Kell e a kutyának csont?

Kell e a kutyának csont?

Az állatorvosok egybe hangzó véleménye szerint egyáltalán nem kell a kutyának csont! A kutya szervezetének nincs szüksége rá.

Nem kell a kutyának csont

Az állatorvosok egybe hangzó véleménye szerint nem kell a kutyának csont! A kutya szervezetének nincs szüksége rá. Nincs benne túl sok hasznosítható tápanyag. A farkasok is csak végső esetben folyamodnak a megevéséhez. Ők is a húst és a növényevők gyomrában lévő tartalmat eszik meg előbb (ez utóbbival fedezve rost igényüket). A csontot ahogyan a fát is szórakozásból rágcsálja a kutya. Egyetlen előnye, hogy rágcsálása tisztítja kedvencünk fogait ezzel csökkentve a fogkő képződést. Veszélye viszont sok van.

A csont etetés veszélyei

Felsértheti az ínyét, íny gyulladást okozva

A kutya szája tele van baktériummal így az ínyen keletkező sérülések kiváló táptalajt adnak a fertőzések, gyulladások kialakulásának. Ennek tünete a vérző, kipirult íny. Az íny gyulladás szövődménye lehet a fogfájás.

Beagle csonttal
A legtöbb kutya szeret csontozni

Megakadhat a kutya torkán. De akár fel is sértheti azt

A habzsoló kutyák hajlamosak túl nagy falatokat lenyelni, de amennyiben egy tömör csontot nyelnek így le az könnyen elakadhat és ha nem sikerül kiszednie az orvosnak akkor nyelőcső metszésre lehet szükség, ami egy nagyon komoly műtét. (Nagyon kellemetlen lábadozással.) Amennyiben hegyes csontról van szó, mint a csirkecsont, az átszúrja a kutya nyelőcsövét ami életveszélyes állapot ugyanis el is vérezhet az állat.

Megszúrhatja a beleket, kisebb, nagyobb sérüléseket okozva annak falán. Amennyiben „csak” felszíni sérüléseket okoz a bélfalon úgy véres bélsarat (kakit) fog látni a gazdi. De amennyiben átszúrja a beleket (bélperforáció) az életveszélyes állapot, azonnal műteni kell.

Fulladás

Félre nyelheti a kisebb csontszilánkokat kedvencünk, ami fulladáshoz vezet.

Bélsárrekedés

Megakadhat a belekben, bélsárrekedést okozva. A csont darabok, szilánkok elég lassan haladnak át a beleken amellett keményítik is a bélsarat így bélsárrekedést (szorulást) okoznak. Ilyen esetben mindenképpen keressük fel állatorvosunkat, aki a helyzet súlyosságától függően javasolhatja, hogy némi parafin olaj etetésével próbáljuk meg síkossá tenni a kutya beleit vagy beöntést csinál kedvencünknél. Amennyiben nagyon nagy mennyiségű csont akad el a kutya beleiben, akkor már bélelzáródásról beszélünk. Jellemzően azonban elég a beöntés.

Tünetei: 

  • Púpos testtartás, a has felhúzása
  • Feszes has
  • Nyüszítés ürítéskor
  • Többszöri próbálkozásra kevés, kőkemény bélsár ürítése
  • Többszöri sikertele ürítési próbálkozás
  • Rossz kedv
  • Puffadt has

Milyen csontot ehet?

Ha mindenképpen szeretnénk csontot adni kutyánknak akkor érdemes nagyobb, nem szilánkosan törő csontokat adni nekik. Például marhalábszár csontot, velős csontot. De lehetőleg ezeket is csak felügyelettel, hogy időben észrevegyük, ha baj van.

Kis kutya csont keksszel
Soha ne adjunk könnyen törő csontot kutyusunknak

Mire figyeljünk csont etetésekor?

Ne adjunk nagy mennyiségű csontot kutyánknak. 

Ne adjunk neki minden nap csontot.

 Ne éljen csirkefarháton az ugyanis tényleg csak csont és zsír (nem egy egészséges étrend). 

Soha ne adjunk könnyen törő, csöves csontokat kutyánknak, mint a csirkecsont, a pulykacsont. 

Ne adjunk neki nyakat! Se csirkenyakat, se pulykanyakat semmit! És ne adjunk nekik nyers sertés gégét attól ugyanis elkaphatja a herpesz vírust ami rájuk nézve halálos.

Alternatív rágcsák

Ha nem szeretnénk megkockáztatni a csont etetést, de szeretnénk kedveskedni kutyusunknak akkor vegyünk neki préselt csontot, fogtisztítót, füstölt malac fület vagy szárított nyúlfület. Ezek ugyanolyan kellemes szórakozást jelentenek kedvencünknek és a fogakat is tisztítják, de kevesebb veszélyt rejtenek. Azért habzsoló ebeknek ezeket is inkább felügyelettel adjuk, nehogy egy túl nagy falat megakadjon a torkukon.

Malamut csonttal
Nagyobb kutyusnak adhatunk velős csontot, ha valamit mindenképp szeretnénk adni

Szerencsére mára egyre több gazdi van tisztában a csont etetés kockázataival és kétszer is meggondolja mit ad kedvencének. Amennyiben mindenképpen adni szeretnék neki, úgy tartsuk szemelőt a fent leírtakat és csak felügyelettel csontozzon kutyánk.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek