Hallássérült kutya

Hallássérült kutya

A hallássérült kutya is élhet teljes életet. Mikre figyelj, ha kedvencednek gond van a hallásával, vagy egyáltalán nem hall.

A kutyák hallássérülése akárcsak az emberé lehet szerzett vagy születéskori. Amennyiben születéskori (ez főként fehér kutyákat érinthet, illetve egyes fajtákat, mint a dalmata dalmata) a hallássérülés, vagy a teljes süketség úgy kölyökkorától ehhez szokik hozzá. Úgymond nem is fog neki hiányozni, hogy halljon. Amennyiben betegség miatt veszíti el a hallását, vagy romlik jelentősen a hallása úgy van ideje hozzászokni és a többi érzékszervével kiváltani füleit. Ilyen esetben a gazdi sokszor csak igen előre haladott állapotban veszi észre, hogy kedvence kevésbé vagy egyáltalán nem hall. Az is igaz azonban, hogy az időskori érzékszerv romlások befolyásolhatják a kutya biztonságérzetét. A traumás sérülés okozta hallásvesztés viszont lelkileg is megviselheti kedvencünket. Ilyenkor ugyanis egyik napról a másikra veszíti el ezt az érzékszervét.

kölyök spániel

Születéskori siketség kutyáknál

Ha kutyusod nem hall akkor első naptól kezd el kézjelekkel tanítani. Az ül, fekszik, lábhoz, gyere mind-mind megtanítható kutyusodnak szavak nélkül is. Ahogyan egy nem halló gyerek számára a kiskutyádnak is ez lesz a természetes. Az ilyen kutyusok általában igyekeznek is a gazdi közelében maradni, mert azt érzik biztonságosnak, de ha a te kutyusod vakmerőbb fajta akkor használjatok 5-10 méteres pórázt. És mielőbb tanítsd meg, hogy az úttestnél álljon meg és arra, hogy minél többször nézzen rád séta közben is. Ehhez rengeteg jutalomfalat fog kelleni és persze simogatás!

Lehet, hogy romlik a kutyád hallása?

Amennyiben kutyusod félénkebb, ijedősebb lett úgy előfordulhat, hogy romlik a hallása és ez rontja a biztonságérzetét. Ha szeretnéd tesztelni kutyusod hallását, mert gyanús, hogy nem úgy hall, mint korábban akkor kérj meg valakit, hogy a másik szobában csináljon valami jól hallható zajt, ami feltételezhetően felkeltené a figyelmét. Esetleg suttogva szólj neki. És a legfontosabb, hogy keressük fel az állatorvost ugyanis fülbetegség is állhat a háttérben, bár ez azért általában fájdalmas. Lehet egy előre haladott fülgyulladása, de akár daganatos elváltozás is lehet a baj forrása. Amennyiben visszafordíthatatlan halláskárosodást állapít meg az állatorvos úgy nincs más hátra, mint alkalmazkodni a helyzethez és kicsit jobban vigyázni kutyusunkra.

kutya kocog pórázon
Növelheti kutyusod biztonság érzetét, ha pórázon tartod

Olyan helyeken is lehetséges, hogy pórázon kell tartsd majd, ahol korábban elmerted engedni. Illetve mikor biztonságosnak érzed, hogy elenged, akkor is ügyelj, hogy ne kerüljön túl messze tőled. Maradjatok egymástól még hallótávolságban, ami ezentúl bizony kisebb távot jelent majd, mint amit megszoktatok. És számítanod kell rá, hogy ijedősebb lesz kutyusod, például mert nem veszi észre, hogy egy másik kutya van a közelében, vagy hogy egy nagyobb jármű közelít.

Amennyiben várhatóan tovább romlik kutyusod hallása mielőbb kezdjétek kézjelekhez kötni az ismert parancsokat majd fokozatosan elhagyni a szóbeli utasítást, hogy mire esetleg teljesen kiesik a hallás, mint kommunikációs lehetőség köztetek addigra kézjelekkel is tud irányítani kedvencedet.

Fontos, hogy ne fogd fel tragédiának, ha kutyusod nem hall. Ha kell kérj szakértő segítséget a tanításánál. Hidd el élhet teljes életet attól, hogy egy érzékszervvel kevesebb áll a rendelkezésére a kutyák kitűnően alkalmazkodnak.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek