A toklász veszélyei

A toklász veszélyei

A toklász az egérárpa nevű növény termése. Május vége- június eleje magasságában hullajtja el termését, ezt a kis nyílszerű, hegyes, ádáz növényi részt, ami annyi kutyának okoz súlyos gondokat.

Borítókép: homegardendeko.com

A toklász veszélyei

A veszélye az, hogy belemegy kedvenceink bőrébe, testrészeibe. Egy irányba álló hegyes, apró tüskékkel borított részekből áll, amik megkapaszkodva a földben vagy épp az állatszőrében, csak egy irányba mozdul, előre. Befurakodva a talajba vagy épp az állat bőrébe, -testnyílásaiba. Ha bejutott a kutya testrészeibe akkor szépen vándorol a bőr alatt míg vagy kijut egy másik járaton, vagy bent marad. Így is úgyis komoly gyulladást és fájdalmat okozva kedvencünknek. Mivel a bőrben, orrban, fülben, szemben folyamatosan vándorol tovább ezért nagy kihívások elé tudja állítani az orvost, hogy megtalálja és eltávolítsa azt. Például befúródhat a talppárnák között és kijöhet a mancs felső oldalán.

Toklász bemeneti  nyílása kutya mancsán, Forrás: allatorvos.net
Toklász kimeneti nyílása kutya mancsán, Forrás: allatorvos.net

Toklász a kutya mancsában

Talán még az a legszerencsésebb, ha „csak” a bőrébe jut. És a bőralatti szövetekben vándorol. De ez igen ritka, sajnos valószínűbb, hogy mélyebbre bejut. Amennyiben időben elvisszük kedvencünket az orvoshoz, van rá esély, hogy az állatorvos rögtön megtalálja és kitudja venni egy hosszú direkt erre kitalált icipici átmérőjű fogóval. Ez sem lesz kellemes, de helyi érzéstelenítéssel szokták bírni a kutyusok. Amennyiben ez nem sikerül, úgy vissza fog kelleni menni az orvoshoz másnap, de akár több napon keresztül is amíg meg nem lesz a toklász, vagy ki nem jut valamelyik irányba a kutyából. Amennyiben a mancsokon át jut be a növény ezt be tudja kötni az orvos, ami segít megelőzni, hogy a kutya nyalogassa a fájó területet, ezzel egy kellemes bőrgyulladást okozva. A legrosszabb forgatókönyv szerint a növénnyel bejutott baktériumoknak köszönhetően tályog alakul ki, ami hosszadalmasabb kezelést igényel. Tünetei: sántítás, mancs nyalogatása.

Toklász a kutya szemében

A szembe került toklász óriási fájdalmakat és komoly szaruhártyasérülést tud okozni. Amennyiben helyi érzéstelenítéssel nem tudja kivenni az orvos akkor műtétre lehet szükség és utána még elhúzódó szemcseppes kezelésekre. Nyilván a növény okozta sérülések mértékétől függ, hogy hosszútávon milyen hatással lesz a szemre. Tünetek: szempír, hunyorgás, szem csukva tartása, könnyezés, szem váladékozás.

A fülében

Amennyiben fülbe kerül az is nagyon veszélyes. Itt is vagy ki tudja venni az orvos, vagy nem. Ahogyan a szemnél, úgy itt is szerencse kérdése mekkora gondokat okoz a fülben és meddig fog tartani a gyógyulás, de  egy kiadós fülgyulladás borítékolva van. Szélsőséges esetben komoly sérüléseket okozhat a hallójáratban. Tünetei: fejrázás, fej oldaltartás, fül váladékozás, fül vakarás, fájdalomra utaló jelek. A szőrös, logó fülű fajták, mint például a spánielek különösen veszélyeztettek.

Az orrában

Az orrba jutás is óriási veszélyt jelent ugyanis a kutya orrjárata nagyon szűk és nagyon nehéz kivenni belőle. Valószínű, hogy endoszkóppal tudja csak kivenni az orvos. Tünetei: intenzív, elhúzódó prüszkölés, csillapíthatatlan orrvérzés.

spániel
A spánielek füle kiemelten veszélyeztetett toklász szezonban

Ezek csak a leggyakoribb példák az állatorvosi rendelőkből, de ez a faramuci növény bármely testrésznél gondot okozhat. Ha megoldható kerüljük a toklászos, elhanyagolt területeket séta közben és minden séta után nézzük át kutyánk bundáját, fülét, mancsait nincs e benne ilyen növény. Szezonban nagyon figyeljünk a felsorolt tünetekre és jelentkezésükkor azonnal forduljunk állatorvoshoz ugyanis nem mindegy, hogy hány napig vándorol a növény kedvencünk valamely testrészében egyre mélyebbre fúródva.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek