Dalmata
FCI fajtacsoport
Kopók és rokonfajták
Magasság
54-60 cm
Súly
24-29 kg
Méret
Közepes
Szőrtípus
Rövid szőrű
Szőr minta
Pettyes
Szín
Fehér
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Hízékonyság
Mozgásigény

Dalmata

Dalmatian

A Dalmata az egyik legősibb kutya fajta. Fáraók kutyái voltak.

Dalmata története

A Dalmata az egyik legősibb kutya fajta. Fáraók kutyái voltak, évezredekkel később pedig a hazánk megsegítésére küldött horvát katonák is ezekkel a kutyákkal érkeztek a Mohácsi csatába, betanítva a török katonák lovai nyakának az átharapására. Templomi krónikák a XIV. századtól és 1719-től arra engednek következtetni, hogy a fajta a mediterrán térségből, a dalmát tengerpart szomszédságából származik. A legkorábbi képi utalások a fajta létezésére XVI. századi itáliai festők képein, valamint egy kb. 1710-ben keletkezett zaostrongi (Dalmácia) freskón találhatók. Thomas Bewick munkája, amit 1792-ben publikált, tartalmaz egy leírást és egy rajzot a dalmatáról, amit Bewick dalmáciai vagy kocsis kutya, névvel illet.

Kocsi kísérő Dalmaták festményen
Kocsi kísérő Dalmaták festményen

 Az első fajta standardet 1882-ben készítette az angol Vero Shaw. Ezt a standardet 1890-ben hitelesítették. Az évszázadok alatt szinte mindenre használták. Volt gladiátor kutya (akkor még nem a mai testfelépítéssel), a mai Horvátország sziklás tenger partjainak kitűnő vadászkutyája is volt az úgynevezett „macska” mancsainak köszönhetően. Amerikában a háborúban is szolgált, többek között ők szállították a postát, majd a tűzoltók használták, amikor még lovas kocsik látták el a tűzoltó feladatokat a kocsik előtt futott ugatva, hogy jelezze az embereknek a kocsi jövetelét. Ma a tűzoltók kabala állata. Kocsikísérőként a lovaskocsi alól kitámadva védte az utasokat vagy a szállítmányt. Manapság pedig a híres Walt Disney legismertebb rajzfilm figurája. Horvátországnak nem csak címer állata hanem felkerült a védett állatok listájára is. Az első tenyészpár megjelenése hazánkban a népszerű olimpiai bajnokunk Elek Ilona nevéhez fűződik. Elek Ilona a londoni olimpiai bajnoksága után, a győzelmet méltó élő emlékeként a British Dalmatian Club ügyvezető elnökétől vásárolt egy még Angliában befedeztetett szukát és egy kant. Miután a szuka megellett létrejött az első kennel: Dalmata kennel of Wembley - Olimpia néven 1949-ben. A szerencse azonban elpártolt az Olimpia kenneltől, az utódok az állatkert egyik kifutójában kötöttek ki és húsz évnek kellett eltelnie, hogy a dalmaták hazai időszámítása újra kezdődjön.

A fajtát bevonták a miniatűr bull terrier miniatűr bull terrier kitenyésztésébe.

Dalmaták háborúban
Katona kutyaként is megállják a helyüket

Külleme

Külleme kiegyensúlyozott, félreismerhetetlenül pöttyös, elegáns, erős, izmos és mozgékony kutya. Körvonalai szimmetrikusak. Mentes mindenféle durvaságtól és nehézkességtől és mint a régi kocsis kutya, képes nagy kitartással futva nagy távolságokat megtenni. Szőre rövid. Színe: Fehér-fekete vagy Fehér-Barna pettyes lehet. A fehér mindig az alapszín, a fekete vagy barna a pettyek színe amik minden esetben egymástól jól elkülönülő 2-3 cm átmérőjűek. A végtagokon kisebbek, hogy ott is el tudjanak különülni egymástól. Születéskor teljesen fehérek, később jönnek elő a pettyek. Közepes testméretű. Háta egyenes. Farka majdnem csánkig ér és enyhén felfele görbítve tartja. Mély mellkasú kutya. Feje: viszonylag hosszú és széles. Nyaka ívelt, izmos, hosszú. Stopja mérsékelt. Szája feszes, harapása ollós. Füle magasan tűzött, lelógó. Szemei: kerekek, távol ülőek, szem körüli bőr nem lóg. (Forrás: wikipédia)

Jelleme

Jó vérmérsékletű, barátságos, az idegenekkel eleinte bizalmatlan, a végtelenségig ragaszkodik a család minden tagjához, kissé tétova a számára ismeretlen terepen amíg megismeri. Mentes minden idegességtől és agressziótól. Élénk, kedves, kissé makacs, de könnyű tanítani. Szereti a vizet és a kültéri programokat.

Dalmaták az uszodában
Aktív, sportos kutyák akik imádják a vizet

Ápolás, kozmetika

Nem kell rendszeresen fürdetni, rövid szőrzetéből hamar kipereg a homok, a rendszeres fürdetést is csak kímélő samponnal vagy sima vízzel célszerű végezni. Mivel szinte állandóan hullik a szőre, a vedlési időszakot a rendszeres keféléssel le lehet rövidíteni. A karmok rendszeres vágást igényelnek. A füleik mivel lelógó ajánlatos főleg nyáron a pihenése alatt kifordítani, hogy szellőzőn, ne fülledjen be és elkerüljük a fülgyulladást.

Fajtabetegségek

Mint minden fehér alapszőrű kutyára jellemző a teljes vagy az egyoldalú süketség. Amit a minőségi tenyésztők a teljes alomnál megvizsgáltatnak úgynevezett BAER teszten vesznek részt a kicsik. Valamint a húgykövesség, amit esetenként olykor a magas purin tartalmú étel okoz. Alacsony purin tartalmú táppal megelőzhető. Esetleges kialakulás esetén gyógyszeres tápot ajánlanak az állatorvosok.

Dalmata a trónon
Hajlamos a süketségre

Nevelése, igényei

Mindenképpen tanítani kell, a megfelelő számára egy jó kutya iskola. A mozgásigénye elég nagy és a fizikai fáradságot hamar kipiheni, ezért célszerű szellemileg is lefárasztani. Nagyon szeret tanulni, élvezi ha örömöt okoz a gazdinak, ezért könnyen és gyorsan tanul. Kitartása révén alkalmas hosszabb kirándulásokra is. Viszont ha arról van szó képesek több órát aludni napközben.

Kiállításon Dalmata
Intelligens, kitartó és gyönyörű kutyák

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk?

Mielőtt kölyköt vásárolnak érdemes utána olvasni a fajtának, hogy alkalmasak -e egy ilyen kutya felnevelésére! Csak minőségi kölyköt vásároljanak, elismert tenyésztőtől. Mindenképpen hallás vizsgálaton átesett kölyköt vigyenek haza. Ha nem engedik be a lakásba inkább válasszanak másik fajtát. Nem lesz boldog, ha kitesszük kerti dísznek.

Kölyök dalmaták
Kölyköt csak megbízható tenyésztőtől vegyünk

Tenyészet

Kopa Zsuzsanna vagyok a Spotty Diamant Dalmata kennel tulajdonosa. 1996-óta vagyok lelkes gazdája ezeknek a kutyusoknak, és 2006-óta tenyésztem is ezeket a gyönyörű, érzékeny lelkületű állatokat. Célunk a fajta egészségének, minőségének javítása.

Gyakran ismételt kérdések

A Dalmata imádja a családját és a gyerekeket így nyugodt szívvel ajánljuk a fajtát családosoknak.

A Dalmata egész évben vedlik így ajánlott rendszeresen fésülni.

Igaz, minden kis kutya hófehér bundával születik és csak később jönnek ki a pettyek.

A bemutatót Kopa Zsuzsannának köszönhetjük

Image Description
Image Description
1996-óta vagyok lelkes dalmata tulajdonos, és 2006-óta tenyésztem ezt a gyönyörű, érzékeny lelkületű fajtát.
Image Description
Zsuzsanna Kopa — Spotty Diamant Dalmata kennel