Kell-e a macskának tej?

Kell-e a macskának tej?

Gyerekkorunk meséiben olvashattuk, hogy a cicának tejet kell adni, az egérnek sajtot, a kutyának pedig csontot. De mi ebből az igaz? Kell e macskának tej?

Borítókép: forrás: greatpetcare.com

Gyerekkorunk meséiben olvashattuk, hogy a cicának tejet kell adni, az egérnek sajtot, a kutyának pedig csontot. De mi ebből az igaz? Kell e macskánknak tej?

A macskáknak nem kell tej

A legtöbb macska felnőtt korára tejcukor érzékeny lesz, azaz szervezete nem termel a laktóz lebontásához szükséges enzimeket. Így a felnőtt cicák nem tudják megemészteni a laktózt. Egyedi érzékenység függvénye, de a macskáknál éppen ezért hasmenést, puffadást, hasfájást okozhat a tej fogyasztása. Ezenfelül nincs is szükségük tejre az egészséges táplálkozáshoz. Egy jó minőségű macskaeledelben minden számukra fontos tápanyag megtalálható. Amennyiben kedvencünk szereti a tejet, úgy alkalomadtán kaphat direkt számukra készült macskatejet, de ezt is csak módjával, mert magas zsírtartalma miatt hizlal. Így csak nasiként adjuk kedvencünknek.

A tejjel ellentétben tejtermékeket kaphat kedvencünk

Tejtermékek cicáknak

A tejtermékeket, mint a tejföl, kefir, joghurt sok cica szereti és ezek már nem tartalmaznak laktózt, így hasmenést sem okoznak kedvencünknél így ezeket bátran fogyaszthatják. Tejfölt mondjuk csak módjával, magas zsírtartalma miatt. Lehetőleg tejszínhabot ne adjunk kedvencünknek ugyanis abban lehetnek olyan tartósítószerek, amik árthatnak kedvencünknek, illetve magas a zsír és cukor tartalmuk. Sajtot is kaphat cicánk, de csak kis mennyiségben ugyanis nehezen emészthető és bélsárrekedést okozhat.

Bögréből ivó macska
A cicák hajlamosak az asztalról lopni

Kölyök cicák etetése

Kölyök cicák táplálására sem a tehéntej, sem a kecsketej nem alkalmas. Sokkal kevesebb tápanyag van bennük, mint a macskatejben, így az ezzel való etetés alultápláltsághoz vezet. Emellett hasmenést okozhat náluk, ami az alacsony testsúly miatt életveszélyes lehet a számukra. Amennyiben nekünk kell felnevelnünk egy cicát szoptatós korától akkor nekik készült tápszerrel tudjuk ezt megtenni.

Kis macska cumiból etetése
Manapság kitűnő tápszerek kaphatóak a kicsik felneveléséhez
Tévhit

Mérgezéskor tej

Elterjedt tévhit, hogy ha cicánk, kutyánk valami mérgezőt evett, ivott akkor tejet kell vele itatni, mert az megköti a mérgeket. Ez sajnos nem így van. Nincs olyan mérgező anyag, amit a tej semlegesítene, így, ha kedvencünk valami nem neki valót ehetett akkor azonnal vigyük el az állatorvoshoz.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek