Idős kutya betegségek

Idős kutya betegségek

A kor előre haladtával akárcsak nálunk embereknél, kedvenceink igényei, szokásai is megváltoznak. De mire is figyeljünk idősödő kutyusainknál és hány éves is az idős? Senior táp, vitaminok, kivizsgálás, nyugdíjas kutya évek.

Idősödő kutya megváltozott igényei

A kor előre haladtával változnak kutyánk igényei is. Nincs ebben semmi meglepő, nálunk embereknél is így van ez. Csökken az energia szint és a mozgásigény. Felértékelődik a passzív pihenés és a nyugalom kedvenceink számára is.

Öreg kutya fogyása, hízása

Miért kell másként etetni idős kutyusunkat mint fiatalabb társait? Vannak kutyusok akik ilyen korban már kevésbé tudják hasznosítani a tápanyagot (még, ha ez egy jó minőségű felnőtt eledel is). A gazdi egyszer csak azt veszi észre, hogy az amúgy még jó erőben lévő kutya elkezd itt-ott csontosodni. Ilyenkor segíthet, ha 15-20%-kal megemeljük az étel adagját és 2 részletben kap enni (mint a kölyök kutyák) így jobban beépülnek a tápanyagok. Ám az is jellemző, hogy éppen hízni kezdenek az idősödő ebek, a kevesebb mozgás folyományaként. Egy jó minőségű senior táp választással attól sem kell tartanunk, hogy kedvencünk pocakot ereszt ugyanis abban olyan módon vannak elosztva a tápanyagok, hogy a lehető legjobban tudja azt hasznosítani az idős állat. Ezért nagyon fontos, hogy jó minőségű senior tápra váltsunk kutyusunknál mely igazodik a megváltozott emésztéséhez. A kor előre haladtával ugyanis lassul az anyagcsere és megváltozik a tápanyag igény is.

 Idősödő kutya kényelme

Az idősödő kutyák kevésbé tolerálják az időjárás változást, a nagyon meleg vagy hideg időt illetve a frontokat. Ezért hát kezdjük az ő igényeihez igazítani a séták időpontját. Ne kelljen a legnagyobb melegben vagy esőben sétálnia, amennyiben ez megoldható. Biztosítsunk neki kényelmes fekhelyet. Ahogy nálunk embereknél úgy bizonyos kor fölött nekik is jár egy kis extra kényelem.

Idősödő kutyánk pihenési igénye

Biztosítsunk elvonulási lehetőséget és nyugalmat nyugdíjas kutyusunknak. Akár egy kennelben ahova más állat nem jut be, akár egy csendes szobában vagy szoba kennelben. Ha egy fiatalabb kutyánk is van mellette mindig legyünk tekintettel idős kedvencünk korára és fizikai állapotára. Öreg kutyánk sétálhat rövidebb távokat, pihenhet többet, mint a fiatal. Játszunk sokat a fiatal állattal és tanítsuk meg neki, hogy hagyja pihenni öregedő a társát.

Öreg kutya szőrápolása

Előfordulhat, hogy korosodó kutyánk szőre fénytelenné válik, bőre kiszárad ilyenkor nem kell megijedni némi halolajat az ételükre téve ez könnyen orvosolható probléma és kedvencünknek garantáltan ízleni fog.

Idős Német juhászkutya
Idős Német juhászkutya

De hány éves is az idős?

Ez alapvetően a testmérettől függ, ugyanis a nagy és óriás testű kutyusok sajnos kevesebb ideig élnek, mint kis testű társaik. Míg egy Bolognese jó esetben velünk lehet 16-18 évet, addig egy kimondottan nagy testű kutyus átlagban 8-9 évet. A kis és közepes testű kutyáknál a 8 éves kor a vízválasztó. Innentől sorolandók az idősödő korcsoportba. A nagy és óriás testű kutyusoknál az 5-6-7 éves kor elérése.

Őszülő kutya
Őszülő kutya

Nyugdíjas kutya élet

Csont etetéssel való felhagyás

Nagyon fontos, hogy idősödő kutyánknak semmiképp ne adjunk csontot. Akkor sem, ha fiatalabb korában előszeretettel ette. A csontot kiválthatjuk préselt csonttal, füstölt malac füllel és hasonló rágcsálni valókkal, így nem kell bűntudatunk legyen, hogy elvettük kutyusunk kedvenc szórakozását. Az öreg kutya anyagcseréje ugyanis lelassul így nagyobb kihívást jelent a számára a csont megemésztése. Könnyebben akad el a belekben, komoly bélsárrekedést eredményezve. Ez igen kellemetlen és könnyen elkerülhető probléma amennyiben felhagyunk a csont adásával. Súlyosbító körülmény, ha idős, nem ivartalanított kan kutyával etetünk csontot ugyanis neki jó eséllyel prosztata megnagyobbodása is van ami amellett, hogy nehezíti a vizelet ürítést még a a bélsár rekedés esélyét is növeli. Ha erre még csontot adunk kutyánknak az biztos út az állatorvoshoz. Képzeljük csak el, hogy a prosztata megnagyobbodás következményeként lecsökken az a keresztmetszet a bélben ahol a bélsárnak át kellene haladnia. Idős a kutyus így alapból lassan halad át a bélsár a beleken ezt még tetézzük azzal, hogy a csont nehezen emészthető. És mikor a félig megemésztett csont eljut a szűk keresztmetszethez ott bizony el is akad.

Lépcsőzéssel, ugrálással való felhagyás

Amennyiben megoldható úgy idős kedvencünk ne lépcsőzzön, ne ugráljon (szerezzünk be rámpákat), ne ugráljon a kanapéra fel-le, a kocsiból ki és be, vegyünk számára megfelelő fekhelyet amiben kényelmesen tud pihenni. Kérdezzük meg állatorvosunkat szüksége van e kedvencünknek vitaminra, táplálék kiegészítőre esetleg ízületvédőre. Váltsunk jó minőségű senior tápra.

Stílusos nyugdíjas kutya
Stílusos nyugdíjas kutya

Időskori egészségügyi problémák és kivizsgálás

Időskori demencia kutyáknál

Bizony kutyusoknál is gyakori az időskori demencia. Előfordulhat, hogy eddig szobatiszta kutyusunk néha bepisil, bekakil, zavartnak tűnik, nem figyel ránk, lassabban reagál, mikor szólunk neki, megváltozik a személyisége. A folyamatot magát tudomásul kell venni, igen ilyesmi létezik kedvenceinknél. Érdemes azonban egy egy ilyen tünetet komolyan venni és elvinni kutyusunkat az állatorvoshoz aki ki tudja zárni ezeknek a folyamatoknak az egyéb szervi hátterét és meg tud nyugtatni minket, hogy hű társunknak "semmi baja, csak öregszik". Fontos azonban, hogy ezek a folyamatok lassíthatóak és némi életmódváltással és vitaminokkal fenn tarthatjuk kutyusunk kognitív képességeit és ezzel kényelmesebbé tehetjük a mindennapjait. Ezen folyamatok kényelmetlenek lehetnek a gazdi számára, de legyünk türelmesek ezekkel kapcsolatban elvégre mégis csak öregszik.

Időskori inkontinencia vagy éppen vizelési nehézség kutyáknál

Az időskori inkontinencia szuka kutyusoknál gyakoribb, főként "túl későn" ivartalanított lány kutyusoknál. Kezelésére 2 fajta gyógyszer áll rendelkezésre az egyik egy alacsony hormontartalmú szer mely segít az ösztrogén szint beállításában a másik a húgyhólyag záróizmára hat. Változó melyik kutyusnak melyik gyógyszer válik be és milyen adagban.

Az inkontinencia éppen ellenkezőleg a nem ivartalanított kan kutyusok nagyon gyakori problémája, oka a prosztata megnagyobbodása.

Idős kutyák szembetegségei

Minél tovább él kedvencünk annál nagyobb esély van rá, hogy romlani fog a látása. Az egyre javuló tartási körülményeknek köszönhetően (hála istennek) kitolódott az ő életkoruk is viszont egyes szerveiket "nem ilyen hosszú használatra tervezték", ilyen szerv a kutyusoknál a szem. Amennyiben azt vesszük észre, hogy kedvencünk látása romlik (ennek oka lehet például időskori PRA) vagy esetleg elfelhősödik (hályog képződik rajta) úgy mielőbb keressünk fel egy szemész szakállatorvost ugyanis ezen folyamatok időbeni kezeléssel jelentősen lassíthatóak. 

Karom megnövekedés

Vannak fajták amik amúgy is hajlamosak nagyon gyorsan, nagyon hosszú karmokat növeszteni, mint a Rövidszőrű magyar vizsla Rövidszőrű magyar vizsla vagy a Mopsz Mopsz. Idős korban mikor csökken a mozgás mennyisége ez problémává is válhat. Ugyanis a kevesebb mozgás, kevesebb karom koptatást jelent minek következtében néhány hét alatt akkorára nőhet az állat karma, hogy már mozgásában akadályozza, de akár a talpába is belenőhet. Ilyen típusú kutyusoknak gyakori, hogy otthon nem lehet levágni a karmát ugyanis olyan hosszan belenő az ér a karomba, hogy vérezhet még, ha csak nagyon minimálisat is vág belőle a gazdi. Ilyenkor nincs mese 2-3 hetente le kell vágatni az orvossal különben jelentősen megnehezíti kedvencünk számára a járást. És mozgásszervi problémák kialakulásához vezethet.

Idősödő kutya fogkő leszedése

Gyakori, hogy öregedő kutyáknál fogkövesség alakul ki.  Ahogy egyre kevésbé rágcsálnak csak úgy szórakozásból, botot, csontot, játékokat kevésbé tisztítják maguknak a fogaikat és kialakul fogkövesség.  Ennek elsődleges jele a fogak elszíneződése és a kellemetlen szájszag. Súlyosabb esetben ez akár íny gyulladást is okozhat ami pedig a fogak elvesztéséhez vezet. Amennyiben látható fogkő lerakodás alakul ki kedvencünknél vagy kellemetlenné válik a szájszaga úgy mutassuk meg állatorvosunknak ugyanis minél előbb leszedik kutyánk fogkövét annál kisebb az esélye annak, hogy fogat is kell húzni.

Időskori kivizsgálás


Kedvencünk szempontjából a legfontosabb teendőnk az lesz, hogy évente elvisszük egy időskori kivizsgálásra. Ez egy hasi ultrahangot és egy vérvételt jelent illetve, ha az orvos indokoltnak tartja akkor egy mellkas röntgent és egy szívultrahangot is javasolni fog. Az ultrahang megmutatja nincs e egy rosszindulatú folyamat a hasüregben, például egy daganat képződés ami idős korban sajnos előfordulhat és sokáig nem mutat tüneteket. A vérvétel azt mutatja meg, hogy dolgoznak a kutya szervei például a veséje, mája illetve, hogy nincs e esetleg egy gyulladásos folyamat a szervezetben.

Ily módon elejét vehetjük sok komoly betegségnek, mint az idős kori veseelégtelenség, májelégtelenség. Ezek tipikusan olyan betegségek amik egy rutin időskori kivizsgáláson kiderülnek és még a tünetek megjelenése előtt kezelhetőek ezzel elkerülve a nagyobb problémákat. Például ameddig egy máj probléma nem okoz tüneteket addig jó eséllyel néhány hónap gyógyszer szedéssel és májdiétás táp etetéssel visszafordítható, míg a tünetek megjelenése után már intenzív kórházi ellátásra lehet szükség. Ugyanígy sok daganat nem okoz tüneteket csak mikor már visszafordíthatatlan a baj és esetleg már műtéti úton sem lehet azt eltávolítani, mert már áttéteket képzet vagy több szervre átterjedt. Ezen bajok időben történő felismerése életet menthet. És lehetővé teheti, hogy éveket nyerjünk még kutyusunknak jó egészségben. Arról nem is beszélve mennyivel drágább a kutya kezelése amikor már nagy a baj.

Csak egy kis plusz oda figyeléssel hosszú boldog nyugdíjas éveket kaphat kutyusunk.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek