Kutya veseelégtelenség

Kutya veseelégtelenség

A kutya veseelégtelenség azt jelenti, hogy a vese működése csökken vagy leáll. Ennek különböző okai lehetnek és van pár dolog, amit megtehet a gazdi ennek megelőzésére.

Sajnos sok kutyát és még több cicát érint a veseelégtelenség.

Beszélhetünk idült és akut veseelégtelenségről

Az akut veseelégtelenség egy hirtelen fellépő állapot egy esetlege mérgezés (például fagyálló mérgezés) vagy betegség (például babézia) melléktermékeként vagy sokk hatására, míg az idült veseelégtelenség egy tartós állapot, ami lassabban alakul ki, oka lehet egy születési rendellenesség (például vese diszplázia) vagy időskor, genetikai hajlam (gyakori probléma például a bullteriereknél bullteriereknél és a cocker spánieleknél cocker spánieleknél) stb. De veseelégtelenséget okozhat a szervezet hőháztartásának felborulása is egy hőguta vagy egy esetleges kihűlés következményeként. Lényeg a vese egy érzékeny szerv, nem szereti se a hideget, se a meleget és a májjal ellentétben nem túl jó a regenerálódó képessége így vigyázni kell rá. De, hogyan?

öreg bullterrier
Vannak vesebetegségre hajlamos fajták

Mit tehet a gazdi a kutya veséjének védelmében

  1. Előzzük meg a babéziát, egész évben adott kullancsirtó szerekkel.
  2. Figyeljünk az apró jelekre, mint a megnövekedett vízívás és vizeletürítési gyakoriság megváltozása.
  3. Altatás előtt kérjünk műtét előtti kivizsgálást, amiből kiderül a vese állapota. Ez azért rendkívül fontos, mert az altatás igénybe veszi a vesét. És egy esetleges kezdődő veseprobléma kezelést igényelhet, mielőtt kitesszük egy ilyen procedúrának.
  4. Időskorban évente vigyük el időskori kivizsgálásra kedvencünket, ahol a vérből és hasi ultrahangból időben kiderül, ha a vesével foglalkozni kell, mielőtt nagy baj lenne.
  5. Télen óvjuk meg kutyusunkat a kihűléstől, nyáron pedig a hőgutától.
  6. Megbízható tenyésztőtől vegyünk kölyköt, aki amire csak lehet szűri a tenyészkutyáit és a kicsiket.
  7. Zárjunk el, minden mérgező dolgot a kutya elől.

Természetesen ezek betartása sem garancia a veselégtelenség elkerülésére, de nem árt, ha figyelünk ezekre.

kutya 3 tál táppal
Lehetséges, hogy több fajta vesediétás tápot is ki kell próbáljunk

Vesebetegség tünetei kutyáknál

Sok vízivás, sok pisilés (ezek a kezdeti tünetek) vagy éppen a vizeletürítés megszűnése, bágyadtság, étvágytalanság, gyengeség, fogyás, vizeletszagú lehelet, hányás, hasmenés, remegés, görcsök.

Vesebeteg kutya

Amennyiben kedvencünk vesebeteg lesz úgy az akut eseteknél van lehetőség vesedialízisre, sajnos az idültnél erre nincs mód. Amennyiben kedvencünk vesebeteg lesz még évekig velünk lehet, de bizony gyakori kontrollra lesz szüksége élete végéig, időnkénti infúziós terápiára és szigorú diétára. Ma már számos vesediétás táp kapható így, jó eséllyel találunk olyat, amit megeszik kutyusunk. Diétás tápként ezek nem annyira finomak, de annál hasznosabbak. Fontos, hogy tartsuk a diétát, ez évekkel meghosszabbíthatja kedvencünk jóllétét. (Amennyiben nagyon nem eszi meg a kutya a diétás tápot úgy kizárólag az állatorvosunk által jóváhagyott módosítások a megengedettek a diétában.)

vizsla ölben az ünnepi asztalnál
A vesebeteg eb sajnos búcsút mondhat a finom falatoknak

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek