vannak, bár őket érdemes párban tartani, mert nem bírják az egyedüllétet. Ezek a cicák szeretnek játszani a gyerekekkel is, így nyugodt szívvel ajánlj

Fajtabetegségek

A thai egy rendkívül egészséges macskafajta, ám a súlyát javasolt a fentebb jelzett tartományban tartani (mint minden cicának). Érdemes minőségi tápon tartani, és gondoskodni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről (itatókút) mert vesebetegégre hajlamosak. Javasolt az állatorvos rendszeres felkeresése, valamint a fogazat kiemelt figyelme.

Ápolás, kozmetika

A thai cicák képesek tisztán tartani a saját bundájukat. Fürdetni csak akkor szükséges őket, ha a szőrzetük olyasmivel piszkolódik be, ami káros lenne az egészségükre, ha lenyalnák. Körömhegyeiket kéthetente le kell vágni, és a füleket rendszeresen meg kell tisztítani. Javasolt a rendszeres állatorvosi egészségügyi ellenőrzés.

Sziámi nőstény
Érdemes megnézni a szülőket

Mire figyeljünk Sziámi cica vásárlásakor?

Mindig leinformálható tenyésztőtől vásároljunk cicákat, fajtától függetlenül. Kérjük el a szülők oltási könyvét, ellenőrizzük az oltások meglétét, ha kell, akkor konzultáljuk az állatorvossal az abban található adatokról. 

Kérjük el a tenyésztőtől az állatorvos igazolását a tenyész cicák fertőző betegségekre történt szűréséről (FeLV, FIV, FCoV), és ne elégedjünk meg gyors tesztek eredményeivel, ragaszkodjunk a laborvizsgálatokhoz! Messze meneküljünk az olyan tenyésztőtől, aki sokat „enged” a cica vételárából, ha nem kérünk törzskönyvet hozzá – ez legyen mindig intő jel!
Mindenképpen menjünk el látogatóba többször is a tenyésztő otthonába, ismerkedjünk meg a cicáival és a tartási körülményekkel. Igyekezzünk megnézni a cicaszülőket, még a vemhességet megelőzően. 12 hetes kor előtt semmiképpen ne szakítsuk el a kiscicát az anyukájától, a kicsik számára rendkívül fontos ilyenkor még a mamájuk mellett lenniük.

Ezt biztosan nem tudtad a Sziámikról

Azok a gyönyörű kék szemek bizony nem véletlenül kékek. A bundájuk mintázatáért felelős gén korlátozza a szemükben található pigmentek számát, ezáltal létrehozva a fajta különös ismertetőjegyét: a türkizkék szemszínt.

Nem hallasz? Bizony, ezek a cicák nagyon sokat beszélnek és ebben nem különösebben zavartatják magukat. Sokszor szólnak a tulajdonosukhoz, kifejezik neki az érzéseiket és vágyaikat – egy gondos gazdi pedig már a nyávogás típusából tudja, mit is szeretne négylábú kedvence. Ha egy kedves és vagány cicát keresel magad mellé társnak, akkor ez a fajta a tökéletes választás számodra!

Szükségem van rád! Ez a fajta imádja a társaságot és rosszul viseli, ha napközben rutinszerűen magára hagyjuk. Sajnos, ilyen esetekben nem ritka a depresszióssá váló cica sem. Ha a sziámi mellett döntesz meglátod majd, milyen büszkén követ amerre csak mész a lakásban. Szelíd és tündéri természete miatt nagyon jól kijön a gyerekekkel, így nagyobb családba is bátran ajánljuk!

Példa az "apple-head"  Sziámi változatra
"Apple-head" változat

Óvatosan, érzékeny vagyok! A Sziámik hófehéren látják meg a napvilágot, a jegyeik kb. 4 hetesen kezdenek látszódni, a hőérzékeny gén ekkor kezd „dolgozni” bennük. Az alap sziámi színjegyek (fóka, csokoládé, kék és lila) ennek eredményeként jelennek meg a testük hűvösebb pontjain – „Cool cat!” ahogy az angolok mondanák.

A kék szem és a hallás: A többi, kék szemű macskával ellentétben, amelyek hajlamosak a halláskárosodásra, náluk ilyesmi fel sem merül. A kék szem okozhat némi problémát a látásukban, leginkább éjszaka, ám ettől csak még inkább kötődnek a gazdijukhoz, hisz jobban rá vannak utalva.

Kölyök Sziámi
Kölyökkorban még változik a színük

Tenyészet

A ThaiWichienmaat Cattery Sziámi kennelről

Vadhana Mora of ThaiWichienmaat és CN Wichienmaat of ThaiWichienmaat (Matti) 2021/03/12.-én érkeztek hozzánk Thaiföldről. Feltett szándékunk megőrizni e nemes és ősi fajtát olyan pompásnak, melyként Thaiföld uralkodói beleszerettek. Kismacskáinknak igyekszünk a legkörültekintőbben új otthont és „álomgazdit” találni.

Amennyiben mentett cicát szeretnénk úgy a Sziámi fajtamentésnél erre is van lehetőség: Sziámi Fajtamentés - Siamese Rescue Hungary

klasszikus Sziámi
Tenyésztőnk egyik saját cicája

Gyakran ismételt kérdések

Gyakori tévhit, hogy a Sziámi antiallergén macska. Sajnos olyan, hogy antiallergén macska nincs. A thai hipoallergén, de sajnos ők is allergizálnak, csak kevésbé. Ha allergiás van a családban és cicát szeretnének, akkor az gyógyszer szedésével jól kordában tartható.

Érdekesség

Az allergiát a faggyú- és nyálmirigyekben termelődő, a felnőtt és kölyök macska vizeletében egyaránt megtalálható FEL-D1 nevű fehérje okozza, amelyet a napi mosakodás során felvisznek a bundájukra és rövid idő alatt az egész lakásban „szétszórnak”. Érdekes tény, hogy az ivartalanított cicák jóval kevesebb allergént termelnek, mint a nem ivartalanított társaik. Léteznek olyan fajták, melyeknél ez a fehérje kevésbé van jelen, ilyen a thai, bár sajnos az erősen allergiások ezt kevésbé érzékelik – ezért nagyon fontos egy találkozó még a vásárlás előtt. Egyénfüggő, hogy a thaioktól tünetmentes valaki, vagy már Ő is sok neki.

Attól eltekintve, hogy a Susi és Tekergő című Disney rajzfilmben nem túl kedves cicáknak mutatták be őket, egy jó helyről származó egyed igazi kis szeretetbomba és végtelenül kedves is.

Szerencsére a kancsalság napjainkban elég ritka – köszönhetően a felelős tenyésztőknek. A kancsalság genetikai hiba, mely további egészségügyi problémákat is feltételezhet, és a genetikai gondok akár évekkel később is megjelenhetnek…, az ilyen cicákat ki kell vonni a tenyésztésből!

A bemutatót Pintér Lillának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Feltett szándékunk megőrizni e nemes és ősi fajtát olyan pompásnak, melyként Thaiföld uralkodói beleszerettek.
Image Description
Lilla Pintér — Thaiwichienmaat Cattery kennel