Do as I do macskáknál, Ebisu

Do as I do macskáknál, Ebisu

A Do as I do (Csináld, ahogy én!) egy etológiai kísérletből kutyakiképzési módszerré vált technika, amit most kipróbáltak egy japán macskán, Ebisun. De vajon a macskák is képesek a szociális tanulásra embertől?

Borítókép: davidhgrimm.com

Do as I do

Kitalálója Dr Claudia Fugazza az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékének kutatója. Kutatása a kutyák szociális kognitív képességeire összpontosít. Claudia bebizonyította, hogy az ember legjobb barátja, nem csupán fajtársaitól, de az embertől is képes szociális tanulással tanulni.

Claudia Fugazza_forrás: doasido.it
Claudia Fugazza_forrás: doasido.it

A módszer lényege, hogy az állat megfigyeli az emberi cselekvéssort és amint elhangzik a Do as I Do (Csináld, ahogy én!) parancs, ő maga is megismétli az emberi cselekvést. Előnye, hogy az állat megtanul nagyon-nagyon figyelni a gazdára és szívesebben tanul. Emellett nagy mértékben elmélyíti az állat-ember kapcsolatot.

Do as I do gyakorlat_forrás: wxxinews.org
Do as I do gyakorlat_forrás: wxxinews.org

Dr Fugazza a módszer kutya-ember kapcsolatra gyakorolt jótékony hatásait vizsgálja. A ’Csináld, ahogy én!’ technika azóta elterjedt a kutyakiképzésben is.

Claudia Fugazza_forrás: thebark.com
A módszer bizonyítottan erősíti a kutya-gazda kapcsolatot_forrás: thebark.com

Do as I Do, macskáknál

A Do as I Do, kutyakiképzési módszer bebizonyította, hogy a kutyák olyannyira rá vannak hangolódva az emberre és olyannyira képesek értelmezni a viselkedésüket, hogy képesek tőlünk is utánzással tanulni, nemcsak fajtársaiktól. De mi a helyzet a macskákkal? Egy nem régiben végzett kísérlet bizonyította, hogy a 'Csináld, ahogy én' macskáknál is működik. Egy japán macska Ebisu volt a kísérletalanya. A kísérlet során Ebisunak 'Csináld, ahogy én' módszerrel kellett leutánoznia a kiképző cselekvéseit. Az eredmény: Ebisu ugyanolyan jól teljesített, mint egy kutya.

Ebisu aki van olyan okos, mint egy kutya_forrás: davidhgrimm.com
Ebisu aki van olyan okos, mint egy kutya_forrás: davidhgrimm.com

Copycat kísérlet

Ebisunak a kísérlet során hol a mancsával, hol a fejével kellett megérintenie egy tárgyat, attól függően, hogy az ember a kezével vagy a fejével ért e hozzá és tökéletesen reprodukálta a mozdulatsorokat. Ennek az volt a lényege, hogy az állatnak meg kell tudnia különböztetnie, hogy az ember mely testrészét használta és azonosítania kell, hogy mely emberi testrész mely saját testrészének felel meg. A kísérlet bebizonyított, hogy a macska ugyanolyan tökéletesen képes erre, mint a kutya!

A feladat bemutatása Ebisunak_forrás:www.dailymail.co.uk
Do as I do gyakorlat Ebisuval_forrás:www.dailymail.co.uk

Ezzel bebizonyosodott, amit a cicások olyan rég óta állítanak, hogy a cicák semmivel sem kevésbé taníthatóak vagy intelligensek, mint a kutyák! Sőt a látszat ellenére nagyon is figyelnek, mikor hozzájuk szólunk.

Ebisu a kísérleten_forrás: female.readsector.com
Ebisu a kísérleten_forrás: female.readsector.com

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek