John Smith Clarke az oroszlánszelídítő

John Smith Clarke az oroszlánszelídítő

 John Smith Clarke az oroszlánszelídítő, aki Lenin cicáit is megnevelte.

Borítókép forrása: thenortherneco.co.uk

John Smith Clarke nem az első oroszlánszelídítő volt a történelemben, de az egyik leghíresebb.

John 1885.-ben Jarrow-ban, egy cirkusz családba született. Az ő nevéhez köthető a mára már közhelyes ábrázolása az oroszlánszelídítőknek, amint egy felfordított székkel próbálják maguktól távol tartani az oroszlánt.

A cirkusz családba született John 17 évesen már oroszlánszelídítő segéd volt, de nem sokkal azután, hogy elkezdett dolgozni a nagy macskákkal, a felettesét megtámadták az állatok így neki kellett a helyébe állnia. Napokon belül azonban őt is megtámadta az egyik oroszlán mikor annak ketrecében tartózkodott. Ez azonban nem szegte kedvét Johnnak. Cirkusz dinasztia sarjaként elhivatott volt és nem akarta cserben hagyni a cirkusz igazgatót, így folytatta a munkát a vadállatokkal.

Lenin cicájával_ Forrás: thenortherneco.co.uk
Lenin cicájával_ Forrás: thenortherneco.co.uk

De John több volt ennél, a cirkusz mellett más is érdekelte. Írt verseket, cikkeket és tengerész is volt. Ezenkívül hevesen ellenezte az első világháborút, mert úgy gondolta, hogy a munkásosztálynak inkább a kapitalista rendszer ellen kell harcolniuk, mint önmagukkal. A fiú 1920-ban Moszkvában találkozott Vlagyimir Leninnel. Segített Lenin kiskutyáján, aki nem állt rá az egyik lábára. A bajt túl nőtt mancsszőre okozta, ami a lábujjai között már csomóban állt és fájdalmat okozott neki járásközben. Illetve a szőr miatt nem látszódott az sem, hogy egy fémdarab fúródott a mancsába, amit John egy csipesszel eltávolított, a szőrt pedig visszavágta a kutyus lábán. Lenin ezen felbuzdulva megkérte a fiút, hogy cicáikat is tanítsa meg jól viselkedni. Természetesen az oroszlánszelídítőnek a Vlagyimir házaspár cicái nem okoztak gondot.

Johnt azonban nem nyűgözték le a bolsevikok, és amikor hazatért, csatlakozott a Független Munkáspárthoz, és 1929 és 1931 között a glasgow-i Maryhill munkáspárti képviselője volt, és gyakran szólalt fel az állatkínzás megelőzése mellett.

Forrás: wcml.org.uk
Forrás: wcml.org.uk

Politikai pályafutása után visszatért az oroszlánokhoz és végül az ország legfiatalabb oroszlánszelídítőjéből, a legidősebb is ő lett.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek