A világon a legtovább élt cicák

A világon a legtovább élt cicák

A világon a legtovább élt cicák közül többen ugyanahhoz gazdihoz tartoztak, de mit csinál jól Jake Perry?

Borítókép: Cream Puff, forrás: atlasobscura.com

A cicák, mint tudjuk általában olyan 15 évig élnek, plusz mínusz 1-2 év. Persze genetika, életmód és szerencse kérdése a mi cicánknak mennyi jut. Nagyon szerencsésnek mondhatja magát az a gazdi, akinek megéli a 20 évet kedvence, de minek mondhatja magát az, akinek több cicája megéli a 20, 25, 30, adott esettben még magasabb életkort? Szerintem szakértőnek!

34 évet megélt cica_atlasobscura.com
Grandpa_forrás: atlasobscura.com

Jake Perrynek nem egy, de 2 cicája is bekerült a Guinness Rekordok könyvében életkorával. Perry egyik cicája nem kevesebb, mint 34 évig és 2 hónapig élt. A Grandpa Rex Allen névre hallgató cica 1998-ban halt meg és halála után 1999-ben a Cats and Kittens magazin neki ítélte az Év Macskája díjat. Grandpa (Nagypapi) az akkori legidősebb macskaként került be a Guinness Rekordok könyvébe.

Perry másik cicája, aki Guinness Rekorder volt Cream Puff, 1967. augusztus 3.-án született és 2005. augusztus 6.-án halt meg, 38 éves korában. Cream Puff 2010.-ben a valaha legtovább élt macska címet kapta meg. Perryék állatorvosa Bruce Hardesty szerint Perrynek legalább 6 macskája élte meg a 30 évet és többük a 25-öt. Az orvos egy interjúban arról is beszélt, hogy nem tudja miért élnek ilyen sokáig a férfi macskái, de a reggeli tejes kv esetében el tudja képzelni, hogy annak vízhajtó hatása tesz jót a cicák amúgy köztudottan érzékeny veséjének. Perry ugyanis különleges diétán tartja cicáit, ami tartalmaz száraztápot, tejes kv-t, brokkolit, tojást, pulykahúst, szalonnát és két naponta egy pár csepp vörösbort a keringésük segítéséért. Hát nem mondhatjuk, hogy nem működik!

38 évet é lt macska_atlasobscura.com
Cream Puff_forrás: atlasobscura.com

A cicáiért rajongó férfi ne engedi ki kedvenceit az utcára, de az egész házon átfutó pálya rendszert épített nekik a falakra és a garázsban berendezett egy komplett cica élmény parkot, ami még egy természetfilmeket játszó mini mozit is tartalmaz. Ezzel tartva fitten a cicáknak nem csak a testét, de az elméjét is. Perry diétáját egyelőre nem javasolják az állatorvosok, ugyanis mind a koffein, mind az alkohol károsak kedvenceinkre. Jennifer Larsen, a Kaliforniai Egyetem Davis Állatorvosi Karának klinikai táplálkozástudományi docense amellett, hogy határozottan nem javasolja, hogy Perry példáján felbuzdulva elkezdjük így etetni kedvenceinket, az alkohol és kv problémája mellé még azt is hozzá teszi, hogy nem javasolt a cicák étrendjébe humán fogyasztásra szánt ételeket tenni. Állítása szerint az ilyen emberi fogyasztásra szánt ételek maximum a cica napi adagjának a 10%-át tehetik ki. Az állatorvosok inkább a cicák életmódját jelölik meg okként, miszerint Perry fizikailag és mentálisan is fitten tartja őket és mindegyikük ivartalanítva van/ volt. A férfi amúgy élete során több száz cicát mentett és gazdásított és ő maga is felnevelt eddig közel 50 egyedet. Emellett volt főállása a ma már nyugdíjas Jake-nek és van felesége, gyereke, a cicák csak az élete egy nagyon fontos részét teszik ki, de nem az egészét.

Jake Perry két cicája_forrás:atlasobscura.com
Jake másik két cicája_forrás:atlasobscura.com

Forrás: atlasobscura.com, historyofyesterday.com

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek