Kennel köhögés

Kennel köhögés

A legtöbb gazdi hallott már a kutyák leggyakoribb felső légúti megbetegedéséről, ami nem más, mint a kennel köhögés.

A legtöbb gazdi hallott már a kutyák leggyakoribb felső légúti megbetegedéséről, ami nem más, mint a kennel köhögés. Ezt többféle baktérium, illetve vírus okozhatja és egy erős, egészséges, felnőtt állatra nézve általában nem jelent különösebb veszélyt. A legyengült, beteg, idős állatokra jelent nagyobb veszélyt, rájuk is főként a szövődményei, például a tüdőgyulladás. Főként a kutyák betegsége, de ritkán macskák, nyulak is elkaphatják.

Corgi az ágybyan
A kennel köhögés nagyon gyakori a kutyáknál ősszel

A kennel köhögés jellemzően a nyirkos, hűvös időben üti fel a fejét és gyakorik kiállításokon, versenyeken, kutyafuttatókon. Közvetlen kontaktussal terjed (pl. orr összeérintés), egy tálból evés, ivás, illetve köhögéssel a levegőben. Tehát nagyon hasonlóan, mint az emberek légúti megbetegedései. Igen ragályos a kutyák körében ugyanis a megbetegedett állat már a tünetek jelentkezése előtt fertőz és azok elmúltával is akár még hetekig ürítheti a kórokozókat. Emellett általában lassan is gyógyul.

Roti
A felnőtt egészséges állatokra általában nem különösen veszélyes, de náluk is lassan gyógyul

Tünetek:

Száraz, erőltetett köhögés, nyálka felöklendezés, esetleg tüsszögés, levertség, súlyosabb esetben étvágytalanság, láz.

Kezelése: 

Antibiotikum adásával és tüneti kezeléssel. Köhögés- és lázcsillapító adásával. Pihenéssel. Meleg leves etetésével.

A jó hír, hogy megelőzhető oltással. Amennyiben kedvencünk gyakran jár kutya közösségbe úgy érdemes kikérni az állatorvos tanácsát mikor érdemes beadni a védőoltást.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek