Macska veseelégtelenség

Macska veseelégtelenség

A macska veseelégtelenség a macskák legtöbbjét ilyen vagy olyan fokúan érinti idős korára.

A vese egy érzékeny szerv a cicáké meg kiváltképpen az. Statisztikák szerint minden harmadik cica vesebeteg lesz idős korára. A kutyáknál egy csak nagyjából, minden tizedik. A mielőbbi felismerés döntő fontosságú lehet ezért érdemes idősödő cicánkat évente egyszer kivizsgáltatni. Így már a tünetek jelentkezése előtt kiderülhet, ha veseproblémája van. A tapasztalat azt mutatja, hogy sajnos mire a tünetek jelentkeznek addigra már a vese 65-75%-a károsodott. Ezeket a károsodott szöveteket már nem lehet rendbe hozni csupán a folyamatot lehet lassítani a vese terheinek csökkentésével, illetve a cica közérzetét lehet javítani. Az idős koron kívül számos külső tényező okozhat vesekárosodást például gyógyszermérgezés, fagyálló mérgezés, vizelet ürítési gondok, de más szervek megbetegedése, daganatos folyamatok, kihűlés és egyéb okok is állhatnak a háttérben.

Sötét szürke macska fehér mellénnyel
A legjobb, ha még a tünetek jelentkezése előtt fény derül a problémára

A veseelégtelenség tünetei

Kezdetben általában a megnövekedett vízfogyasztás és gyakori vizeletürítés tűnik fel a gazdinak. Később kialakulhatnak fájdalmas szájfekélyek, a szőr és a bőr állapotának romlása, vizeletszagú lehelet, fogyás, étvágytalanság, hányás, hasmenés, gyengeség, izomtömeg vesztés, szív- és fogproblémák, görcsök, nehézlégzés végül a vesék leállásával a vizelet ürítés megszűnése. Ekkorra már komoly fájdalmai vannak az állatnak.

Fekete macska beteg
Egy idő után komoly állapot romlással jár ez a betegség

Az állatorvosnál

A diagnózishoz ultrahangra és vérvizsgálatra van szükség. Amennyiben más probléma folyományaként alakul ki a vesekárosodás úgy nyilván az alapbetegséget is elkezdik kezelni, miközben intenzív infúziós terápiával támogatják a vese működését. Amennyiben a vesekárosodást nem kíséri más betegség úgy kizárólag a vese funkciókra koncentrál az állatorvos. Az infúzión kívül vitaminokat és étvágy gerjesztőt kap a cica.

Ha kiderül, hogy vesebeteg a cicánk

Attól, hogy kedvencünk vesebeteg lesz még jó ideig velünk lehet, de különleges oda figyelésre lesz szüksége. Amennyiben cicánk veseelégtelen lesz akár betegség, akár mérgezés vagy a kora miatt úgy onnantól szigorú vesediétán kell élnie. A vesediétás macskatáp összetételének köszönhetően a lehető legkisebb mértékben terheli a veséket. A betegség előre haladtával időnkénti infúzió kúrára lehet szüksége a cicánknak, hogy serkentsék a vesék működését, emellett vitaminokra, étvágygerjesztőkre kúraszerűen. És a diétát élete végéig tartani kell.

macska eszik a földről tápot
A vesebeteg cica élete végéig vese diétás tápot kell egyen

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek