Egyiptomi macska kultusz

Egyiptomi macska kultusz

Az egyiptomi macska kultusz közismert, de talán mégis tudunk még újat mondani!

Az régóta köztudott, hogy az ókori Egyiptomban nagyra becsülték, sőt gyógyították nem csupán a haszonállatokat, de a házi kedvenceket is és minden állat közül a macskák voltak a legnagyobb becsben tartva, de talán még tudunk újat mondani!

macska a homokban
Egyiptomban szent állatok voltak a macskák

Basztet istennő evolúciója

Basztet az emberek védelmezője a korai ábrázolásokban még oroszlán fejű, majd később házi macska fejű női alakú istenné vált. Templomában több százezer gondosan mumifikált macskát találtak. Egyes értelmezések szerint Basztet azért macskaként volt ábrázolva, mert mezőgazdaságból élő országként ezek az állatok a rágcsálók irtásával biztosították a megfelelő élelem mennyiség meglétét a nép számára.

Basztet istennő evolúciója_forrás:nerdist.com
Basztet istennő evolúciója_forrás:nerdist.com

Vadászkutyák helyett vadászmacskák

Egyiptomban nem csupán rágcsáló vadászatra voltak tartva a macskák, de kiképezték őket madarak, halak vadászatára is melynek során akárcsak a kutyák, együtt működtek gazdájukkal.

Macska halála

Amennyiben elhunyt a család cicája úgy az egész család gyászolt, egyesek fájdalmuk jeléül leborotválták a szemöldöküket is. De megölésükért is halálbüntetés járt. Ez alól még a fáraó sem adhatott kegyelmet.

Bastet szobrok_forrás: aaha.org
forrás: aaha.org

Nem hagyhatta el macska az országot

Törvény tiltotta ezen állatok kivitelét Egyiptomból.

Egy háború elvesztése a macskák miatt

Igen ez is megtörtént. I. e. 525-ben a pelusiumi csatában a perzsa II. Kambüszész ugyanis macskákat kötöztetett emberei pajzsára. Akinek nem jutott valódi állat annak festettek egyet a pajzsra. Az egyiptomiak nem akarták megsebezni szent állataikat így vonakodtak támadni…. az egyiptomiak visszavonultak és a Perzsák elfoglalták Egyiptomot és III. Pszammetik fáraót kivégezték.

battle-of-pelusium_forras_egypttoursportal.com
Forrás: egypttoursportal.com

Kedvencek temetője

Az ókori egyiptomiak állatszeretetének bizonyítéka, hogy itt található a legkorábbi állattemető. Feltehetően i.e. 1.-2. században jött létre és 585 gondosan eltemetett állat nyughelyeként szolgált. Ezek legtöbbje természetesen macska, de kutyák és majmok is előkerültek itt. A tudósok megvizsgálták a maradványokat és arra jutottak, hogy egyes egyedek több sérülést és betegséget is túléltek, a gondos ápolásnak köszönhetően és válogatott táplálásban részesülhettek életük során. Voltak kimondottan magas kort megélt kedvencek is közöttük. A feltárt sírokban találtak nyakörvben, textilekben, kerámiában eltemetett állatokat is, de voltak melyeknek kagylós nyaklánc volt a nyakában.

Betekintés az emberi lélekbe

Úgy tartották, hogy a macskák az ember szemén át látják a lelkét.

Szent védelmezőkből a boszorkányság jelképei

És, hogy miként váltak ezek a szent és nélkülözhetetlen állatok egyszerű házikedvenccé a modern korban sőt a középkorban minden rossz és a boszorkányság megtestesítőivé ezt a fekete macskákról szóló cikkünkben elolvashatod.

fekete macska
Szent védelmezőkből a boszorkányság jelképei

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek