Fekete macska

Fekete macska

Talán nincs is olyan magyar ember, aki ne tudná vagy hallotta volna, hogy a fekete macska balszerencsét hoz. Mint minden babonának ennek is vannak különböző vállfajai. Például ahhoz, hogy semlegesítsd az átkot, amit rád szórt a fekete macska (azzal, hogy csóri egyszerűen átszaladt előtted) fordulj meg és menj a másik irányba, vagy fogd meg a hajad stb.

De, hogy lettek ezek a szegény cicák minden rossz és balszerencse megtestesítői?

Ennek oka az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, ahol szent állatként kezelték őket. Baszt (később Basztet) istennőt is hol oroszlán fejjel, hol fekete macska fejjel, hol fekete macskaként reinkarnálódva ábrázolták.

Baszt isten macskaszobra
Baszt isten macskaszobra

Az ókori Egyiptomban, ha valaki macskát bántott vagy ölt meg arra halálbüntetés várt. Nemcsak a rágcsálókat irtották a ház körül, de a kígyókat is megölték ezért az egyiptomiak gyakran aranyékszereket adtak a macskákra tiszteletük és csodálatuk jeléül. De az ókori Rómában is (az előkelő udvarok dédelgetett házi kedvencei voltak és ezáltal a luxus megtestesítői) és Görögországban is nagy becsben voltak tartva a rágcsálók levadászása miatt. A viking hajókon is mindig volt macska a patkányok, egerek elszaporodását megelőzendő. És ez a népszerűség lett a vesztük….

A kereszténység világhódító útja során a papság nem tűrhette, hogy a pogány hitvilág egy ilyen szimbóluma népszerű legyen. De azt sem tűrhették szó nélkül, hogy a Római birodalomban a luxust és jólétet jelképezték. A vallás politikai okok felül írták a macskák hasznosságát. Elvégre kinek kellene a patkányok, egerek kiirtása, ha van új hit rendszere. Majd a kereszténység megóvja a lakosságot a patkányoktól. Vagy nem… Ezen állatok reputációjának aláásása során az első lépés a démonizálásuk volt. A Vox in Rama nevű 1233-as pápai bullában IX. Gergely pápa kimondja, hogy a ezek a cicák a sátán inkarnációi. És ezzel kezdetét veszi a faj üldözése Európában. Ennek keretében ünnepélyesen élve elégették a fekete macskákat, illetve biztos, ami biztos alapon azokat is, amikben megtalálható volt a fekete szín. Ennek eredményeképpen sok Európai országban kihaltak ezek az állatok és elszaporodtak a patkányok! És a pestis! Ez a „boszorkány” üldözés is közrejátszott a legnagyobb pestis járvány kialakulásában a XIV. században.

A macska üldözés második nagy fejezete a XV. században érkezett el. 1484-ben VIII. Ince pápa pogány állatnak kiáltotta ki és összefüggésbe hozta őket a boszorkánysággal. Elterjedt a hit, hogy a fekete macskák valójában alakváltó boszorkányok! Vagy legalábbis azok lesznek. Ugyanis, ha egy ilyen állat „7 évig szolgál” egy boszorkányt akkor 7 év után maga is azzá válik. Hát a 15-16. század sem a nőknek, sem a macskáknak nem kedvezett. A boszorkányperek során már az is máglyán végezhette, akinek a háza körül fekete macska volt. Nyilván macskástól (akkor már menjünk biztosra alapon). Ebből maradt fent napjainkra, hogy a fekete macska balszerencse a ház körül! A fekete macska jelenléte egyet jelentett a halállal (annak ráadásul egy igen kellemetlen formájával, a máglyahalállal), a gyásszal, és minden rosszal.

Boszorkányok szeánsz közben
A fekete macska a boszorkányság szimbóluma lett

Más országokban éppen, hogy szerencsét hoznak ezek az állatok

Vannak azonban országok, ahol sikerült ezt megfordítsák a cicák és a fekete macska egyet jelent a szerencsével. Ilyen Japán, Anglia, Olaszország, Skócia. 

Skóciában például óriási öröm, ha a házhoz szegődik ugyanis jólétet hoz. 

Japánban a mi babonánk fordítottja áll azaz, hogy szerencsét hozzon át kell sétáljon az ember előtt.

Angliában nemcsak, hogy szerencsét hoznak ezek a cicák (ami valószínűleg a Brit hajósoktól maradt fent akiknek mindig volt macskája a fedélzeten a rágcsálók irtása miatt), de brit babona szerint, ha egy fiatal nő ilyen cicát tart akkor sok kérője lesz. Sőt, ha a cica tüsszent az ara közelében akkor boldog házassága lesz.

Elég sokoldalú állatok ezek, nem?

Fekete macska
A papság démonizálta a fekete macskákat
Koponya és szertartási kellékek
Halloweenkor sok menhely nem ad ki fekete cicát, nem véletlenül

Hazánkban az elmúlt években Halloween környékén sok menhely nem ad ki fekete cicát, mert felmerült gyanúja, hogy nem éppen erkölcsös okokból fogadják őket az évnek éppen ebben a szakában örökbe.

Szerencsére mára az emberiség elenyésző hányada viseltet rossz érzéssel ezekkel a cicákkal szemben. De valahogy a babona fent maradt. Érdekes tény, hogy a babonák azokban az időkben a legelterjedtebbek mikor a lakosság szorong, stresszes például a háborúk során.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek