Kutyák fülgyulladása

Kutyák fülgyulladása

Kutyák fülgyulladása. Mi okozza? Mik a tünetei? Te felismered a jeleit? És tudod mit tehetsz a megelőzéséért?

Mitől gyulladhat be a kutya füle

Nos vannak fül problémára hajlamosító tényezők, mint a logó fül, az úszás, illetve a nagyon szőrös hallójárat. Ezek mind, mind olyan tényezők, amik elősegíthetik a fülgyulladást. Még pedig azért, mert a logó fül, illetve a túl sok szőr megakadályozzák a fül szellőzését és így kitűnő táptalajt nyújtanak a baktériumoknak. Ugyanaz igaz a sokat úszó kutyusok vizes hallójáratára, de az is elég lehet, ha fürdetéskor véletlenül belemegy a víz a fülükbe. De okozhat fülgyulladást egy idegentest is például toklász bejutása a fülbe. Emellett a fülprobléma jelezhet más betegségeket is, mint az allergia, Cushing kór, autoimmun betegségek, vese- vagy pajzsmirigy problémák. De kiváltó ok lehet élősködők megjelenése is a fülben (pl.: rühök, nyüvek).

Nem arról van szó, hogy ne hagyjuk kedvencünket strandolni! Sőt! De a fülproblémára hajlamos kutyusoknál érdemes oda figyelni pár dologra. A szőrös fülű fajtáknak tépni kell a fülszőrét. Ezt megcsinálhatjuk mi magunk is vagy kozmetikus vagy az állatorvos. Amennyiben mi fogjuk tépni a kutya fül szőrét, úgy érdemes megkérni az állatorvost, hogy mutassa meg a helyes technikát és eszközt.

Érfogók
Úgy nevezett érfogóval könnyen ki lehet tépni a kutya fülszőrét

Úszás után érdemes lehet kutyáknak készült fültisztítóval kiöblíteni a kutya fülét és ameddig egy vattával be tudunk nyúlni a fülükbe addig kitörölni azt. Soha ne nyúljunk kedvencünk fülébe fülpiszkálóval, nehogy hirtelen megmozduljon és sérülést okozzunk neki. Bőven elég addig kitörölni a fület amíg egy vatta pamaccsal be tudunk nyúlni. De bármilyen füle és szőrzete legyen is kutyusunknak nem árt, ha pár hetente belenézünk tiszta e és amennyiben koszosnak látjuk akkor fültisztítóval kitisztítjuk neki otthon.

Fülszőr tépés
Állatorvosunk biztosan szívesen megmutatja a helyes technikát

Vannak kutyafajták, amik hajlamosak a fül problémákra?

A jól szellőző fülű kutyusoknak jó eséllyel soha nem lesz gond a fülükkel, bár ez sincs borítékolva. Viszont sajnos vannak fülproblémára hajlamos kutyafajták, mint például a <strong>Cocker Spániel Cocker Spániel, vagy a Lagotto romagnolo Lagotto romagnolo aminek nem csak, hogy logó füle van, de igen szőrös is és valószínű szeret úszni. De emellett például a <strong>Basset Hound Basset Hound logó füle is problémák forrása lehet, a <strong>Golden retrieveré Golden retrieveré, az Uszkároké és még sorolhatnánk. Röviden a logó és vagy szőrös füllel törődni kell, hogy ne legyen gond.

Honnan tudom, hogy baj van a kutyusom fülével?

A fülprobléma tünetei: fejrázás, fejoldalt tartás, érintett terület féltése, érzékenysége, dörzsölése. Nyüszítés, kipirult vagy bedagadt fül, mozgás koordinációs gondok, váladék vagy kellemetlen szag a hallójáratban.

Kezelése

Amennyiben arra gyanakszunk, hogy gond van kedvencünk fülével úgy mielőbb keressük fel vele az orvost ugyanis a fülfájás nekik is annyira rossz, mint nekünk embereknek. És gyorsan tud romlani. Jó esetben az állatorvos adni fog speciális (beteg fülön is alkalmazható) fültisztítót és fülcseppet/cseppeket és néhány nap/hét kezelést követően meggyógyul kutyusunk. Rossz esetben hosszadalmas kezelésre és fülmintavételre (egy vattás végű minta vevővel történik, nem kimondottan kellemetlen) lehet szükség, hogy célzott kezelést kaphasson kedvencünk.

Tippjeink

Aznap mikor állatorvoshoz megyünk ne tisztítsuk ki a kutya füleit, hogy lássa az orvos mivel van dolga és, ha kell tudjon mintát venni belőle.

Beteg fülön csak az orvos által javasolt fülmosót használjuk, ugyanis a kommersz mosó folyadékokat sérült dobhártyán nem lehet alkalmazni. 

Ne tegyünk a kutya fülébe maradék, másik kutyának felírt, otthon talált cseppet, stb ugyanis ezzel ronthatunk a helyzeten.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek